Wuya_beskuren-575x511.jpg

”Så många att

jag inte minns”

Rent vatten är en mänsklig rättighet, men fortfarande saknar 748 miljoner människor tillgång till rent vatten. Men i 70-åriga Wuya Mansarays by har ett UNICEF-program för rent vatten och sanitet förbättrat livet för alla i byn. Ett besök i byn visar hur enkla insatser kan förändra mycket.

Skribent |

Publicerad |

2014 09 02

Uppdaterad |

2014 09 02

”Så många att jag inte minns”

70-åriga Wuya Mansaray har bott i byn Gbaama i centrala Sierra Leone i hela sitt långa liv. Hon har fem barn och tio barnbarn och är ledare för kvinnogruppen i byn. Jag fick ett långt samtal med henne när jag besökte landet i maj. Wuyas by har deltagit i ett program för rent vatten och sanitet stött av UNICEF. Kort uttryckt gick programmet ut på att handpumpen som varit trasig en tid reparerades, flera mekaniker utbildades i att kunna reparera den och enkla reservdelar köptes in. En vattengrupp bildades med ansvar att hålla rent kring brunnen och hålla koll på att den funkar. Alla de bybor som tidigare inte hade en egen grävd latrin blev uppmanade att gräva en och fick utbildning i hur man går till väga. Alla fick utbildning i hur viktigt det är att tvätta händerna med tvål och hur vattnet från brunnen ska hanteras för att hållas rent. En dag i veckan är det städdag i byn där de samlar och bränner skräp utanför byn. Idag har alla familjer en egen latrin och kan enkelt hämta rent vatten i brunnen. En brunn har även installerats utanför skolan i byn och eleverna som ingår i skolans ”health club” påminner byborna om handtvätt.

Wuya berättar att byborna tidigare tog vatten från floden som rinner nedanför byn. Under mitt besök gick vi ned och tittade på floden. Den ligger nedanför en sluttning där avrinningsvattnet från flera byar rinner ned under regnsäsongen. I denna sluttning låg dessutom byns begravningsplats. Under regnsäsongen blev vattnet så smutsigt att det var grumligt och smakade dåligt. Så många små barn har dött under Wuyas livstid att hon inte kan minnas hur många det är. Sedan pumpen blev lagad för två år sedan har inte en enda person dött eller blivit allvarligt sjuk på grund av vattnet.

Det är fantastiskt att på plats se hur enkla insatser stärker och förbättrar livet för så många människor.

Den här veckan är det Världsvattenveckan i Stockholm där världens främsta experter i vattenfrågor samlas för att utveckla och ta arbetet vidare för allas rätt till rent vatten och sanitet. 

pumpen-575x381.jpg
Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flick tvättar händerna - Elfenbenskusten
Afrika

Flera afrikanska länder står inför en vattenkatastrof – det visar en rapport som UNICEF släppte den 20 mars. Mest akut är situationen i tio länder där 190 miljoner barns liv är i fara på grund av en kombination av brist på rent vatten, vattenburna sjukdomar och klimatförändringarna. UNICEF arbetar varje dag i de mest utsatta samhällena med att borra brunnar och installera vattenpumpar för att barn och familjer ska få rent vatten.

un0635404.jpg
Somalia

Kameler som dricker. Barn som leker. Människor som överlever. Eftersom de har vatten. I Somalia har UNICEF borrat efter vatten som under torkan räddar barns liv.

tindra-scaled.jpeg
Sverige

Idag på Världsvattendagen vill vi lyfta ett fantastiskt initiativ som kommer att förändra livet för många barn. Tindra Valfridsson, 13 år, har alltid gillat att måla. När en av hennes tavlor nyligen auktionerades ut, ville konstnären skänka pengarna till UNICEF Sveriges arbete för rent vatten.