Det senaste avsnittet av Vetenskapens värld tar upp det sociala utanförskapet i Sverige. Men hur påverkar det barn och unga att leva långt ifrån tillgång till rättigheter som god hälsa, bra utbildning, skälig levnadsstandard, delaktighet och inflytande? Det är oftast genom en vuxen blick vi närmar oss frågan.
UNICEF Sverige har tillsammans med Landsrådet för ungdomsorganisationer och Fryshuset bildat ”Sweden Youth Group on Migration and Development” i syfte att lyfta in ett ungdomsperspektiv på det globala GFMD-mötet som just nu pågår i Stockholm. Här är deras budskap till världens stater:
UNICEFs arbete vilar på idén om alla människors lika värde. Oavsett bakgrund, hudfärg, kön eller om du är vuxen eller barn. Denna enkla men självklara princip är hotad just nu.
Nu i dagarna har regeringen äntligen presenterat en handlingsplan för barn som utsatts för människohandel, något som vi har kämpat för i många år. Idag deltar dessutom vi och andra barnrättsaktörer i en sammankomst på regeringskansliet för att diskutera det fortsatta arbetet.
Katastrofen utanför Lampedusa är ingen isolerad händelse och inte heller en oundviklig olycka. Människor på flykt tvingas dagligen att riskera sina liv för att överhuvudtaget kunna nyttja sin rätt att söka asyl. Idag bloggar juristerna Kristina Wejstål och Maria Lyth, aktuella med en uppsats som lyfter flickor på flykt och undersöker hur deras rättigheter tillgodoses.
Den svåra konflikten i Syrien har pågått i över två och ett halvt år och antalet barn som tvingats fly landet har nu nått en miljon. 740 000 av dessa barn är yngre än 11 år. Det visar nya siffror från UNICEF och UNHCR.
Barn utnyttjas hänsynslöst som handelsvaror. De säljs och köps som redskap för vuxna med ett enda syfte; att tjäna pengar. Idag på internationella brottsofferdagen kräver UNICEF bättre stöd till offer för människohandel.
80 miljoner kronor var resultatet av den senaste mjukdjurskampanjen som engagerat alla IKEA-varuhus runt om i världen. Pengarna går till att förbättra barns utbildning i Afrika, Central- och Östeuropa samt Asien. Sedan 2003 har IKEA Foundation, via den årliga mjukdjurskampanjen, skänkt drygt 500 miljoner kronor till UNICEF och Rädda Barnen.
I helgen var det stor aktivitet på IKEAs varuhus runt om i landet när frivilliga och personal från UNICEF var på plats och sålde mjukdjur. Mjukdjurskampanjen har sedan starten 2003 samlat in 317 miljoner kronor och gett barn i 45 länder en möjlighet att gå i skolan. I år hoppas man att försäljningen fram till jul ska ge ytterligare 110 miljoner kronor.
Många rika länder sviker sina fattiga barn och låter dem halka efter när det gäller levnadsstandard, utbildning och hälsa. USA, Storbritannien, Italien och Grekland hör till de länder som är sämst på att jämna ut skillnaderna mellan barn. Sverige ligger sämst till av de nordiska länderna, visar en ny rapport från UNICEF.
Det har gjorts stora framsteg i kampen mot hiv och aids i världen, bland annat när det gäller att förhindra överföring av hiv från mor till barn. Men fortfarande smittas 1 000 barn varje dag och globalt får bara 28 procent av de hivpositiva barnen den behandling som är nödvändig. Det framkommer i en rapport som nyligen publicerats av UNICEF, WHO och UNAIDS.
Fler barn och ungdomar i Östeuropa och Centralasien blir smittade med hiv. Orsakerna varierar, men en sak har de gemensamt, skammen, som hindrar dem från att söka hjälp. Idag släpper UNICEF en rapport för att öka medvetenheten om hur dessa barn diskrimineras och för att visa hur vi kan stötta dem.
Den nytillträdde UNICEF-chefen Anthony Lake besöker Sverige i morgon torsdag. I ett öppet brev till Europas ledare uppmanar han dem att ta ställning för de mest utsatta barnen och minska klyftorna mellan rika och fattiga barn. Här kan du läsa hans brev.
Halvvägs mellan år 2000 och år 2015 presenterar FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon en ny rapport om millenniemålen. En rad framsteg har gjorts; fattigdomen har minskat, fler barn går i skolan och kvinnors politiska makt har ökat. Men för att målen ska kunna uppnås till 2015 krävs mycket mer resurser och engagemang.
UNICEF vädjar, i sin årliga rapport om världens katastrofer, om 635 miljoner USD för sitt arbete i 33 katastrofområden — så välkända som Darfur och så förbisedda som Haiti.
I Ryssland ökar antalet hivpositiva snabbast i Europa. Några av de värst drabbade är de hemlösa och föräldralösa barnen. I S:t Petersburg bär vart tredje gatubarn på viruset. Första delen av dokumentären _Liza - i aidskatastrofens spår_, som sänds på tv ikväll, handlar om situationen där.
Barn världen över mår bättre när deras mammor får ökad jämställdhet. Jämställdhet mellan könen ger direkt positiva resultat när det gäller barns överlevnad och utveckling. Det visar UNICEFs årliga rapport The State of the World's Children.
Inför fotbolls-VM i Tyskland lanserar UNICEF och FIFA (internationella fotbollsförbundet) kampanjen ”Unite for children. Unite for Peace”. Syftet är att lyfta fram fotbollens förmåga att föra fram budskap kring fred och tolerans både på lokal och internationell nivå.
Världens länder sviker barnen i kampen mot undernäring. Mer än en fjärdedel av barn under fem års ålder i u-länderna är underviktiga, många så allvarligt att deras liv står på spel. Det visar en ny rapport från FN:s barnfond UNICEF.