Default hero image

Under en gemensam insats av FN-organisationer nådde UNICEF i veckan fram till barn i Mouadamiyah al-Sham, nära Damaskus. Ett viktigt och välkommet genombrott när det gäller tillträdet för humanitär hjälp i Syrien. Senast UNICEF kunde nå barnen i staden var 2012.

Skribent |

Publicerad |

2014 07 18

Uppdaterad |

2014 07 18

Syrien: UNICEF når fram till barn som inte nåtts sedan 2012

Staden med en befolkning på 20 000 har varit under belägring sedan augusti förra året. Människorna lever under mycket svåra förhållanden, och det har rapporterats om fall där personer dött av svält. UNICEF uppskattar att 9 200 barn är i akut behov av medicinsk hjälp samt närings- och hygienprodukter.

Barnen har inte kunnat gå i skolan under de senaste två åren, och många föräldrar uttryckte oro över att barnen inte vaccinerats ordentligt. Brist på bränsle har också gjort det svårt att upprätthålla kylkedjan för vaccin.

Tack vare att parter i konflikten visat samarbetsvillighet har UNICEF nu lyckats leverera livsviktigt material till barnen och deras familjer, bland annat 500 säckar med spannmål, 500 paket för nyfödda och 40 000 tvålar. Två mobila kliniker från Syriska Röda Halvmånen tilläts följa med konvojen och hittills har omkring 800 personer, varav flera hundra barn, fått medicinsk behandling.

Syriska Röda Halvmånen och hälsoministeriet tillhandahöll 1 000 doser poliovaccin, och lika många doser mässlingsvaccin. Detta är extremt viktigt då polio åter finns i Syrien och Mouadamiyah inte nåtts med tillräckligt många doser. En vaccinationskampanj mot polio har redan startat för att se till att barnen får det skydd de behöver.

6,5 miljoner barn är drabbade av konflikten i Syrien. Du kan hjälpa till, ge en gåva idag. Tack!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Fatima i klassrum - Sudan 2024
Sudan

Det surrar av aktivitet, som i en bikupa, på UNICEF-stödda lärocentret Alshargia i delstaten Kassala i Sudan. Här får barn på flykt undan kriget en fristad och möjlighet att uppleva trygghet och normalitet för en stund. Skolorna i landet är stängda sedan länge.

Flicka i Sudan äter RUTF
Sudan

Ett år har gått sedan kriget i Sudan bröt ut. Ett krig som har lett till en av de värsta humanitära katastroferna i världen. Fyra miljoner barn är på flykt och 730 000 barn lider av den dödligaste formen av undernäring.

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.