sid_2020_hero_0.jpg

Vad är nätmobbning och

hur kan det stoppas?

Konsekvenserna av nätmobbning kan vara förödande. När barn och unga tillbringar mer tid online under covid-19-pandemin ökar risken. I en global kampanj har UNICEF tillsammans med ungdomar, sociala medieplattformar och barnskyddsexperter, tagit fram råd till unga och föräldrar för att stoppa nätmobbning och förhindra att någon drabbas.

Skribent |

Publicerad |

2021 02 24

Uppdaterad |

2021 02 24

Vad är nätmobbning och hur kan det stoppas?

Nätmobbning är mobbning som sker genom användningen av digital teknik, till exempel på sociala medier, olika appars meddelandefunktioner eller spelplattformar. Några exempel är att sprida lögner, dela pinsamma bilder på någon, eller skicka hotfulla eller sårande meddelanden i chattappar.

Nätmobbning kan ofta ske samtidigt som någon mobbas i exempelvis skolan. Men på nätet lämnas digitala fotavtryck, något som kan vara användbart och ge bevis för att kunna stoppa mobbningen.

Här är några vanliga frågor, råd och tips kring nätmobbning, framtagna i samarbete med ungdomar, Facebook, Instagram och Twitter, samt barnskyddsexperter:

1. Hur vet jag om jag blir mobbad online?

Ibland kan det vara svårt att veta om någon skojar eller är medvetet elak, särskilt på nätet. Men om du känner dig sårad eller upplever att andra skrattar åt dig istället för med dig så har det gått för långt. Om det fortsätter även efter att du har bett personen eller personerna att sluta, och du fortfarande känner dig sårad och upprörd, kan det vara mobbning.

När mobbningen sker online kan det leda till oönskad uppmärksamhet från många, även främlingar. Men var det än händer är det viktigt att be om hjälp. Alla förtjänar respekt, både på nätet och i verkliga livet.

sid_2020_1.jpg
© UNICEF

2. Hur påverkas man av nätmobbning?

När mobbning sker på nätet kan det kännas som om du attackeras överallt, även i ditt eget hem. Det kan upplevas som om det inte finns någonstans att fly. Effekterna kan pågå länge och påverka en person på många sätt.

Man kan känna sig arg och ledsen, generad och att man skäms. Kanske får man svårt att sova och blir tröttare än vanligt, eller får ont i magen eller huvudvärk. I extrema fall kan nätmobbning till och med leda till att någon tar sitt eget liv.

sid_2020_3_0.jpg
© UNICEF

3. Vad ska jag göra om jag blir utsatt för nätmobbning?

Om du upplever att du blir mobbad är det första steget att be om hjälp från någon du litar på, till exempel dina föräldrar, en lärare eller en annan vuxen du känner dig trygg med.

Skolan ska vara en trygg plats och har ansvar för att ingen ska bli utsatt för mobbning, och det gäller även om du blir utsatt på nätet. Om du drabbas av mobbning av andra elever, rapportera det till din skola. Då måste skolan snabbt ingripa och utreda det som hänt, och arbeta för att stoppa det.

Om mobbningen sker på sociala medier, kan du blockera mobbaren och rapportera deras beteende på sidan. Sociala medieföretag som Instagram och Facebook har en skyldighet att hålla sina användare säkra, och du är anonym när du rapporterar.

Det kan också vara bra att samla in bevis – textmeddelanden och skärmdumpar av inlägg på sociala medier – för att visa vad som har hänt.

sid_2020_5_0.jpg
© UNICEF

4. Hur kan jag hjälpa någon annan som blir utsatt?

Vem som helst kan bli utsatt, och om du ser det hända någon du känner – försök att erbjuda stöd och fråga hur de mår. Stötta din vän i att be om hjälp och rapportera händelsen.

Kanske vill personen inte rapportera, men då kan du uppmuntra till att prata med någon vuxen som ni litar på, och erbjuda att själv följa med som stöd. Att känna att man inte är ensam kan vara oerhört viktigt när man är utsatt för mobbning.

sid_2020_7_0.jpg
© UNICEF

5. Hur kan jag förhindra att min personliga information används för att skada mig på nätet?

Tänk dig för innan du delar med dig av något online – det kan finnas kvar på nätet för alltid och kan användas på ett sätt som du inte vill. Lämna inte ut personliga uppgifter som din adress, ditt telefonnummer eller namnet på din skola.

Lär dig mer om sekretessinställningarna för dina sociala medier. Här är några saker att tänka på, som gäller för många av dem:

  • Du kan bestämma vem som kan se din profil, skicka direktmeddelanden eller kommentera dina inlägg genom att se över inställningarna för ditt konto.

  • Du kan rapportera elaka kommentarer, meddelanden och foton och begära att de tas bort.

  • Förutom att ta bort någon som vän kan du blockera personer och hindra dem från att se din profil eller kontakta dig.

  • Du kan radera inlägg i din profil eller dölja dem från vissa personer.

På de flesta sociala medier meddelas inte personer när du begränsar tillgång, blockerar eller rapporterar dem.

sid_2020_4_0.jpg
© UNICEF

Tips till dig som förälder

Under pandemin har mycket i våra liv förflyttats till internet, och det är troligt att ditt barn eller din tonåring tillbringar mer tid online än förut.

Men hur kan man som förälder se till att barnen får tillgång till allt gott som nätet har att erbjuda, samtidigt som barnen skyddas från mobbning eller hot? Här följer några tips:

  • Ha en öppen dialog och prata med ditt barn om vem de kommunicerar med online och hur. Uppmuntra till snällhet, och var uppmärksam på om ditt barn verkar upprört eller hemlighetsfull i samband med digitala aktiviteter.

  • Använd teknik som skyddar. Se exempelvis till att använda uppdaterade antivirusprogram och se över inställningar som föräldrakontroll och "säker sökning". Hjälp också ditt barn att förstå vikten av att inte dela med sig av privat information, särskilt till främlingar.

  • Tillbringa tid tillsammans på nätet. Lär dig om vad ditt barn gör online, se till att appar och spel är åldersanpassade och prata om det tillsammans.

  • Uppmuntra till positiva vanor. Prata med ditt barn om att vara snäll mot andra på nätet, och se till att du vet hur det går till att rapportera om du skulle upptäcka nätmobbning. Prata också om vad ni ser på nätet och om vikten av källkritik.

  • Låt ditt barn ha roligt online. När vi tillbringar mycket tid hemma är nätet en möjlighet för unga att fortsätta ha kontakt med sina vänner, dela sina tankar och stötta varandra under pandemin. Du kan också uppmuntra till fysisk aktivitet genom olika videos eller spel som kombinerar underhållning med rörelse.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

IMG_7009.jpg
Sverige

2017 tillsattes en utredning för att se över socialtjänstlagen och i dag lämnar UNICEF Sverige in sitt remissyttrande. Vi konstaterar besviket att utredningen inte når hela vägen fram. Bland annat saknas barns rätt till delaktighet, och direktivet om “inga ökade kostnader” rimmar illa med den verklighet där lagen ska tillämpas.

1509-förslag-generisk-bild-från-kampanj-2013_7.jpg
Sverige

Under senare tid har den eskalerande gängkriminaliteten uppmärksammats stort i media. I många fall är barn både förövare och brottsoffer. En djupt tragisk utveckling, inte minst för ett land med både resurser och förutsättningar att stävja den. Idag äger en särskild debatt rum i riksdagen på temat, och mot den bakgrunden vill UNICEF Sverige ge några konkreta förslag.

ungdomar-och-corona-un011865-gilbertson.jpg
Coronaviruset

När skolor stänger på obestämd tid, fritidsaktiviteter ställs in och den vanliga kontakten med vänner uteblir på grund av coronaviruset, kan ungdomar känna sig både ensamma och oroliga. UNICEF har pratat med den erfarna ungdomspsykologen Lisa Damour, om hur du kan hjälpa de unga att hålla modet uppe.