UNICEFSkribenter
Eva Dalekant
UNICEF ikon skribent alt-1

Eva Dalekant

Skribent
Eva Dalekant var tidigare internationell programhandläggare på UNICEF Sverige, mellan 2020-2022.
Kopiera länk
dsc03039_fatou-i-gambia-900x645.jpg
Internationella dagen mot kvinnlig könsstympning

Idag är det internationella dagen mot kvinnlig könsstympning. Trots att alltför många flickor fortfarande utsätts för övergreppet, sjunker antalet stadigt. Eva Dalekant, programhandläggare internationell utveckling på UNICEF Sverige, skriver idag om ett positivt exempel från byn Julangel i östra Gambia.

©-UNICEFNYHQ2015-1263Zammit-575x383.jpg
Barnadödlighet

Trots att barnadödligheten minskat kraftigt sedan år 2000 har antalet barn som dör inom sin första månad i livet ökat. Enligt en ny rapport som UNICEF och andra FN-organisationer tagit fram dör 7 000 bebisar varje dag. För att vända trenden krävs satsningar på de allra minsta och mest utsatta.

Flickdagen2017-575x345.jpg
Internationella flickdagen

Idag på internationella flickdagen sätter vi fokus på världens flickor – framför allt de miljoner flickor som lever i områden drabbade av konflikt eller naturkatastrofer. De riskerar att drabbas av av våld, tvingas in i barnarbete eller gifta sig medan de fortfarande är barn. Det arbetar UNICEF för att ändra på.

IMG_4624-575x431.jpg
Madagaskar

Nyligen släppte UNICEF rapporten "Narrowing the Gaps: The power of investing in the poorest children" som tar upp vikten av att fokusera på de mest utsatta barnen. Tidigare i vår reste UNICEF Sveriges Eva Dalekant till Madagaskar och fick se vilka positiva effekter investeringar i utsatta områden kan leda till.

UNI190047-575x383.jpg
Internationella dagen mot barnarbete

Idag är det internationella dagen mot barnarbete. Enligt ILO (International Labour Organisation) är 168 miljoner barn runt om i världen drabbade av barnarbete. UNICEF arbetar hårt för att stoppa den grymma exploateringen av barn.

UNI109367-575x383.jpg
Sierra Leone

Varje minut dör elva barn av orsaker som går att förhindra. Smittsamma sjukdomar är en av dem. Därför arbetar vi hårt med att vaccinera barn och utrota livshotande sjukdomar. Förra året nådde vi 46 procent av alla barn i världen med vaccin.

DSC03045-575x381.jpg
Internationella dagen mot kvinnlig könsstympning

Idag är det internationella dagen mot kvinnlig könsstympning. Dagen instiftades för 14 år sedan när delegater från 30 afrikanska länder samlades i syfte att arbeta tillsammans för att avskaffa kvinnlig könsstympning. UNICEF arbetar med öppna diskussioner och utbildning på bynivå för att stoppa det här grova brottet mot barns rättigheter. Läs vår kollega Eva Dalekants möte med Fatima, en ung kvinna i östra Gambia.

Karin-Aaen-Danmark-575x487.jpg
Barnadödlighet

När det känns som om världen brinner är det viktigt att påminna sig om att utvecklingen sedan länge stadigt går framåt i de allra flesta länder. Samtidigt är behovet av en världsorganisation större än någonsin, skriver UNICEF Sveriges programhandläggare internationell utveckling, Eva Dalekant, på FN-dagen.

Hamesa-233x300.jpg
Nepal

En ny rapport från UNICEF visar hur ojämn fördelning av hushållsarbete håller hundratals miljoner flickor tillbaka och bland annat hindrar deras skolgång. Ett mönster som måste brytas nu, skriver Eva Dalekant, programhandläggare internationell utveckling, på FN:s internationella flickdag.

UN018890-575x383.jpg
Syrien

Förra veckan hölls årets Bokmässa i Göteborg. Där arrangerade UNICEF Sverige ett seminarium med fokus på hur barns rättigheter skyddas i långvariga konflikter. Här bloggar vår programhandläggare för internationella utvecklingsfrågor Eva Dalekant om vad som sades.

Unicef Logo Swedish
Sverige

Under juni är en ny policy för det svenska internationella utvecklingssamarbetet ute på remiss. UNICEF Sveriges programhandläggare för internationell utveckling, Eva Dalekant, förklarar här varför den nya policyn är bättre än den förra.

Victor-_8mars-575x383.jpg
Internationella kvinnodagen

Idag på internationella kvinnodagen bloggar UNICEF Sveriges Eva Dalekant om vikten av att män blir mer engagerade i att stärka kvinnors rättigheter. Genom ett pilotprojekt i Namibia påverkar män andra män för att minska spridningen av hiv och stärka jämställdheten i landet.

flickadagen1510-575x383.jpg
Internationella flickdagen

Idag är det FN:s internationella flickdag. Många flickor i världen lever i en utsatt situation styrd av diskriminerande och förtryckande traditioner, attityder och värderingar. Redan innan de föds är många flickor diskriminerade och orättvisorna fortsätter sedan genom hela livet.

UNI139887-575x383.jpg
Agenda 2030

Efter flera år av tuffa förhandlingar har världens ledare enats om 17 mål som kommer att göra livet bättre för miljarder människor. UNICEF välkomnar särskilt de långsiktiga satsningarna på att få ner barnadödligheten och förbättra barns liv.

UNI174215-575x383.jpg
Världsvattenveckan

Just nu pågår Världsvattenveckan där experter från hela världen samlas i Stockholm för att prata om hur vi ska ta utvecklingen vidare inom vatten och sanitet. Sedan 1990 har 2,6 miljarder fler människor fått tillgång till rent vatten – vilket framsteg!

UNI173706-575x383.jpg
Zambia

Det har skett stora framsteg i kampen mot hiv och aids de senaste åren. Men fortfarande är den sorgliga verkligheten sådan att 600 spädbarn smittas varje dag vid sin födsel. Och bland ungdomar mellan 10 och 19 år ökar antalet dödsfall. Ett av de hårdast drabbade länderna är Zambia. För att stoppa denna trend använder UNICEF nya metoder för att nå ut till unga.

Jenny-och-Musa-575x381.jpg
FN-dagen

Idag är det FN-dagen. Vi lyfter upp de viktiga principerna som FN står för; de mänskliga rättigheterna som gäller alla flickor, pojkar, kvinnor och män i världen. Uppdraget att som nationer samarbeta för fred och säkerhet i världen.

Möte-med-Pendembu-Mothers-club-Kailahun-Sierra-Leone-575x383.jpg
Internationella flickdagen

Idag är det internationella flickdagen. Det är lätt att bli deppig och tappa tron på att en förändring är möjlig när man tar del av de omfattande övergrepp och kränkningar som världens flickor utsätts för.

Hannah_besk-575x527.jpg
Sierra Leone

Jag födde min första dotter 2004. Förlossningen blev utdragen och hon föddes till slut med kejsarsnitt. Operationen gick snabbt och smidigt. Mitt i besvikelsen över att inte ha fött mitt barn på det ”naturliga sättet” kände jag en oändlig tacksamhet över att bo i ett land med dessa resurser. Utan möjligheten till kejsarsnitt är det möjligt att både jag och min dotter hade dött.

Wuya_beskuren-575x511.jpg
Sierra Leone

Rent vatten är en mänsklig rättighet, men fortfarande saknar 748 miljoner människor tillgång till rent vatten. Men i 70-åriga Wuya Mansarays by har ett UNICEF-program för rent vatten och sanitet förbättrat livet för alla i byn. Ett besök i byn visar hur enkla insatser kan förändra mycket.

Abi-och-Yayah1.jpg
Almedalen

Nästa vecka är det dags igen för Almedalen i Visby. Här kommer många att diskutera den nya biståndspolitiska plattformen som nyligen debatterades i riksdagen. Vi anser att barnrättsperspektivet är för svagt, och vi saknar skrivelser om barn som egna aktörer med egen rätt till deltagande och inflytande över sina livsvillkor.

senegal-575x426.jpg
Internationella kvinnodagen

Idag är det internationella kvinnodagen och vi passar på att lyfta ett positivt exempel på hur förtryck och diskriminering mot kvinnor kan bekämpas. Tack vare ett effektivt program genomfört av organisationen Tostan, som får stöd av UNICEF, har över 5 000 byar i Senegal nu öppet deklarerat att de inte längre kommer att tillämpa könsstympning eller arrangera äktenskap för barn.

Unicef Logo Swedish
Barnadödlighet

Hur många personer ingår i ert hushåll? Hur många av barnen går i skolan? Har ni något barn som dött innan fem års ålder? Har ni elektricitet i bostaden? Denna typ av frågor ställs till de ca 10 000 familjer i de länder som är med i de stora undersökningarna som kallas MICS (Multiple Indicator Cluster Survey). Arbetet kartlägger tydligt hur många barn som inte går i skolan, hur många barn som är undernärda, vilka som har tillgång till vatten och toaletter, hur många barn som arbetar och så vidare.

UNI135428-575x383.jpg
Födelseregistrering

Cirka 230 miljoner barn runt om i världen registreras aldrig, varken vid födseln eller senare. Detta innebär att de heller inte får något födelsebevis. Detta är ett brott mot deras rätt enligt barnkonventionen att registreras vid födseln och även rätt till ett namn och en nationalitet.