UNI176405-575x383.jpg

Stor risk för

svältkatastrof i Sydsudan

Matbristen i Sydsudan blir allt mer kritisk. 2,8 miljoner människor är nu i akut behov av livsmedelsstöd och fler än 40 000 människor står på randen till en svältkatastrof.

Skribent |

Publicerad |

2016 02 10

Uppdaterad |

2016 02 10

Stor risk för svältkatastrof i Sydsudan

UNICEF varnar nu, tillsammans med World Food Program (WFP) och FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) att nästan en fjärdedel av befolkningen i Sydsudan är i akut behov av livsmedelsstöd. Oron är särskilt stor då landet nu befinner sig i den period efter skördetiden som brukar ha som mest tillgång till mat.

UNI176405-575x383.jpg
En bild på en flicka som står på en bro över ett dräneringsdike i Bor, Sydsudan.

En flicka i ett skyddat område i Bor, Sydsudan. UNICEF är på plats och ser till att fler barn får tillgång till rent vatten och sanitet, näring, utbildning och skydd.

Många barn lider redan av undernäring i landet och när nu torrperioden inleds kan ännu fler drabbas. Konflikten i landet som bröt ut i december 2013 gör det dessutom svårt för många att få tillgång till den hälso- och sjukvård som behövs. Risken finns att allt fler barn och familjer kommer att behöva stöd, speciellt mellan april och juli då mattillgången vanligtvis är lägst i landet.

– Familjer har gjort allt de kan för att överleva men nu är alternativen slut, säger Jonathan Veitch, chef för UNICEF Sydsudan.

UNICEF, tillsammans med WFP och FAO, vädjar till alla stridande parter att implementera fredsavtalet som skrevs under förra året och ge organisationerna tillträde till de konfliktdrabbade områdena för att nå fram med hjälp.

UNICEF samarbetar med partners på plats för att, trots den svåra säkerhetssituationen, nå fram till och leverera livräddande stöd till de drabbade barnen och familjerna. Målet är att behandla fler än 165 000 barn mot akut undernäring under året. Under förra året såg vi till att över 144 000 barn i landet fick behandling mot undernäring.

Var med oss och kämpa för barnen i Sydsudan och barn som drabbas av konflikter och katastrofer över hela världen.  Ge en katastrofgåva idag .

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.