Hannah_besk-575x527.jpg

”Jag vill arbeta

för mitt folk”

Jag födde min första dotter 2004. Förlossningen blev utdragen och hon föddes till slut med kejsarsnitt. Operationen gick snabbt och smidigt. Mitt i besvikelsen över att inte ha fött mitt barn på det ”naturliga sättet” kände jag en oändlig tacksamhet över att bo i ett land med dessa resurser. Utan möjligheten till kejsarsnitt är det möjligt att både jag och min dotter hade dött.

Skribent |

Publicerad |

2014 09 18

Uppdaterad |

2014 09 18

”Jag vill arbeta för mitt folk”

Vid mitt besök i Sierra Leone i maj såg jag Sveriges motsats. En fjärdedel av alla gravida kvinnor går aldrig på någon graviditetskontroll och var tredje barn föds helt utan medicinsk hjälp. 9000 barn dör inom sin första månad i livet och 16 procent av barnen dör innan de fyller fem år.

Men det är också ett land som har satsat mycket på att få ned dessa förfärande siffror. Regeringen har med stöd av UNICEF gjort sjukvården gratis för gravida och barn under fem år. Man har byggt många nya vårdcentraler och små hälsostationer på landsbygden fokuserade på vård till mammor och små barn. Förutom läkare och sjuksköterskor utbildar man sköterskor specialiserade på mödra- och barnhälsovård. Som en länk från vårdcentralen ut i byarna utbildar man även hälsoarbetare som ger stöd till mammor och behandlar barn för enkla sjukdomar.

Under mitt besök i Sierra Leone träffade jag 35-åriga Hannah Bayoh som utbildar sig till barnsjuksköterska, en två år lång utbildning. När hon är klar kommer hon att ansvara för en hälsostation i distriktet för en månadslön på ungefär 700 kronor. Hon är inställd på att vara tillgänglig dygnet runt och bära ett enormt ansvar. Och bo en bra bit från sin familj. När jag säger att det låter tufft svarar hon:

Hannah_besk-575x527.jpg
Hannah Bayoh

Hannah BayohUnder mitt besök i Sierra Leone träffade jag 35-åriga Hannah Bayoh som utbildar sig till barnsjuksköterska, en två år lång utbildning. När hon är klar kommer hon att ansvara för en hälsostation i distriktet för en månadslön på ungefär 700 kronor. Hon är inställd på att vara tillgänglig dygnet runt och bära ett enormt ansvar. Och bo en bra bit från sin familj. När jag säger att det låter tufft svarar hon:

Ja, det kommer att bli svårt. Men det är en uppoffring. Jag vill arbeta för mitt folk.

Mamie_besk-575x547.jpg
Mamie Senesie

Mamie Senesie

På hälsostationen i Baoma mötte jag Mamie Senesie som är traditionell barnmorska. Som många andra har hon nu fått tre veckors utbildning. Helt på frivillig basis ger hon stöd till de gravida kvinnorna i sin by. Istället för att som förut hjälpa kvinnor att föda hemma, följer Mamie nu med de kvinnorna till hälsostationen. Denna sträcka på flera kilometer avverkas oftast med cykel eller till fots. På vårdcentralen finns enkel utrustning och utbildad personal som kan upptäcka komplikationer i tid och vid behov skicka mammor till sjukhuset i Bo för mer avancerad vård. När barnet är fött kan de även göra viktiga insatser som att väga barnet, ge vaccinationer och se till att amningen kommer igång. Mamie vittnar om att antalet kvinnor och barn som dör vid förlossningen är mycket färre nu än när de flesta födde hemma. På min fråga vad det är som motiverar henne svarar hon: Det är fler insatser och människor som dessa som krävs för att fler barn ska överleva sin födelse och första tid i livet. Som vår nya rapport Committing to child survival visar, måste vi fokusera mer på insatser i samband med barnets födelse för att få ned det höga antal nyfödda barn som dör. Och som blir berövade den viktigaste rättigheten av alla- rätten till liv.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

1X4A5830.jpg
Sierra Leone

Tänk om alla barn kunde få en trygg och kärleksfull start i livet, och att alla som föder skulle känna sig omhändertagna under sin förlossning. Jag är övertygad om att det skulle lösa många av världens problem. Peace on Earth begins with Birth som det så fint heter.

maja-gravid-1-e1653394214475.jpeg
Sverige

Under graviditeten med min äldsta son var jag aldrig riktigt nervös. Genom åren som gått har jag fått många många meddelanden från kvinnor som är oroliga över missfall, och resan fram till födseln. Men jag har aldrig kunnat relatera. Naivt nu i efterhand men just där och då ganska så skönt. Jag var så lycklig bara och stannade i den känslan. Så bra som jag mådde under min första graviditet hade jag inte gjort på många år och jag spenderade tiden med att vila, baka alla jordens kakor, boa in mig och sova sova sova. Jag njöt av varje spark, njöt av varenda sekund.