Vaccination
Överallt där barn måste skyddas mot farliga sjukdomar finns UNICEF. Vi distribuerar vaccin, utbildar hälsoarbetare och bidrar med den viktiga kylutrustning som krävs för att vaccinet ska hålla rätt temperatur.
Hittills i år har 4 096 personer dött av mässling i Kongo-Kinshasa. Majoriteten av dem var barn. Nu ökar UNICEF insatserna för att vaccinera tusentals barn och leverera livräddande mediciner till landets hälsocenter.
Antalet mässlingsutbrott i världen har ökat kraftigt de senaste åren. Idag dör ett barn var femte minut i mässling. Det är ett allvarligt bakslag i kampen mot sjukdomen, som går att förebygga med vaccin. UNICEF kämpar för att utrota sjukdomen.
I tisdags levererades nästan en miljon doser koleravaccin till staden Beira i Moçambique. Så fort vaccinet fanns på plats påbörjade UNICEF en vaccinationskampanj för att skydda barnen som drabbats av cyklonen Idai.
Antalet fall av mässling har ökat kraftigt under det senaste året runt om i världen. 98 länder rapporterade en ökning av fall under 2018 jämfört med 2017. Det är ett allvarligt bakslag i kampen mot den här farliga sjukdomen som går att förebygga, varnar UNICEF.
En enorm vaccinationskampanj mot kolera startade idag nära Cox’s Bazar i Bangladesh, för att skydda de hundratusentals rohingyer som flytt från Burma. Kampanjen som stöds av UNICEF är den näst största någonsin.
UNICEF och WHO inleder nu en stor vaccinationskampanj för att skydda 150 000 barn ur folkgruppen rohingya mot mässling, röda hund och polio. Barnen har flytt från våldet i Burma över gränsen till Bangladesh, och lever just nu i överfulla flyktingläger där risken är stor att sjukdomar sprids.
Varje minut dör elva barn av orsaker som går att förhindra. Smittsamma sjukdomar är en av dem. Därför arbetar vi hårt med att vaccinera barn och utrota livshotande sjukdomar. Förra året nådde vi 46 procent av alla barn i världen med vaccin.
Den här veckan delar vi med oss av goda nyheter. Idag kan du läsa om den stora vaccinationsinsats som nu i veckan avslutades i nordöstra Nigeria, i områden som kontrolleras av Boko Haram. 4,7 miljoner barn har vaccinerats mot den farliga sjukdomen mässling.
Den här veckan delar vi med oss av några goda nyheter från 2016. Idag kan du läsa om Aisha Bulama, en av alla frivilliga som gör UNICEFs arbete möjligt.
Goda nyheter! Igår meddelade Indiens premiärminister Narendra Modi att stelkramp bland mödrar och nyfödda har eliminerats i landet. Ett fantastiskt framsteg som kommer att rädda livet på många barn och mammor.
I jordbävningens spår hotas barnen av farliga sjukdomar som kolera, mässling och diarrésjukdomar. UNICEF lanserar nu en stor vaccinationskampanj för att skydda mer än en halv miljon utsatta barn mot mässling.
Efter cyklonen Pam växer nu oron för ett allvarligt utbrott av mässling på Vanuatu. UNICEF samarbetar med WHO och hälsoministeriet i en stor vaccinationskampanj för att skydda barn mot den farliga sjukdomen.
Tillsammans har UNICEF och Pampers drivit den globala kampanjen ”En förpackning = ett vaccin” sedan 2006. 2014 bidrog kampanjen med ytterligare 1,1 miljoner doser vaccin till UNICEFs arbete för att skydda gravida och nyfödda mot stelkramp.
Sjukvården i de eboladrabbade länderna är mycket hårt ansatt och en våg av mässlingsfall sveper nu över länderna. UNICEF hjälper regeringar och samhällen att återuppta vaccinationerna mot mässling, för att skydda barn mot den dödliga sjukdomen.
Pernilla Wahlgren och Bianca Ingrosso kom nyligen hem från en resa till Kambodja som bjöd på starka intryck. Resans huvudsyfte var att studera hur UNICEF arbetar med att vaccinera mot stelkramp. Pampers och UNICEF har tillsammans drivit den globala kampanjen ”En förpackning = ett vaccin” sedan 2006.
I augusti genomfördes en massvaccinationskampanj för att skydda barn i Irak mot polio. Trots konfliktens svåra omständigheter lyckades UNICEF tillsammans med WHO och Iraks hälsoministerium vaccinera närmare 4 miljoner barn under fem år.
Nu ska fyra miljoner barn under fem års ålder vaccineras mot polio i Irak. UNICEF genomför massvaccinationen under fyra dagar tillsammans med WHO och Iraks hälsoministerium.
UNICEF och WHO presenterade igår en rapport om polio i Mellanöstern. Rapporten beskriver bland annat att 25 miljoner barn under fem år har vaccinerats, i sju länder, under 37 omgångar. Men fler insatser är kritiskt nödvändiga för att stoppa spridningen i Syrien, Irak och regionen.
På söndag är det Mors dag. Det vill vi fira genom att hylla alla starka, fantastiska mammor som finns i världen. Aisha i Nigeria är en av dem. Då hennes egen dotter fick polio bestämde hon sig för att inget annat barn ska behöva drabbas. Nu knackar Aisha dörr för att sprida budskapet om vaccin.
UNICEF har inlett en ny massvaccinationskampanj mot polio i Syrien, Irak och Egypten. Målet är att nå mer än 20 miljoner barn under de kommande fem dagarna.
Den största vaccinationskampanjen i Mellanösterns historia kommer genomföras denna vecka. Målet är att vaccinera 23 miljoner barn i Syrien och angränsande länder mot polio. Under de kommande månaderna planerar UNICEF att leverera tio miljoner doser poliovaccin till Syrien.
Efter en katastrof kan sjukdomar lätt spridas. Människor lever tätt ihop under svåra förhållanden och barnen är alltid mest sårbara. Igår påbörjades en stor vaccinationskampanj i Filippinerna. Detta är ett samarbete mellan UNICEF, WHO och andra partners för att skydda barnen mot mässling och polio.
På senaste tiden har flera fall av polio har bekräftats i Syrien. UNICEF har tillsammans med WHO påbörjat en stor vaccinationskampanj för att skydda så många barn som möjligt i regionen mot polio och andra sjukdomar som kan förebyggas genom vaccinering.
I dagarna presenterades en ny omfattande global handlingsplan som på bara sex år ska utrota alla typer av polio. 2,7 miljarder barn ska vaccineras fram till 2018 då världen beräknas vara helt fri från polio. En av drivkrafterna bakom planen är UNICEF, som menar att den stora utmaningen är att hitta och nå fram till alla barn.