un0284459-1-880x587.jpg

Kraftig ökning av

mässlingsfall hotar barns liv

Antalet fall av mässling har ökat kraftigt under det senaste året runt om i världen. 98 länder rapporterade en ökning av fall under 2018 jämfört med 2017. Det är ett allvarligt bakslag i kampen mot den här farliga sjukdomen som går att förebygga, varnar UNICEF.

Skribent |

Publicerad |

2019 04 02

Uppdaterad |

2019 04 02

Kraftig ökning av mässlingsfall hotar barns liv

Störst har ökningen varit i Ukraina (som rapporterade över 35 000 fall), följt av Filippinerna, Brasilien, Jemen, Venezuela, Serbien, Madagaskar, Sudan, Thailand och Frankrike.

Enligt Ukrainas regering har ytterligare över 24 000 fall rapporterats under januari och februari i år.

Kraftig varningsklocka

– Om vi inte agerar snabbt när sådant här händer får det allvarliga konsekvenser för barn i framtiden. Det vaccin som används är ett säkert, billigt och effektivt sätt att bekämpa mässlingsutbrott. Det har räddat miljontals liv i decennier. Det som sker nu måste ses som en väckarklocka, säger Henrietta Fore, UNICEFs högste chef.

un0284459-1-880x587.jpg
En pojke i Jemen får mässlingsvaccin. Foto: ©UNICEF/UN0284459/RakanFoto: ©UNICEF/UN0284459/Rakan

Mer smittsamt än ebola, tuberkulos och influensa

Mässling är en extremt smittsam sjukdom. Det sprids via luften och riskerar att döda barn som är undernärda, sjuka, eller för små för att vaccineras. Det finns ingen direkt behandling, så att vaccinera mot mässling räddar barns liv.

Vad gör UNICEF?

Vi arbetar i länder världen över för att stoppa utbrotten och rädda barns liv:

  • I Ukraina ger vi stöd för att trappa upp rutinvaccinationerna i landet, och informerar för att bemöta de som är tveksamma till att vaccinera.

  • I Filippinerna kommer regeringen med stöd av UNICEF att genomföra en kampanj via bland annat sociala medier, för att vaccinera nio miljoner barn i 17 regioner.

  • I Jemen, där år av konflikt har lett till ett utbrott, vaccinerades över 11,5 miljoner barn i februari, genom ett samarbete mellan myndigheter, UNICEF och WHO med flera.

Flera orsaker bakom ökningen

Dålig tillgång till sjukvård, bristande kunskap och misstro mot vaccin på vissa platser har lett till att mässlingsfallen ökat i både utvecklade länder och utvecklingsländer. I till exempel USA ökade antalet fall sexfaldigt från 2017 till 2018.

– Nästan alla fall av mässling går att förebygga, men ändå drabbas barn även på platser där det inte finns någon ursäkt för det, säger Henrietta Fore. Mässling må vara sjukdomen, men alltför ofta är det felaktig information och misstro som är det farligaste. Vi måste göra mer för att alla föräldrar ska få korrekt information, så att vi kan skydda varje barn.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Vaccin - flicka - Mocambique 2023
Barnadödlighet

Vaccin är ett billigt och effektivt sätt att rädda barns liv och skydda samhällen mot livsfarliga sjukdomar. I år är det 50 år sedan WHO:s och UNICEFs globala barnvaccinationsprogram lanserades.

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.