DSC_0367-xx-575x426.jpg

UNICEF trappar upp

insatserna i Sydsudan

Antalet barn i Sydsudan som riskerar att dö av undernäring har ökat dramatiskt, och nu hotas fyra miljoner människor av matbrist. UNICEF och WFP (FN:s livsmedelsprogram) trappar nu gemensamt upp insatserna för att nå ut till människor i avlägsna områden i Sydsudan.

Skribent |

Publicerad |

2014 07 09

Uppdaterad |

2014 07 09

UNICEF trappar upp insatserna i Sydsudan

Ett barn undersöks för svår akut undernäring vid ett av UNICEFs center i Malakal, Sydsudan.

Foto: © UNICEF

Konflikten i Sydsudan har tvingat 1,5 miljoner människor att fly från sina hem. Mer än 1,1 miljoner, varav mer än hälften är barn, lever nu på platser med provisoriskt skydd, där ingen eller lite hjälp nått fram. Fyra miljoner människor hotas av brist på mat och UNICEF varnar för att 50 000 barn under fem år riskerar att dö under året om de inte får vård mot svår akut undernäring.

Många hotas av undernäring

UNICEF och WFP har gemensamt etablerat platser för nöddistribution av mat, hälsovård, skydd, utbildning och sanitet sedan mars i år.  Men till många platser är det mycket svårt att nå fram. Situationen är värst i de konfliktdrabbade områdena Jonglei, Unity och Upper Nile där siffror nu visar på att 60-75 procent av befolkningen hotas av brist på mat.

Det uppskattas att omkring 235 000 barn under fem år kommer att behöva vård för svår akut undernäring i år, en fördubbling mot förra året. Dessutom kommer 675 000 barn att behöva vård för måttligt akut undernäring. På grund av de svåra förhållandena i landet har än så länge bara omkring 10 procent av barnen fått den behandling de behöver.

– Många som flytt från sina hem går i flera dagar utan mat innan de når fram till städer som huvudstaden Bentiu för att få humanitär hjälp, säger Jonathan Veitch, UNICEFs representant i Sydsudan. Vissa av dem, särskilt barn, är så allvarligt undernärda när de kommer fram att det redan är för sent. Vi måste nå ut till dem för att de ska slippa den livsfarliga resan.

Vi kämpar för att nå ut till barnen

Personalen som flygs ut till avlägsna områden på landsbygden registrerar människor och tillhandahåller livräddande mat, vanligen via nedsläpp från luften. Vi behandlar barn mot undernäring, tillhandahåller vatten, sanitet och hygienprodukter, identifierar ensamma barn och ser till att barnen får utbildning där det är möjligt. Näringstillskott delas ut till barn under fem år för att förhindra att de drabbas av undernäring.

Än så länge har gemensamma insatser gjorts vid 15 olika platser, där fler än 200 000 människor har nåtts, varav 70 000 barn under fem år. WFP har nått ytterligare 14 platser där 350 000 människor fått hjälp.

Din hjälp behövs

Under de kommande månaderna planerar UNICEF, WFP och andra samarbetspartners ytterligare insatser för att nå ut till 30 svårtillgängliga platser varje månad i Jonglei, Unity och Upper Nile.

Behoven är enorma, och mer pengar behövs för att etablera fasta punkter för hjälparbetet i Sydsudan och avvärja en hotande hungerkatastrof. Din hjälp behövs nu, ge en gåva till vårt katastrofarbete .

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.