Varje dag dör cirka 5 000 barn av brist på hygien, rent vatten och toaletter. Enligt den svenska regeringens nya policy för miljörelaterat bistånd är vatten och sanitet högsta prioritet. Trots det minskar detta bistånd. Att öka tillgången till vatten och toaletter är avgörande för att uppnå millenniemålen och vi vill se att det svenska biståndet dubblas, skriver UNICEF Sverige med flera i en debattartikel i Göteborgs-Posten idag.
I dag inleds FN:s millennietoppmöte i New York. Under tre dagar ska världens stats- och regeringschefer diskutera hur de åtta millenniemålen ska nås. Konkreta åtgärder för bättre villkor för världens kvinnor och barn är avgörande och den svenska regeringen måste ta initiativ. Det skriver företrädare för UNICEF och fyra andra FN-relaterade organisationer i Sverige idag i en debattartikel i Göteborgs-Posten:
Över 100 chefer och andra nyckelpersoner inom kommunernas socialtjänst samt inom myndigheter som till exempel polisen och Migrationsverket, möts idag den 31 augusti när UNICEF Sverige arrangerar en nationell konferens om människohandel med barn.
I ett upprop uppmanar nu UNICEF Sverige samtliga partiledare att ta barns rättigheter på allvar och göra barnkonventionen till svensk lag.
Den nytillträdde UNICEF-chefen Anthony Lake besöker Sverige i morgon torsdag. I ett öppet brev till Europas ledare uppmanar han dem att ta ställning för de mest utsatta barnen och minska klyftorna mellan rika och fattiga barn. Här kan du läsa hans brev.
Ensamkommande flyktingbarn utsätts för stora risker när de hamnar hos familjer i Sverige som ingen riktigt har koll på. Kommunerna lägger ribban lägre för vad som är godtagbara hem för de ensamkommande barnen, jämfört med andra barn.
I samband med Världsdagen mot barnarbete den 12 juni ber UNICEF om mer resurser och engagemang för att stoppa de allra värsta formerna av barnarbete. Ett av de företag som tar sitt sociala ansvar är IKEA.
I maj 2010 reste Nikoletta Charalambousi från UNICEF-gruppen i Södertälje, Annica Hillfelt Marcus från UNICEF-gruppen i Uppsala och Claire Peacock från UNICEF-gruppen i Lund till Zimbabwe. Under en veckas tid fick gruppen se hur UNICEF arbetar för barns rättigheter i Zimbabwe. Här berättar Claire och Annica om sina upplevelser.
UNICEF Sverige välkomnar förslaget att ge alla barn som vistas i Sverige, det vill säga även gömda och papperslösa barn, rätt till utbildning, förskoleverksamhet och skolbarnomsorg. Det här är en fråga som organisationen arbetat med under flera år, med utgångspunkt i barnkonventionens bestämmelser om varje enskilt barns rätt till utbildning och skydd mot diskriminering.
Närmare 40 procent av de svenska barnen anser att de vet ganska lite eller nästan ingenting om barns rättigheter. Närmare en femtedel av pojkarna tycker att barn kan bestraffas fysiskt. Endast 68 procent av de svenska pojkarna tar klart avstånd mot våld mot barn. Det framkommer i en nordisk studie om barnets rättigheter, bland barn mellan 12 och 16 år, som idag presenteras av UNICEF.
Sverige fortsätter att skicka tillbaka ensamkommande barn till Malta istället för att utnyttja möjligheten att göra undantag från Dublinförordningen. Nu kräver UNICEF i en debattartikel i Svenska Dagbladet den 14 mars att regeringen och Migrationsverket ska utgå från barnets bästa. Läs den här.
När det gäller ensamkommande barn som riskerar att överföras till ett första asylland där barnets rättigheter kränks har nu UNICEF i samarbete med Rädda Barnen uppmanat Migrationsverket att använda sig av den undantagsbestämmelse som finns i Dublinförordningen. Det asylsökande barnet måste få stanna i Sverige i sådana situationer och få sin ansökan prövad här. 
Det har nu gått mer än ett och ett halvt år sedan regeringen lovade att tillsätta en utredning för att kartlägga papperslösas rätt och tillgång till hälso- och sjukvård i Sverige. Än i dag har regeringspartierna inte kommit överens om direktiv för utredningen och ingen utredare har tillsatts.
Barnadödligheten har sjunkit, antalet barnäktenskap minskari flera länder, antalet flickor som utsätts för könsstympning minskar gradvisoch alltfler barn börjar skolan. Men fortfarande kränks miljontals barns rättigheter varje dag. Undernäring, dålig hälsa, våld, misshandel, utnyttjande och diskrimineringdrabbar fortfarande alltför många barn varje dag. Det konstaterar UNICEF i sin specialutgåva av den årliga rapport The State of the World's Children med anledning av att barnkonventionen fyller 20 år.
Onsdag den 11 november håller Riksdagens tvärpolitiska barngrupp tillsammans med UNICEF ett seminarium om barnkonventionen och vad som skulle hända om den blev lag i Sverige. Medverkar gör bland andra Fredrik Malmberg, Barnombudsmannen, Trond Waage, som var barnombudsman när Norge gjorde barnkonventionen till lag.
I år fyller Barnkonventionen, FN:s dokument om barnets egna rättigheter, 20 år. I samband med detta har, på H.M. Drottningens initiativ, sju barnrättsorganisationer - däribland UNICEF Sverige - och en myndighet gått samman för att uppmärksamma Barnkonventionen.