Default hero image

Hungerkatastrof i

Jemen

Politiska oroligheter och konflikter i Jemen har slagit hårt mot landets barn. Den humanitära krisen präglas också av en ekonomisk kollaps. Matpriserna har rusat i höjden och det råder brist på rent vatten. Nära en miljon barn beräknas vara akut undernärda och i behov av omedelbar vård. UNICEF finansierar i dagsläget 500 näringskliniker i landet, dit undernärda barn kommer för vård och näring. Men mer hjälp behövs snabbt.

Skribent |

Publicerad |

2012 07 16

Uppdaterad |

2012 07 16

Hungerkatastrof i Jemen

UNICEFs högsta chef Anthony Lake har varit i Jemen i ett försök att förmå världens uppmärksamhet att vändas mot den pågående katastrofen.

– De här barnen riskerar att dö mycket snart. Läget är lika allvarligt i vissa regioner som det var i Somalia ifjol under hungerkatastrofen, säger Anthony Lake.

Landets humanitära situation har varit svår under många decennier. Jemen har en av världens högsta siffror för kronisk undernäring. Hela 58 procent av landets 12 miljoner barn är korta i växten, eftersom de inte får tillräckligt med näring. För att vända denna trend krävs en enorm ansträngning av många parter.

Hjälpen når fram

Trots våldet och oroligheterna är 90 procent av landet framkomligt för hjälporganisationer. UNICEF har bland annat kunnat starta och finansiera särskilda näringskliniker i Jemen, dit undernärda barn kommer för vård. De senaste tre månaderna har UNICEF ökat dessa insatser. Nu kan 500 kliniker ta emot undernärda barn tack vare finansiering från UNICEF.

UNICEF har även vidareutbildat över 1000 personer inom vårdsektorn i hur de bäst behandlar undernärda barn. För att kunna genomföra storskaliga behandlingsprogram samarbetar UNICEF med lokala volontärer. 1300 volontärer har utbildats i hur de ska identifiera vilka barn som är undernärda och se till att de kommer till närmsta klinik.

Långsiktiga insatser krävs

Den största orsaken till undernäringen bland barnen är den utbredda fattigdomen och konflikterna. Men barnens situation förvärras av bristen på kunskap bland föräldrarna. Många mammor känner inte till hälsofördelarna av att uteslutande amma bebisarna och att undvika att ge små barn förorenat vatten. Det smutsiga vattnet gör att barnen ofta blir mycket sjuka i diarrér. Föräldrarna har inte heller fått lära sig vilka allvarliga konsekvenser undernäring har för barnets mentala och fysiska utveckling. Därför arbetar UNICEF och samarbetspartners med informationskampanjer som handlar om barns hälsa, riktade till allmänheten.

Många fler investeringar är nödvändiga för att barnen ska få en långsiktig tillgång till hälsovård, säkert dricksvatten, toaletter och möjlighet till förbättrad hygien. Det här kan endast uppnås med stark politisk vilja, och satsningar på både ekonomisk tillväxt och social utveckling.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.