Default hero image

Vart tredje

gatubarn hivsmittat

I Ryssland ökar antalet hivpositiva snabbast i Europa. Några av de värst drabbade är de hemlösa och föräldralösa barnen. I S:t Petersburg bär vart tredje gatubarn på viruset. Första delen av dokumentären _Liza - i aidskatastrofens spår_, som sänds på tv ikväll, handlar om situationen där.

En timmes resa med flyg från Stockholm, på andra sidan Finska viken, ligger S:t Petersburg – ett av epidemins centrum.

Liza Marklund, journalist, författare och Unicef-ambassadör, har rest dit med ett filmteam för att skildra aidsepidemins framfart, möta drabbade barn som lever på gatan och samtidigt visa på den kraft som ändå finns i landet, de eldsjälar som arbetar hårt för att få bukt med hiv- och aidsepidemin. De ryska myndigheterna har fram tills helt nyligen inte tagit hiv- och aidsproblematiken på allvar.

Explosionsartad ökning bland unga och spädbarn

Bland S:t Petersburgs nära tjugotusen gatubarn sprids hiv-viruset snabbt. Nästan 70 procent av barnen är under tretton år, och i stort sett vart tredje barn som lever på gatan är smittat av hiv. Riskerna som gatubarnen utsätts för är stora. Alkohol- och drogmissbruk, kriminalitet, hivsmitta och sexuellt utnyttjande – ofta tvingas de till prostitution. En tredjedel av de barn under 19 år som säljer sex är testade hivpositiva.

Att hivsmittan har fått fäste bland drog-injicerande tonåringar med ett aktivt sexliv gör att epidemin i Ryssland växer snabbt och dynamiskt. Hälften av de nysmittade är flickor och trots att många av dem fortfarande är barn har de redan hunnit föra smittan vidare till nästa generation. Varje år föds femhundra spädbarn av hivpositiva mammor i S:t Petersburg, en tredjedel av dem är själva smittade vid födseln.

Många hivpositiva utan att veta om det

Viruset fortsätter att förökas ohämmat. Ingen vågar ge bromsmediciner till missbrukande hemlösa barn som driver runt okontrollerat. Tar den smittade inte läkemedlen regelbundet utvecklar viruset motståndskraft och det skulle efter några månader uppstå resistenta hiv-stammar som florerar bland barnen.

Smittan hos den blivande mamman upptäcks ofta inte förrän vid förlossningen. Männen får reda på ifall de är smittade om de hamnar i fängelse. Vården är svåråtkomlig för stora grupper i det ryska samhället och speciellt hivpatienter diskrimineras. Många behandlar därför inte sina sjukdomar eftersom de ofta inte ens vet om att de har dem.

Liza följer hjälparbetare

Liza Marklund besöker på sin resa sjukhus för aidssjuka barn som stöds av UNICEF och följer med hjälparbetare i deras uppsökande verksamhet. Tillsammans visar de att med rätt information, stöd och mediciner finns det en god chans att stoppa epidemin.

Liza – i aidskatastrofens spår är en svensk dokumentärserie från 2007 i två delar. Ikväll kl. 21.00 sänds den första delen på TV4. Nästa del sänds på måndag om en vecka.

I anslutning till programmen hålls en insamling till UNICEF.

Fakta om hiv i Ryssland

  • Idag beräknas mängden hivpositiva personer i Ryssland vara över en miljon, vilket är nära 1 procent av befolkningen.

  • 80 procent av de hivpositiva är unga människor mellan 15 och 30 år.

  • 76 procent av alla hivsmittade har fått hiv genom att dela knarksprutor.

  • 43 % av alla nyregistrerade fall av hiv är bland kvinnor, där majoriteten är i barnafödande ålder.

  • Andelen barn som föds av hivpositiva mammor ökar dramatiskt. Idag är de över 27 000.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

gatubarn_dhaka0025-scaled.jpg

I februari reste programledaren Pär Lernström till Bangladesh med UNICEF. I huvudstaden Dhaka finns över tvåhundratusen gatubarn som dagligen riskerar att utsättas för våld och trafficking. På en busscentral i Dhaka träffade han bland annat Sagor, 12 år, som sover på centralen om nätterna och samlar plastflaskor för att försörja sig om dagarna.

0047la_paz-beskuren-880x494.jpg

Inför "Världens viktigaste kväll" åkte artisten Måns Zelmerlöw med UNICEF till Bolivia, ett av Sydamerikas fattigaste länder. Där träffade han Michael, 11 år, som bor och arbetar på gatan. Han lever ett mycket farligt liv där han ständigt riskerar att utsättas för våld, övergrepp och människohandlare.

junior-0036la_paz-880x587.jpg

UNICEF uppskattar att omkring 100 miljoner barn lever på gatan runt om i världen. Orsakerna är många och barnen är utsatta för en mängd livshotande risker. UNICEF arbetar både långsiktigt och förebyggande med olika insatser för att hjälpa barnen och undvika att fler hamnar på gatan.