un0236961-900x505.jpg

41 miljoner barn saknar

skydd i katastrofer

Miljontals barn som lever i katastrof- och konfliktdrabbade länder saknar det skydd de behöver. UNICEF presenterar idag årets katastrofplan och vädjar om 35 miljarder kronor för att kunna ge rent vatten, näring, utbildning och skydd till barn i 59 länder.

Skribent |

Publicerad |

2019 01 29

Uppdaterad |

2019 01 29

41 miljoner barn saknar skydd i katastrofer

Sedan våldet eskalerat i flera delar av Syrien de senaste månaderna har tusentals familjer tvingats på flykt. I Syrien saknas en femtedel av de resurser som krävs för att UNICEF ska kunna nå alla de barn som behöver vår hjälp. Foto: © UNICEF/Watad

I rapporten Humanitarian Action for Children beskrivs UNICEFs arbete för att nå 41 miljoner barn i katastrofer med den livsviktiga hjälp de behöver. Sammanlagt behövs drygt 35 miljarder kronor för att täcka insatserna i 59 länder.

I till exempel Demokratiska republiken Kongo kunde endast en tredjedel av de behövda insatserna finansieras under 2018, och i Syrien saknas en femtedel av de resurser som krävs.

– Vikten av att arbeta med skyddsinsatser för barn i konflikter och katastrofer kan inte överskattas, säger Henrietta Fore, UNICEFs högste chef. Barn behöver trygga platser att leka på, att få återförenas med sina familjer och få psykosocialt stöd, annars kommer de inte att komma över sina trauman.

Med pengarna som efterfrågas planerar UNICEF bland annat följande insatser under 2019: Du kan vara med och se till att barn som drabbas av katastrofer och konflikter får den livsviktiga hjälp de behöver. Ge en gåva idag:

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Fatima i klassrum - Sudan 2024
Sudan

Det surrar av aktivitet, som i en bikupa, på UNICEF-stödda lärocentret Alshargia i delstaten Kassala i Sudan. Här får barn på flykt undan kriget en fristad och möjlighet att uppleva trygghet och normalitet för en stund. Skolorna i landet är stängda sedan länge.

Flicka i Sudan äter RUTF
Sudan

Ett år har gått sedan kriget i Sudan bröt ut. Ett krig som har lett till en av de värsta humanitära katastroferna i världen. Fyra miljoner barn är på flykt och 730 000 barn lider av den dödligaste formen av undernäring.

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.