UNI198874-575x384.jpg

Hungerkatastrof hotar

i Sydsudan

3,9 miljoner människor hotas av en hungerkatastrof i Sydsudan. För tiotusentals människor är situationen nu så allvarlig att de riskerar att dö av svält, varnar UNICEF idag tillsammans med andra FN-organ.

Skribent |

Publicerad |

2015 10 22

Uppdaterad |

2015 10 22

Hungerkatastrof hotar i Sydsudan

Ayen Thon, tio månader, lades in på ett sjukhus som får stöd av UNICEF i Bor, Sydsudan. När hon lades in vägde hon bara 4,2 kilo och var allvarligt undernärd. Nu har hon gått upp lite i vikt och läkarna är hoppfulla. Ayen är ett av tusentals barn som drabbats av undernäring på grund av konflikten i Sydsudan. Foto: © UNICEF/Rich

Tillsammans med WFP (FN:s livsmedelsprogram) och FAO (FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation) uppmanar UNICEF alla parter i konflikten att omedelbart ge hjälporganisationer tillträde till staten Unity. Där visar en ny undersökning av tillståndet när det gäller mat i landet att minst 30 000 människor lever under så svåra förhållanden att de riskerar att dö av svält.

Det är första gången sedan kriget i Sydsudan bröt ut för nära två år sedan, som undersökningen visar att katastrofläget nu är på nivå fem – den allra högsta på skalan. Vissa familjer på flykt berättar att de bara överlever på ett mål mat om dagen, bestående av fisk och växter.

– Sedan konflikten bröt ut har barnen utsatts för våld, sjukdomar, skräck och hunger, säger Jonathan Veitch, chef för UNICEF i Sydsudan. Familjerna kämpar hårt men har nu uttömt alla resurser för att kunna hantera krisen. Vi kan hjälpa till, men bara om vi får tillgång till området. Annars riskerar många barn att dö.

Sammanlagt hotas 3,9 miljoner människor i landet av en hungerkatastrof. Antalet människor som riskerar att drabbas av matbrist har ökat med 80 procent jämfört med samma tid förra året. 42 procent av barnen under fem år är  stunted , det vill säga så undernärda att de inte växer och utvecklas som de ska. En kvarts miljon barn under fem år uppskattas vara svårt undernärda.

Vad gör UNICEF? Läget är akut. Vi gör allt vi kan för de drabbade barnen men våra livräddande förnödenheter riskerar att ta slut inom fyra månader. Mer resurser behövs nu.

Var med och kämpa för barnen i Sydsudan och i andra katastrofer . Ge en katastrofg å va idag s å ä r du med och r ä ddar barns liv. Du kan också köpa livräddande produkter som nötkräm mot undernäring i vår gåvoshop. Tack!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.