UNICEF_ohanesian-575x383.jpg

Världen måste agera för

barnen i Sydsudan

Barnen i Sydsudan kan inte vänta längre innan världen agerar, varnar cheferna för UNICEF och WFP (Världslivsmedelsprogrammet). Omkring en miljon barn under fem år kommer under året att behöva behandling mot akut undernäring, och omkring fyra miljoner människor riskerar svält.

Skribent |

Publicerad |

2014 07 28

Uppdaterad |

2014 07 28

Världen måste agera för barnen i Sydsudan

Ett barn behandlas för undernäring vid FN-basen i Bentui, Sydsudan. Foto: © UNICEF/Ohanesian

– Barn dör här varje dag, världen kan inte vänta på att svältkatastrofen ska inträffa, sade UNICEFs chef Anthony Lake. Vi måste alla göra mer, snabbare, för att hålla barnen vid liv.

Lake och Ertharin Cousin, chef för WFP, uttrycker oro för att världen är på väg att tillåta en upprepning av vad som hände i Somalia och på Afrikas horn för tre år sedan. Tidiga varningar om extrem hunger och eskalerande undernäring gick då nästintill obemärkta förbi, innan officiell svält tillkännagavs.

– UNICEF, WFP och våra partners arbetar outtröttligt för att nå fram med hjälp till de som drabbats av konfliktens konsekvenser, och vi är redo att göra ännu mer, sade Cousin. Men om vi ska kunna utöka våra insatser behövs mer resurser, och världssamfundet måste agera nu.

Barnen drabbas hårdast

Närmare en miljon barn under fem år kommer att behöva behandling mot akut undernäring under 2014. Om inget händer för att trappa upp hjälparbetet uppskattar UNICEF att 50 000 barn kan komma att dö innan året är slut.

Våldet i Sydsudan har tvingat mer än 1,5 miljoner människor på flykt. Jordbruket har avbrutits, liksom handeln och tillgången på social service. Bristen på sjukvård och rent vatten gör att barnen löper en mycket hög risk att drabbas av undernäring. Att nå fram med den humanitära hjälpen är också en stor utmaning, på grund av våldet, brist på infrastruktur och finansiering.

För att täcka kostnaderna för UNICEFs insatser i området under 2014 behövs drygt en miljard kronor, och när halva året nu har gått har endast 30 procent av pengarna kommit in. Mer resurser är livsnödvändiga för att möta det ökande behovet hos barnen och deras familjer i Sydsudan, inom näring, hälsa, vatten och sanitet, samt skydd av barn. Särskilt undernäringen måste förebyggas och behandlas, och det är bråttom.

Du kan hjälpa till, ge en gåva till vårt katastrofarbete. Tack!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.