UNICEFSkribenter
UNICEF Sverige
UNICEF ikon skribent alt-1

UNICEF Sverige

Skribent
Artiklar med denna byline saknar personlig avsändare och skrivs av flera skribenter på UNICEF Sverige.
Kopiera länk
un0423305.jpg
Covax

Förra veckan blev Ghana och Elfenbenskusten de första länderna att få vaccin mot covid-19 levererat genom det globala samarbetet Covax. Och igår kom äntligen vaccinationerna igång, med målet att skydda hälsoarbetare som arbetar dygnet runt för att ge barn och vuxna livsviktig vård.

un0421466.jpg
Covax

Igår var en historisk dag, när de första vaccinen mot covid-19 levererades till Ghana – det första landet att få ta del av vaccin genom det globala samarbetet Covax. UNICEF har uppdraget att göra vaccin mot covid-19 tillgängligt för länder världen över, så att vi kan bekämpa pandemin överallt.

sid_2020_hero_0.jpg
Sverige

Konsekvenserna av nätmobbning kan vara förödande. När barn och unga tillbringar mer tid online under covid-19-pandemin ökar risken. I en global kampanj har UNICEF tillsammans med ungdomar, sociala medieplattformar och barnskyddsexperter, tagit fram råd till unga och föräldrar för att stoppa nätmobbning och förhindra att någon drabbas.

uni363792.jpg
Innovationer

Minns ni Somaya Faruqi, 17 år från Afghanistan, som tillsammans med sina vänner uppfunnit en ny typ av respirator av gamla bildelar? Tjejerna fick nyligen möjlighet att visa upp sin innovation för landets myndigheter – och gjorde succé.

uni312546.jpg
Jemen

Efter nästan sex år av konflikt är Jemen världens största humanitära kris, och en av de värsta platserna att leva på för ett barn. UNICEF finns där och arbetar för att rädda barns liv, hjälpa dem komma över krigets trauman och ge dem en möjlighet att få leka och lära sig igen.

1509-förslag-generisk-bild-från-kampanj-2013_7.jpg
LVU

Idag sker en debatt i riksdagen om placerade barn och unga. Det är bra att det finns ett starkt politiskt engagemang från våra riksdagspartier för att förbättra barnens situationen. Men nu måste fokus ligga på barnets bästa och synen på barn som rättighetsbärare.

un0371489.jpg
Etiopien

Många barn och familjer har tvingats på flykt sedan våld utbröt i regionen Tigray i norra Etiopien i början av november. Situationen är extremt oroande och FN har fått rapporter om svåra människorättsbrott. Den humanitära hjälpen måste få komma fram.

konsstympning_foto-unicef.jpg
Coronaviruset

Under det kommande årtiondet riskera två miljoner fler flickor och kvinnor att könsstympas, varnar UNICEF och UNFPA idag på internationella dagen mot kvinnlig könsstympning. Orsaken är pandemin – stängda skolor och avbrott i program som skyddar flickor mot den farliga sedvänjan. Tiden att agera är nu.

julia-kvadrat-2.jpg
Lärare

På Nilaskolan i Malå flödar kreativiteten och entreprenörsandan. Skolan är i full gång med att planera inför årets Operation Dagsverke – ett projekt där eleverna får lära sig mer om barns rättigheter och samtidigt samla in pengar för att hjälpa utsatta barn i andra länder. Läraren Julia Ritzén delar här med sig av sina bästa tips för hur projektet kan skapa mervärde i undervisningen.

un070241.jpg
Coronaviruset

Trots uttalanden från regeringsföreträdare om att vaccin mot covid-19 måste fördelas efter behov står 90 av världens länder i dag helt utan vaccin. Om vi ska kunna stoppa pandemin måste löftena bli verklighet – och Sverige bör ta på sig ledartröjan. Det skriver UNICEF och Läkare Utan Gränser med flera, i en debattartikel i OmVärlden idag.

cote-d-ivoire-uni322522-banner.jpg
Covax

Att se till att 92 låg- och medelinkomstländer får vaccin mot covid-19 handlar inte bara om att köpa in vaccin. UNICEF lägger nu ett stort pussel för att också se till att flyg- och fraktbolag är redo, och att länderna har den utrustning de behöver för att hålla vaccinet kallt, ända fram till avlägsna byar.

uni358234-scaled.jpg
Coronaviruset

Sedan skolor stängt på grund av coronapandemin har mer än 39 miljarder skolluncher gått om intet världen över. Det betyder att miljontals barn förlorat sitt enda näringsrika mål mat om dagen, säger UNICEF och FN:s livsmedelsprogram (WFP) i ny rapport.

edithluvatora2-scaled.jpg
Coronaviruset

Efter ett år av covid-19 är det tydligare än någonsin att vi människor behöver varandra för att må bra. Ett sätt att hjälp barn runt om i världen är att starta en egen insamling. Möt Luva, Edith och Tora, som genom sin insamling gjort fantastiska saker för barn världen över.

uni363784.jpg
Afghanistan

Somaya Faruqi, 17, bor i Herat, Afghanistan. Tillsammans med fyra andra tjejer har hon uppfunnit en ny respirator av gamla bildelar. Förhoppningen är att respiratorn, som är billigare än de traditionella, ska kunna användas för att vårda patienter med covid-19.

arne-larsson-familjens-jurist.jpeg
Sverige

Vi vet med säkerhet att livet inte varar för evigt. Men precis när det tar slut är omöjligt att veta. Därför är det klokt att inte vänta med att skriva ner dina önskemål om vad som ska hända när dagen väl kommer. Den rätta tidpunkten för att upprätta ett testamente är helt enkelt nu.

fotboll-annas-img-scaled.jpg
Idrott och lek

De flesta barn deltar någon gång i föreningsidrott för att ha roligt med kompisar och prova olika idrotter. Men verksamheten är inte alltid anpassad efter barnens behov och önskemål. Det vill vi på UNICEF ändra på. För att få större kraft och öka takten behöver vi dig, företagare, i vårt lag!

uni178344.jpg
Ebola

Goda nyheter! UNICEF, Världshälsoorganisationen (WHO), Röda Korset och Läkare Utan Gränser har nu etablerat ett globalt lager för vaccin mot ebola, för att kunna agera snabbt och begränsa nya utbrott.

Guatemala: En klass i Laguna Palo Verde-skolan
Barnadödlighet

Undernäring är ett enormt problem för barnen i Guatemala. Nästan hälften av alla barn under fem år är kroniskt under­närda. Det inne­bär att under­näring­en på­gått så länge att barnen hämmats i växten, både rent kropps­ligt och men­talt. Vi finns på plats och gör vårt ytter­sta för att för­ändra situa­tionen.

skarmklipp.jpg
Sverige

Barns rättigheter och synen på barn som rättighetsbärare tog ett historiskt kliv när barnkonventionen blev svensk lag den 1 januari 2020. Ett efterlängtat beslut som UNICEF Sverige har arbetat för under lång tid. Vilka positiva satsningar på barns rättigheter har genomförts under året som gått?

uni366577.jpg
Jemen

Nya analyser visar att delar av Jemen nu är på gränsen till en svältkatastrof, med nivåer av matbrist som inte setts på två år. Redan första halvåret 2021 riskerar antalet drabbade att nästan tredubblas. Svält kan fortfarande undvikas, men för varje dag som går minskar möjligheterna och fler barn riskerar att dö. Tiden att agera är nu, och du kan hjälpa barnen.

un042984.jpg
Sverige

I juni 2019 tillsatte regeringen en kommitté för att ta fram en ny permanent migrationslagstiftning som ersätter den tillfälliga lagen. Den nya lagen ska börja gälla den 21 juli 2021. Det är med oro UNICEF Sverige lämnar in remissvar till regeringen idag, då förslagen tar för lite hänsyn till barns rättigheter och skyddsbehov.

uni325619.jpg
Coronaviruset

Coronapandemin är på väg mot sitt andra år. I en rapport från UNICEF tydliggörs de stora och allvarliga konsekvenserna för barnen. Rapporten är den första som sammanfattat visar hur barnen drabbas, på alla plan, och hur vi riskerar en förlorad generation om vi inte vänder trenden nu.

un0357027.jpg
Barnadödlighet

Konflikter, klimatförändringar, katastrofer och en coronapandemi som kronan på verket, har gjort 2020 till ett minst sagt tufft år för barn världen över. Katastrofarbetet under 2021 kommer att kräva större insatser och vara viktigare än någonsin, visar UNICEFs årliga rapport om barn i katastrofer. Annars riskerar vi att pandemin skapar en förlorad generation.

Jemen-Mån-liggande.jpg
Jemen

Miljontals barns liv står på spel när Jemen närmar sig vad FN:s generalsekreterare beskrivit som den potentiellt värsta svältkatastrofen på flera årtionden. UNICEF finns på plats och arbetar dygnet runt för att ge barnen i Jemen den hjälp de behöver. Men situationen är desperat.

SÖK
MENY
STÖD OSS