UNICEFÄmne
Demokratiska republiken Kongo

Demokratiska republiken Kongo

Demokratiska republiken Kongo är ett av de 190 länder där UNICEF finns på plats och arbetar, tillsammans med och på uppdrag av landets regering, för att skydda barns rättigheter enligt barnkonventionen.

Barn i mammas famn - DR Kongo 2024
Demokratiska republiken Kongo

I förra veckan talade UNICEFs vice generalsekreterare Ted Chaiban i FN:s säkerhetsråd med anledning av att allt fler barn dödas, skadas och utsätts för våld och övergrepp under krig och konflikter.

un0339635.jpg
Demokratiska republiken Kongo

Den 3 juni dödades 16 personer, varav fem barn, i en attack i östra Kongo-Kinshasa. UNICEF fördömer starkt attacken och uppmanar alla parter att respektera barns rättigheter. Det förskräckliga våldet som barnen drabbas av är oacceptabelt och måste få ett slut.

coldchain-880x603.png
Demokratiska republiken Kongo

UNICEF är världsledande när det gäller vaccinering av barn. Vi finns överallt där barn måste skyddas mot farliga sjukdomar, vilket ställer höga krav på hur de livsviktiga vaccindoserna levereras.

un0283272.jpg
Mässling

Hittills i år har 4 096 personer dött av mässling i Kongo-Kinshasa. Majoriteten av dem var barn. Nu ökar UNICEF insatserna för att vaccinera tusentals barn och leverera livräddande mediciner till landets hälsocenter.

un0235943-880x587.jpg
Ebola

Skolelever i Demokratiska republiken Kongo har under den senaste tiden fått lära sig mer än att bara räkna, läsa och skriva. Numera får de även information om hur de genom handtvätt och undvikande av kroppskontakt kan minimera riskerna att drabbas av blödarfebern ebola.

un0236961-900x505.jpg
Demokratiska republiken Kongo

Miljontals barn som lever i katastrof- och konfliktdrabbade länder saknar det skydd de behöver. UNICEF presenterar idag årets katastrofplan och vädjar om 35 miljarder kronor för att kunna ge rent vatten, näring, utbildning och skydd till barn i 59 länder.

UN0215064-575x383.jpg
Ebola

Barnen i Demokratiska republiken Kongo påverkas allvarligt av ebolautbrottet. Var tionde som smittats är ett barn, och hundratals barn behöver psykosocialt stöd. UNICEF finns på plats och kämpar för att hjälpa drabbade familjer och stoppa spridningen.

Ebola-health-workers-get-ready-to-attend-to-suspected-Ebola-patients-DRC-575x383.jpg
Ebola

Nyligen bekräftade regeringen i Demokratiska republiken Kongo ett nytt utbrott av ebola i landet. UNICEF finns på plats och kämpar för att stoppa spridningen av sjukdomen.

UN073297-575x485.jpg
Demokratiska republiken Kongo

Minst 400 000 barn under fem år lider av svår undernäring i Kasai-regionen i Demokratiska republiken Kongo, ofta kallat Kongo-Kinshasa. Barnen riskerar att dö om de inte snart får hjälp, varnar UNICEF. Den svåra situationen har till stor del orsakats av våldet i området.

Burundi1-1505-575x421.jpg
Burundi

Mer än 100 000 människor har flytt våldsamma strider i Burundi. Majoriteten är kvinnor och barn. Antalet flyktingar till Tanzania, Rwanda och Demokratiska republiken Kongo väntas öka allt mer. UNICEF är på plats och ser bland annat till att barnen får vård, näring och rent vatten.

Unicef Logo Swedish
Demokratiska republiken Kongo

UNICEF stödjer fyra barnvänliga center i flyktingläger i Mugunga, i den krigsdrabbade norra Kivu-provinsen. I centren kan barn och ungdomar känna sig trygga och omhändertagna. Varje dag deltar runt 2000 barn i aktiviteterna i centren.

Unicef Logo Swedish
Barnsoldater

Kongo-Kinshasa är ett av alla länder där tvångsrekrytering av barnsoldater fortfarande förekommer. UNICEF arbetar för att avväpna, ta hand om och återanpassa rekryterade barn till samhället. Raul, 14 år, har precis kommit hem till sin by efter ett år med Herrens motståndsarmé (LRA).

Unicef Logo Swedish
Barnadödlighet

Barnadödligheten fortsätteratt minska. Men fortfarande är det 8,8 miljoner barn om året som dör innan dehinner fylla fem år. Den senaste siffran för barnadödligheteni världen, som baseras på år 2008, visar att 65 barn av 1000 (som föttslevande) dör före sin femte födelsedag. Detta kan jämföras med 1990 då 90 barnav 1000 dog.

Unicef Logo Swedish
Afrika

Idag släpps UNICEFs årliga rapport om världens katastrofer – Humanitarian Action Report 2009. Den visar att barn och kvinnor drabbas hårdast av konflikter och naturkatastrofer. UNICEF ber om drygt en miljard USD för att kunna möta barns och kvinnors humanitära behov i 36 katastrofdrabbade länder.

Unicef Logo Swedish
Afrika

En kvinna i något av världens fattigaste länder löper 300 gånger större risk att dö under graviditet eller förlossning än en kvinna i ett rikt land. Likaså är risken för att hennes barn inte överlever sin allra första månad 14 gånger större jämfört med barn i höginkomstländer. Det visar UNICEFs årliga rapport The State of the World’s Children.

Unicef Logo Swedish
Demokratiska republiken Kongo

Svårigheterna för barn i östra Kongo-Kinshasa fortsätter. Under de senaste veckorna har ugandiska Herrens motståndsarmé (LRA) attackerat civilbefolkningen i nordöstra Kongo-Kinshasa. Flera hundra människor har mördats och tusentals har flytt från sina hem. De är i stort behov av mat, hälsovård, kläder och tak över huvudet.

Unicef Logo Swedish
Demokratiska republiken Kongo

Den senaste veckan har antalet fall av kolera och mässling ökat bland människor på flykt i Norra Kivuprovinsen. Risken är stor att sjukdomsspridningen eskalerar till epidemier.

Unicef Logo Swedish
Demokratiska republiken Kongo

Krisen i östra Kongo-Kinshasaförvärras. Sammanlagt har nu runt 60 000 barn tvingats fly från sina hem iprovinsen Nord-Kivu till följd av striderna mellan Nkundas rebeller ochregeringens trupper. Situationen för flyktingarna är desperat.

Unicef Logo Swedish
Demokratiska republiken Kongo

Situationen i Norra Kivu-provinsen i östra Kongo blir allt oroligare. Senaste veckorna har våldet ökat kraftigt mellan olika väpnade styrkor och UNICEF rapporterar att över 100 000 människor flytt sina hem, undan striderna. UNICEF ökar sina humanitära insatser för barn och kvinnor.

Unicef Logo Swedish
Demokratiska republiken Kongo

Idag söndag publicerade Svenska Dagbladet en debattartikel av representanter från PMU Interlife, Läkarmissionen och Svensk Pingstmission som hävdar att UNICEF samlar in pengar på felaktiga grunder.