Ebola-health-workers-get-ready-to-attend-to-suspected-Ebola-patients-DRC-575x383.jpg

Nytt utbrott av

ebola i Kongo

Nyligen bekräftade regeringen i Demokratiska republiken Kongo ett nytt utbrott av ebola i landet. UNICEF finns på plats och kämpar för att stoppa spridningen av sjukdomen.

Skribent |

Publicerad |

2018 05 14

Uppdaterad |

2018 05 14

Nytt utbrott av ebola i Kongo

Hälsoarbetare gör sig redo för att undersöka patienter som misstänks ha drabbats av ebola, vid sjukhuset i Bikoro. Foto: © UNICEF/Naftalin

Ett UNICEF-team med läkare och specialister inom vatten, sanitet och hygien samt kommunikation befinner sig på plats i Bikoro där utbrottet bekräftades. Vi bedömer utbrottets omfattning och har påbörjat arbetet för att stoppa spridningen, i samarbete med landets regering och WHO (Världshälsoorganisationen).

Det här är det nionde utbrottet av ebola i Kongo sedan 1976. UNICEF levererar livräddande förnödenheter som klor, tvål och vattenreningstabletter, samt informationsposters och broschyrer för att snabbt nå många med livräddande information.

Baserat på vår erfarenhet från tidigare utbrott är det väldigt viktigt att arbeta på samhällsnivå med att informera och utbilda för att hindra att fler smittas. Vi arbetar också med att se till att det finns rent vatten, god sanitet och bra hygien för att minska spridningen.

– UNICEF har en viktig roll i att säkerställa rent vatten och god sanitet. Vi måste få tillbaka samma beteende som vid tidigare utbrott – noggrann handtvätt, att ta temperaturen vid skolor och vårdcentraler, överallt. Vi kommer också att hjälpa till med allt som behövs vid vårdinrättningar, och med arbetet på samhällsnivå. Alla måste vara med och bekämpa ebola, säger Gianfranco Rotigliano, chef för UNICEF i Demokratiska republiken Kongo.

Du kan hjälpa till, ge en katastrofgåva idag:

 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i mammas famn - DR Kongo 2024
Demokratiska republiken Kongo

I förra veckan talade UNICEFs vice generalsekreterare Ted Chaiban i FN:s säkerhetsråd med anledning av att allt fler barn dödas, skadas och utsätts för våld och övergrepp under krig och konflikter.

Pojke bland rasmassor - Gaza - maj 2024
Gaza

Redan för flera månader sedan beskrev våra kollegor på plats Gaza som den värsta och farligaste platsen på jorden för barn. Sedan dess har det blivit värre. Mycket värre.

Flyktingar - Rafah - Gaza 2024
Gaza

UNICEFs talesperson James Elder har varit i Gaza flera gånger sedan kriget bröt ut. Här berättar han om barnen han träffade och den humanitära katastrofen som de lever i.