Default hero image

David Hellenius

ny UNICEF-ambassadör

Programledaren David Hellenius har utsetts till ny svensk ambassadör för FN:s barnfond UNICEF.

Skribent |

Publicerad |

2011 04 28

Uppdaterad |

2011 04 28

David Hellenius ny UNICEF-ambassadör

David Hellenius har samarbetat med UNICEF i flera års tid. För fjärde året i rad leder han nu insamlingsprogrammet Humorgalan för varenda unge som sänds i TV4 söndag den 1 maj. Inför årets program har han rest med UNICEF till ett av Afrikas största slumområden – Kibera, utanför Nairobi i Kenya. Här träffade han barn som lever under oerhört svåra förhållanden, många av dem föräldralösa på grund av aids.

– I Kibera fick jag uppleva hur utsatta de här barnen är. Men jag fick också se hur UNICEF arbetar för att barnen ska få mat och få gå i skolan, vilket ju kan förändra deras liv på sikt.

– Det är viktigt och hedrande att få vara med och bidra till det arbetet, säger David Hellenius.

Hellenius nya uppgift blir att skapa medvetenhet kring de frågor som UNICEF driver — exempelvis att flickor ska ha samma rätt till utbildning som pojkar, att handeln med barn måste stoppas och att barn kan räddas till livet genom vaccinationer. Han hamnar i sällskap med internationellt kända namn som Orlando Bloom, Mia Farrow och Roger Moore. De ställer alla upp ideellt för UNICEFs arbete för barn i världen.

– David Hellenius har under en längre tid visat prov på ett stort engagemang för barns rättigheter. Han har också visat att han vill fördjupa det arbetet, och därför är det naturligt att han nu utnämns till ambassadör, säger Véronique Lönnerblad, generalsekreterare för UNICEF Sverige.

Övriga svenska UNICEF-ambassadörer är Lill Lindfors, Liza Marklund, Mark Levengood, Eva Röse och Kajsa Bergqvist.

David Hellenius tilldelades 2010 tv-priset Kristallen i kategorin årets manliga programledare, och ledde den egna talkshowen Hellenius hörna i TV4. Han har varit programledare för Let’s dance under samtliga säsonger, samt även lett program som Idol, Stadskampen, Hey Baberiba och Fredag hela veckan

Läs om Davids resa med UNICEF till ett av Afrikas största slumområden – Kibera i Kenya.

Läs mer om David i expressens artikel "Nästan ingen hade föräldrar".

Se David prata i TV 4 om utnämningen till UNICEF-ambassadör.

Kopiera länk