UNICEF Sverige
|Många barn och familjer har tvingats på flykt sedan våld utbröt i regionen Tigray i norra Etiopien i början av november. Situationen är extremt oroande och FN har fått rapporter om svåra människorättsbrott. Den humanitära hjälpen måste få komma fram.
Under det kommande årtiondet riskera två miljoner fler flickor och kvinnor att könsstympas, varnar UNICEF och UNFPA idag på internationella dagen mot kvinnlig könsstympning. Orsaken är pandemin – stängda skolor och avbrott i program som skyddar flickor mot den farliga sedvänjan. Tiden att agera är nu.
På Nilaskolan i Malå flödar kreativiteten och entreprenörsandan. Skolan är i full gång med att planera inför årets Operation Dagsverke – ett projekt där eleverna får lära sig mer om barns rättigheter och samtidigt samla in pengar för att hjälpa utsatta barn i andra länder. Läraren Julia Ritzén delar här med sig av sina bästa tips för hur projektet kan skapa mervärde i undervisningen.
Trots uttalanden från regeringsföreträdare om att vaccin mot covid-19 måste fördelas efter behov står 90 av världens länder i dag helt utan vaccin. Om vi ska kunna stoppa pandemin måste löftena bli verklighet – och Sverige bör ta på sig ledartröjan. Det skriver UNICEF och Läkare Utan Gränser med flera, i en debattartikel i OmVärlden idag.
Att se till att 92 låg- och medelinkomstländer får vaccin mot covid-19 handlar inte bara om att köpa in vaccin. UNICEF lägger nu ett stort pussel för att också se till att flyg- och fraktbolag är redo, och att länderna har den utrustning de behöver för att hålla vaccinet kallt, ända fram till avlägsna byar.
Sedan skolor stängt på grund av coronapandemin har mer än 39 miljarder skolluncher gått om intet världen över. Det betyder att miljontals barn förlorat sitt enda näringsrika mål mat om dagen, säger UNICEF och FN:s livsmedelsprogram (WFP) i ny rapport.
Efter ett år av covid-19 är det tydligare än någonsin att vi människor behöver varandra för att må bra. Ett sätt att hjälp barn runt om i världen är att starta en egen insamling. Möt Luva, Edith och Tora, som genom sin insamling gjort fantastiska saker för barn världen över.
Somaya Faruqi, 17, bor i Herat, Afghanistan. Tillsammans med fyra andra tjejer har hon uppfunnit en ny respirator av gamla bildelar. Förhoppningen är att respiratorn, som är billigare än de traditionella, ska kunna användas för att vårda patienter med covid-19.
Vi vet med säkerhet att livet inte varar för evigt. Men precis när det tar slut är omöjligt att veta. Därför är det klokt att inte vänta med att skriva ner dina önskemål om vad som ska hända när dagen väl kommer. Den rätta tidpunkten för att upprätta ett testamente är helt enkelt nu.
De flesta barn deltar någon gång i föreningsidrott för att ha roligt med kompisar och prova olika idrotter. Men verksamheten är inte alltid anpassad efter barnens behov och önskemål. Det vill vi på UNICEF ändra på. För att få större kraft och öka takten behöver vi dig, företagare, i vårt lag!
Goda nyheter! UNICEF, Världshälsoorganisationen (WHO), Röda Korset och Läkare Utan Gränser har nu etablerat ett globalt lager för vaccin mot ebola, för att kunna agera snabbt och begränsa nya utbrott.
Undernäring är ett enormt problem för barnen i Guatemala. Nästan hälften av alla barn under fem år är kroniskt undernärda. Det innebär att undernäringen pågått så länge att barnen hämmats i växten, både rent kroppsligt och mentalt. Vi finns på plats och gör vårt yttersta för att förändra situationen.
Barns rättigheter och synen på barn som rättighetsbärare tog ett historiskt kliv när barnkonventionen blev svensk lag den 1 januari 2020. Ett efterlängtat beslut som UNICEF Sverige har arbetat för under lång tid. Vilka positiva satsningar på barns rättigheter har genomförts under året som gått?
Nya analyser visar att delar av Jemen nu är på gränsen till en svältkatastrof, med nivåer av matbrist som inte setts på två år. Redan första halvåret 2021 riskerar antalet drabbade att nästan tredubblas. Svält kan fortfarande undvikas, men för varje dag som går minskar möjligheterna och fler barn riskerar att dö. Tiden att agera är nu, och du kan hjälpa barnen.
I juni 2019 tillsatte regeringen en kommitté för att ta fram en ny permanent migrationslagstiftning som ersätter den tillfälliga lagen. Den nya lagen ska börja gälla den 21 juli 2021. Det är med oro UNICEF Sverige lämnar in remissvar till regeringen idag, då förslagen tar för lite hänsyn till barns rättigheter och skyddsbehov.
Coronapandemin är på väg mot sitt andra år. I en rapport från UNICEF tydliggörs de stora och allvarliga konsekvenserna för barnen. Rapporten är den första som sammanfattat visar hur barnen drabbas, på alla plan, och hur vi riskerar en förlorad generation om vi inte vänder trenden nu.
Konflikter, klimatförändringar, katastrofer och en coronapandemi som kronan på verket, har gjort 2020 till ett minst sagt tufft år för barn världen över. Katastrofarbetet under 2021 kommer att kräva större insatser och vara viktigare än någonsin, visar UNICEFs årliga rapport om barn i katastrofer. Annars riskerar vi att pandemin skapar en förlorad generation.
Miljontals barns liv står på spel när Jemen närmar sig vad FN:s generalsekreterare beskrivit som den potentiellt värsta svältkatastrofen på flera årtionden. UNICEF finns på plats och arbetar dygnet runt för att ge barnen i Jemen den hjälp de behöver. Men situationen är desperat.
I Köpenhamn finns UNICEFs stora katastroflager. Här finns allt från vaccin, medicin och vätskeersättning till skolmaterial, fotbollar och tält. Med kort varsel – redan inom 72 timmar – kan vi packa och flyga in tonvis med produkter som räddar barns liv.
I Albanien är det vanligt att barn och unga utsätts för misshandel, övergrepp och vanvård. För att ändra på det har vi länge arbetat långsiktigt för att bygga upp ett nationellt skyddsnät kring barnen. Vi hjälpte bland annat till att starta Barnens Hjälptelefon kallad ALO116 – ett gratisnummer som barnen kan ringa till dygnet runt, året om.
Nepal är ett av världens fattigaste länder. Barn och kvinnor är mycket utsatta och UNICEF kämpar för att bygga upp lokala skyddsnät som ger dem den trygghet de har rätt till.
När krig och katastrofer gör livet kaotiskt kan skolan hjälpa till att skapa stabilitet och trygghet i barns liv och skydda dem mot våld och exploatering. Därför är det viktigt att få igång skolundervisningen så snabbt som möjligt i krissituationer.
Etiopien är ett av världens fattigaste länder. Här är torka och brist på rent vatten och toaletter ett problem för de flesta familjer, och en av de främsta orsakerna till att många flickor hoppar av skolan. UNICEF arbetar för att förse skolorna med vatten och separata toaletter för pojkar och flickor.
Världens arbete mot covid-19 riskerar att leda till allvarliga epidemier av mässling och polio, varnar UNICEF och WHO. Avbrott i vaccinationsprogram världen över innebär att många barn riskerar att dö i sjukdomar som kan förebyggas, om inte stora satsningar görs nu.