UNI185510-575x384.jpg

Växande näringskris hotar

barnen i Sydsudan

Nära en kvarts miljon barns liv hotas av en allt värre näringskris i Sydsudan. I de områden som drabbats hårdast av konflikten är vart tredje barn undernärt, enligt UNICEF.

Skribent |

Publicerad |

2015 05 28

Uppdaterad |

2015 05 28

Växande näringskris hotar barnen i Sydsudan

Vid barnsjukuset Al-Shabbah i Sydsudans huvudstad Juba behandlas undernärda barn. Sjukhuset stöds av UNICEF. Ett barn får sin överarm mätt av en hälsoarbetare. Den röda markeringen visar på undernäring. Foto: © UNICEF/Rich

Sedan årets början har antalet människor som riskerar akut brist på mat fördubblats i landet, från 2,5 till 4,6 miljoner människor. Cirka 874 000 är barn under fem år. Aldrig tidigare har så många familjer varit drabbade av matbrist sedan konflikten bröt ut i december 2013.

- Trots att vi gjort framsteg under det senaste året och behandlat fler barn än tidigare mot undernäring, är de utsatta barnens och kvinnornas liv i fara, säger Jonathan Veitch, chef för UNICEF i Sydsudan. Den humanitära hjälpen måste få komma fram nu, innan regnsäsongen börjar och vägarna blir oframkomliga. Annars blir den redan svåra situationen en fullständig katastrof.

Statistiken visar att andelen barn som lider av undernäring ligger på över 15 procent (vilket klassas som katastrofnivå) i många områden. Nära vart tredje barn under fem år är undernärt i de hårdast drabbade områdena Upper Nile, Warrup och norra Bahr el Ghazal. I Unity State har mycket höga nivåer av svår akut undernäring, uppemot tio procent, nyligen uppmätts av UNICEF. Om de här barnen inte snabbt får behandling löper de nio gånger så hög risk att dö som ett friskt barn.

Bara i maj har 100 000 människor tvingats på flykt från hårda strider i Upper Nile, och lämnat sina hem, sin boskap och odlingar bakom sig. Flera av UNICEFs partners har tvingats avbryta sina insatser inom näring och förråd med mat har plundrats.

Tillsammans med partners har UNICEF hittills lyckats behandla 50 000 svårt undernärda barn under 2015, bland annat tack vare den livräddande luftbro som etablerades under 2014.

Barn i katastrofer behöver din hjälp. Ge en gåva idag så är du med och räddar barns liv. Du kan också köpa livräddande produkter som näringsrik nötkräm i vår gåvoshop. Tre påsar nötkräm om dagen kan vara allt som krävs för att rädda ett undernärt barns liv. Tack.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.