un0236961-900x505.jpg

41 miljoner barn saknar

skydd i katastrofer

Miljontals barn som lever i katastrof- och konfliktdrabbade länder saknar det skydd de behöver. UNICEF presenterar idag årets katastrofplan och vädjar om 35 miljarder kronor för att kunna ge rent vatten, näring, utbildning och skydd till barn i 59 länder.

Skribent |

Publicerad |

2019 01 29

Uppdaterad |

2019 01 29

41 miljoner barn saknar skydd i katastrofer

Sedan våldet eskalerat i flera delar av Syrien de senaste månaderna har tusentals familjer tvingats på flykt. I Syrien saknas en femtedel av de resurser som krävs för att UNICEF ska kunna nå alla de barn som behöver vår hjälp. Foto: © UNICEF/Watad

I rapporten Humanitarian Action for Children beskrivs UNICEFs arbete för att nå 41 miljoner barn i katastrofer med den livsviktiga hjälp de behöver. Sammanlagt behövs drygt 35 miljarder kronor för att täcka insatserna i 59 länder.

I till exempel Demokratiska republiken Kongo kunde endast en tredjedel av de behövda insatserna finansieras under 2018, och i Syrien saknas en femtedel av de resurser som krävs.

– Vikten av att arbeta med skyddsinsatser för barn i konflikter och katastrofer kan inte överskattas, säger Henrietta Fore, UNICEFs högste chef. Barn behöver trygga platser att leka på, att få återförenas med sina familjer och få psykosocialt stöd, annars kommer de inte att komma över sina trauman.

Med pengarna som efterfrågas planerar UNICEF bland annat följande insatser under 2019: Du kan vara med och se till att barn som drabbas av katastrofer och konflikter får den livsviktiga hjälp de behöver. Ge en gåva idag:

Kopiera länk

Relaterade artiklar

UN0627046.JPG
Ukraina

Snart har det gått ett år sedan kriget eskalerade i Ukraina. Miljontals barn har tvingats på flykt från flyganfall och bomber. UNICEF var på plats redan innan kriget bröt ut och tack vare givare som du kan vi fortsätta hjälpa barn och familjer som drabbats.

UN0767963.jpg
Ukraina

Utanför hörs flyglarmet. Samtidigt lägger sig barnen för att vila i ett skyddsrum på en förskola i Ukraina. Tidigare fick de gömma sig bakom väggar när larmet gick. Men tack vare UNICEF och våra partner kan barnen nu vila tryggt.

un0632758.jpg
Ukraina

Kriget i Ukraina har nu pågått i sex månader. Miljontals barn och familjer har tvingats fly från sina hem, familjer har splittrats och städer förstörts. Som alltid är det barnen som betalar det högsta priset. UNICEF finns på plats med akuta insatser för att möta de enorma behoven.