Undernäring

Undernäring har många olika skepnader och ett barn kan drabbas på flera sätt samtidigt. Många av de barn som riskerar att dö av undernäring visar inte några yttre tecken på näringsbrist. De livshotande skadorna drabbar istället insidan av kroppen, framför allt hjärnan.

UN059892-575x383.jpg
Myanmar

Inför morsdag på söndag vill vi fira alla starka, fantastiska mammor världen över. Idag vill vi uppmärksamma mamman Ohn Mar som bor i Burma. Hennes dotter Ei Yadi Phuu är undernärd men tack vare att Ohn Mar tagit med sin dotter till en UNICEF-stödd hälsoklinik får Ei Yad Phuu nu behandling.

MG_6695-575x383.jpg

Nigeria, Somalia, Sydsudan och Jemen hotas av svält. 1,4 miljoner barn riskerar att dö av undernäring och många familjer flyr sina hem för att hitta mat. Kenya är ett av de länder, trots att landet självt är drabbat av torkan, som tar emot många flyktingar. Renée Nyberg reste nyligen till Kakuma i Kenya för att träffa barn som drabbats hårt av katastrofen.

MG_0408-575x344.jpg

Väderfenomenet El Niño har under de senaste två åren orsakat förstörda skördar och brist på mat och vatten i Malawi. Nära en miljon barn riskerar nu att drabbas av undernäring i landet. I mars åkte Jenny Strömstedt med sin make artisten Niklas Strömstedt till Malawi och träffade femåriga Elias.

UN057313-575x383.jpg
Jemen

Den pågående hungerkatastrofen får allvarliga konsekvenser för barnen. I Jemen lider nu lider 426 000 barn av svår undernäring. Ett år gamla Khawla vägde bara 5,9 kilo när hon togs till sjukhuset.

UN057346-575x383.jpg
Sydsudan

För mer än en månad sedan gick FN ut och deklarerade svält i Sydsudan. Nu står även Nigeria, Somalia och Jemen på randen till en svältkatastrof. Nya siffror visar att 27 miljoner människor beräknas sakna tillgång till rent vatten.

UN053745-575x383.jpg
Somalia

För sex år sedan drabbades Somalia av en svältkatastrof. Runt 130 000 små barn dog. Nu är det stor risk att katastrofen slår till igen och situationen för barnen är redan allvarlig. UNICEF finns på plats i landet för de drabbade barnen och deras familjer.

UN053459-575x383.jpg
Sydsudan

Tidigare i veckan deklarerade FN att det råder svält i delar av Sydsudan. Nu står också Nigeria, Somalia och Jemen inför en allvarlig hungerkris. Nästan 1,4 miljoner barn riskerar att dö av undernäring när svältkatastrofen hotar också de här länderna.

UN023912_Med-Res_2-1-575x383.jpg
Barnadödlighet

Angola är ett av de länder i södra och östra Afrika som drabbats särskilt hårt av väderfenomenet El Niño. Återkommande torka och översvämningar har lett till matbrist och undernäring hos många barn. Marcelino, ett år, är svårt undernärd, men tack vare UNICEF får han den behandling han behöver för att bli frisk igen.

UN04255-1-575x396.jpg
Indonesien

På söndag är det Mors dag. Det vill vi fira genom att hylla alla starka, fantastiska mammor världen över. Rita Iriati i Indonesien är en av dem. Hon arbetar som "cadre" och informerar andra mammor om hur man förhindrar att barn blir undernärda.

rebecca-malawi-575x383.jpg

Malawi är ett av världens fattigaste länder och många barn är mycket utsatta. Återkommande naturkatastrofer, torka och översvämningar gör att många inte har tillräckligt med mat. Inför Humorgalan 2016 reste Världsföräldern Rebecca Sonebäck Gutierrez till Malawi och träffade Maria och hennes familj. Marias yngsta son Bishop lider av akut undernäring.

Etiopien-Hamida-Mohammed-575x383.jpg
Etiopien

Hamida är sex år och bor i Etiopien. Hennes familj har förlorat nästan all sin boskap i den värsta torkan på 50 år. I östra och södra Afrika kämpar miljontals barn mot undernäring, sjukdomar och vattenbrist. Trots det är det en katastrof som nästan ingen pratar om.

zimbabwe_fb2-575x412.jpg
Zimbabwe

Zimbabwe har drabbats av landets värsta undernäringskris på femton år. 33 000 barn behöver nu behandling mot svår akut undernäring, enligt UNICEF. Väderfenomenet El Niño har skapat en svår torka och stora insatser krävs för att stoppa en hungerkatastrof innan det är för sent.

UN06729.jpg
Afrika

Nästan en miljon barn är i behov av behandling mot akut undernäring i östra och södra Afrika. Väderfenomenet El Nino, översvämningar och torka har drabbat de mest utsatta barnen hårt.

UNI176405-575x383.jpg
Sydsudan

Matbristen i Sydsudan blir allt mer kritisk. 2,8 miljoner människor är nu i akut behov av livsmedelsstöd och fler än 40 000 människor står på randen till en svältkatastrof.

UNI195911-575x384.jpg
Sydsudan

Barnen i Sydsudan är bland de mest utsatta i världen. Under de senaste två åren har omkring 2,3 miljoner människor tvingats på flykt från våldet, varav två tredjedelar är barn. Ett av dem är lille Chiengjiuk. Han är undernärd och har levt hela sitt liv på flykt.

UNI198874-575x384.jpg
Sydsudan

3,9 miljoner människor hotas av en hungerkatastrof i Sydsudan. För tiotusentals människor är situationen nu så allvarlig att de riskerar att dö av svält, varnar UNICEF idag tillsammans med andra FN-organ.

UNI185510-575x384.jpg
Sydsudan

Nära en kvarts miljon barns liv hotas av en allt värre näringskris i Sydsudan. I de områden som drabbats hårdast av konflikten är vart tredje barn undernärt, enligt UNICEF.

©-UNICEFPFPG2015-3055Panday-575x383.jpg
Nepal

70 000 barn under fem år hotas av undernäring varnar UNICEF, en månad efter att jordbävningen slog till mot Nepal.

UNI168545-575x384.jpg
Sydsudan

I måndags nåddes en överenskommelse om eldupphör i Sydsudan. UNICEF uppmanar nu stridande grupper att snarast följa detta om inte landet ska riskera en näringskris i de konfliktdrabbade områdena.

©-UNICEF_Nesbitt-575x370.jpg
Sydsudan

Tiotusentals barn under fem år löper fortfarande risk att dö av undernäring i Sydsudan. UNICEF har trappat upp insatserna i landet för att möta krisen, men mer resurser behövs.

UNICEF_ohanesian-575x383.jpg
Sydsudan

Barnen i Sydsudan kan inte vänta längre innan världen agerar, varnar cheferna för UNICEF och WFP (Världslivsmedelsprogrammet). Omkring en miljon barn under fem år kommer under året att behöva behandling mot akut undernäring, och omkring fyra miljoner människor riskerar svält.

DSC_0367-xx-575x426.jpg
Sydsudan

Antalet barn i Sydsudan som riskerar att dö av undernäring har ökat dramatiskt, och nu hotas fyra miljoner människor av matbrist. UNICEF och WFP (FN:s livsmedelsprogram) trappar nu gemensamt upp insatserna för att nå ut till människor i avlägsna områden i Sydsudan.

Unicef Logo Swedish
Afrikas horn

Det har gått ett år sedan FN först klassade södra Somalia som svältområde. Andelen akut undernärda var då uppe i 30 procent av befolkningen i området. På hela Afrikas horn var över 13 miljoner människor i behov av humanitärt bistånd. Tack vare omvärldens engagemang och generösa bidrag har UNICEF kunnat öka sina akuta insatser och det långsiktiga utvecklingsarbetet i Somalia, Kenya, Etiopien och Djibouti.

Unicef Logo Swedish
Jemen

Politiska oroligheter och konflikter i Jemen har slagit hårt mot landets barn. Den humanitära krisen präglas också av en ekonomisk kollaps. Matpriserna har rusat i höjden och det råder brist på rent vatten. Nära en miljon barn beräknas vara akut undernärda och i behov av omedelbar vård. UNICEF finansierar i dagsläget 500 näringskliniker i landet, dit undernärda barn kommer för vård och näring. Men mer hjälp behövs snabbt.