IMG_2867-575x446.jpg

Våldet i Syrien ger

barnen osynliga sår

Att under lång tid leva under extrem stress, bevittna våld, förlora vänner och familjemedlemmar, samt att skoningslöst ryckas bort från sina hem skadar barnen i Syrien på sätt som inte alltid går att se. Därför har UNICEF upprättat barnvänliga platser där barnen får chans att uttrycka sig och att känslomässigt hantera sina upplevelser.

Skribent |

Publicerad |

2013 09 12

Uppdaterad |

2013 09 12

Våldet i Syrien ger barnen osynliga sår

UNICEF uppskattar att mer än fyra miljoner barn påverkas av den pågående konflikten i Syrien. Föräldrar berättar om barn som drömmer mardrömmar och utvecklar aggressiva beteenden.– Sängvätning är mycket vanligt och många barn har blivit tillbakadragna och håller sig tätt intill sina föräldrar, berättar Maria Calivis, UNICEFs regionchef för Mellanöstern och Nordafrika. Barnens teckningar är ofta våldsamma och blodiga, och visar explosioner och förstörelse.– Barn som utsätts för extrem stress kan förlora förmågan att knyta an känslomässigt, att tänka framåt och att minnas saker som nyligen hänt, säger Jane MacPhail, UNICEFs barnskyddsexpert i flyktinglägret Za’atari i Jordanien.

IMG_2867-575x446.jpg
“Jag har ritat flygplan och stridsvagnar som bombar människor, och det ligger döda kroppar på gatan." Aboud, 13

“Jag har ritat flygplan och stridsvagnar som bombar människor, och det ligger döda kroppar på gatan." Aboud, 13UNICEF uppskattar att mer än fyra miljoner barn påverkas av den pågående konflikten i Syrien. Föräldrar berättar om barn som drömmer mardrömmar och utvecklar aggressiva beteenden.– Sängvätning är mycket vanligt och många barn har blivit tillbakadragna och håller sig tätt intill sina föräldrar, berättar Maria Calivis, UNICEFs regionchef för Mellanöstern och Nordafrika. Barnens teckningar är ofta våldsamma och blodiga, och visar explosioner och förstörelse.– Barn som utsätts för extrem stress kan förlora förmågan att knyta an känslomässigt, att tänka framåt och att minnas saker som nyligen hänt, säger Jane MacPhail, UNICEFs barnskyddsexpert i flyktinglägret Za’atari i Jordanien.

Barnvänliga platser skapar trygghet

Tillsammans  med partners och föräldrar arbetar vi för att hjälpa barnen att bygga upp en känsla av trygghet. Bland annat skapas barnvänliga platser där barnen kan leka och ägna sig åt idrott. Lärare och annan skolpersonal utbildas för att stötta barnen och se till att de som är i behov av särskild omsorg får den hjälp de behöver.Sedan årets början har närmare 470 000 syriska barn fått känslomässigt stöd på fler än 220 barnvänliga platser i Syrien, Libanon, Jordanien, Irak och Turkiet.

DSC00592-575x381.jpg
Sångstund på en av UNICEFs barnvänliga platser i Damaskus.

Sångstund på en av UNICEFs barnvänliga platser i Damaskus.

Livsviktigt stöd i hårt drabbade områden

Inne i Syrien har UNICEF hållit platser för barn öppna och fungerande även inom områden som varit hårt drabbade av konflikten, såsom Homs och Aleppo. Detta ger livsviktigt stöd till barn som upplever konfliktens mest intensiva våldsamheter.– Det är ingen lyx att hjälpa barn hantera sina rädslor, säger Maria Calivis, föräldrar som får uppleva att deras barn leker igen har blivit våra största förespråkare för den här insatsen.

Mer hjälp behövs nu

För att det livsviktiga arbetet för barnen ska kunna fortsätta behövs mer pengar omgående.Var med och rädda barns liv – ge en gåva nu

. Tillsammans kan vi ge barnen i Syrien hälsovård, rent vatten, vaccin och medicin.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Pojke - turkiet 2023
Senaste nyheterna

2023 har varit ett svårt år för barn runt om i världen, inte minst för de 460 miljoner barn som lever i konfliktdrabbade områden. Det visar UNICEFs globala rapport “Humanitarian Action for Children som släpps idag. Oavsett var konflikter blossar upp, vare sig det är Palestina, Ukraina, Haiti, Sudan eller Jemen – är det barnen som betalar det högsta priset.

UN0627046.JPG
Ukraina

Snart har det gått ett år sedan kriget eskalerade i Ukraina. Miljontals barn har tvingats på flykt från flyganfall och bomber. UNICEF var på plats redan innan kriget bröt ut och tack vare givare som du kan vi fortsätta hjälpa barn och familjer som drabbats.

UN0767963.jpg
Ukraina

Utanför hörs flyglarmet. Samtidigt lägger sig barnen för att vila i ett skyddsrum på en förskola i Ukraina. Tidigare fick de gömma sig bakom väggar när larmet gick. Men tack vare UNICEF och våra partner kan barnen nu vila tryggt.