kinshasa2.jpg

Det kom en hälsning

från Kongo Kinshasa

Skribent |

Publicerad |

2010 03 24

Uppdaterad |

2010 03 24

Det kom en hälsning från Kongo Kinshasa

Det kom en hälsning från Kongo Kinshasa och vår medarbetare Sara som är där med Operation Dagsverke-representanterna Medeleine och Valdemar för att besöka ett antal UNICEF-stödda skolor!

Hej!

Nu är vi på plats i Kinshasa, och resan gick bra.

Idag har vi besökt en informell skola i utkanten av Kinshasa - Mfumu Nbento, där det går 450 elever mellan 9 och 14 år, hälften tjejer, hälften killar. Eleverna här befinner sig utanför det statliga skolsystemet. Många är föräldralösa eller kommer från mycket fattiga familjer som inte har råd att betala skolavgifterna och köpa pennor och skrivböcker.

kinshasa2.jpg
Tjejen längst fram är ansvarig för att alla elever ska städa upp efter sig. Cool tjej som verkligen tog för sig och charmade mig. /Madeleine

Vi fick under dagen möjlighet att prata med barnen och trots att de flesta kommer från svåra hemförhållande såg de hoppfullt på framtiden. Det var underbart att få höra dem berätta om sina drömmar - de ville bli alltifrån journalister och läkare till bilmekaniker och rektorer. En liten flicka berättade att hon en dag skulle bli minister. Hon visste inte vad för slags men minister skulle hon iallafall bli. Det känns verkligen som ett kvitto på att barnen trivs och går i en bra skola när de helt oblygt berättar om sina drömmar.

Rektorn visade stolt upp skolans latriner och den stora vattenbehållaren som fylls på med regnvatten. Allt för att barnen ska kunna dricka rent vatten och kunna tvätta händerna. Att säkra tillgången till rent vatten och göra det möjligt att tvätta händerna är nämligen ett av de mest effektiva sätten att minska spridningen av olika smittor.

kinshasa.jpg
Killen på bilden framför skolans tack till Operation Dagsverke och UNICEF.

Nu är det det dags att sova!

Ha det bra!

Sara

Kopiera länk

Relaterade artiklar

collage-2.jpg
Sverige

Ytterligare en annorlunda termin går mot sitt slut och trots speciella förutsättningar kunde Operation Dagsverke våren 2021 fira 60 år! Burkar har pantats, musik har spelats in, fågelmatare har byggts, digitala utställningar har genomförts och mycket mer. Kreativiteten har verkligen flödat och vi riktar ett stort tack till alla som varit med.

img_2066.jpeg
Sverige

I fredags var det dags för Operation Dagsverkes årliga konferens som lockade elever och lärare från hela landet för att få inspiration till sina kommande dagsverken. Skolaktiviteten har anordnats i svenska skolor sedan 1960-talet och firar i år imponerande 60 år.

julia-kvadrat-2.jpg
Lärare

På Nilaskolan i Malå flödar kreativiteten och entreprenörsandan. Skolan är i full gång med att planera inför årets Operation Dagsverke – ett projekt där eleverna får lära sig mer om barns rättigheter och samtidigt samla in pengar för att hjälpa utsatta barn i andra länder. Läraren Julia Ritzén delar här med sig av sina bästa tips för hur projektet kan skapa mervärde i undervisningen.