UNI141730-575x383.jpg

Konflikten i Syrien går snart in på sitt fjärde år och miljontals barns framtid är hotad. Idag drar vi igång initiativet No Lost Generation (”ingen förlorad generation”) som syftar till att skydda barnens framtid genom att öka tillgången till utbildning, psykosocialt stöd, en trygg miljö och genom fredsskapande insatser i hela regionen.

Skribent |

Publicerad |

2014 01 07

Uppdaterad |

2014 01 07

No Lost Generation – en kraftsamling för barnen som drabbats av konflikten i Syrien

Foto: © UNICEF/Schermbrucker

I nästan tre år har barnen i Syrien sett sina familjemedlemmar och vänner dödas, skolor förstöras, och framtidshoppet falna. Alltför många har skadats fysiskt, psykiskt eller både och. Barnen riskerar också att utnyttjas i konfliktens spår, genom barnarbete, rekrytering till beväpnade grupper, tidiga äktenskap och könsbaserat våld. Var femte skola har förstörts och tre miljoner barn har lämnat skolan.

– Vi kan inte sitta overksamma och se på när en hel generation går förlorad, säger UNICEFs högste chef Anthony Lake, nu är det dags att världen ser till att barnen får hopp och en framtid att tro på.

Miljontals flyktingar, varav 1,2 miljoner barn, har flytt från Syrien till närliggande länder. Med redan mycket ansträngda resurser har regionens länder i sin tur svårt att ta hand om dem, än mindre sina egna unga.

Tillsammans med lokala samarbetspartners och regeringar kommer vi arbeta för att alla barn ska få tillgång till utbildning, skydd från utnyttjande, våld och övergrepp, stöd för rehabilitering samt kämpa för att skapa social samverkan och stabilitet i regionen. Barnen måste få en möjlighet att bygga sin framtid.

– Om vi misslyckas med att hjälpa barnen nu, kommer hela regionen att förlora en generation av potentiella ledare, lärare, ingenjörer, läkare och framförallt fredsmäklare, säger Anthony Lake.

Tillsammans med Rädda Barnen, UNHCR och andra partners vädjar vi idag till världens länder, globala aktörer och privata givare om en miljard dollar för att förhindra att en hel generation går förlorad. Ge en katastrofgåva till Syriens barn. Tillsammans kämpar vi för alla de barn som drabbats av konflikten i Syrien, och för deras framtid.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.

Pojke - turkiet 2023
Senaste nyheterna

2023 har varit ett svårt år för barn runt om i världen, inte minst för de 460 miljoner barn som lever i konfliktdrabbade områden. Det visar UNICEFs globala rapport “Humanitarian Action for Children som släpps idag. Oavsett var konflikter blossar upp, vare sig det är Palestina, Ukraina, Haiti, Sudan eller Jemen – är det barnen som betalar det högsta priset.

UN0627046.JPG
Ukraina

Snart har det gått ett år sedan kriget eskalerade i Ukraina. Miljontals barn har tvingats på flykt från flyganfall och bomber. UNICEF var på plats redan innan kriget bröt ut och tack vare givare som du kan vi fortsätta hjälpa barn och familjer som drabbats.