pampers-575x383.jpg

Pernilla Wahlgren och Bianca Ingrosso kom nyligen hem från en resa till Kambodja som bjöd på starka intryck. Resans huvudsyfte var att studera hur UNICEF arbetar med att vaccinera mot stelkramp. Pampers och UNICEF har tillsammans drivit den globala kampanjen ”En förpackning = ett vaccin” sedan 2006.

Skribent |

Publicerad |

2014 10 02

Uppdaterad |

2014 10 02

Pernilla Wahlgren och dottern Bianca fick lära sig om vaccinationer i Kambodja

Pernilla och Bianca besöker byn Lamoeuy, Ratanakiri-provinsen i nordöstra Kambodja, för att belysa Pampers och UNICEFs partnerskap och för att följa stelkrampsvaccinets väg ut till avlägsna byar. Foto: © Hardhat Media

Pampers donerar ett stelkrampsvaccin när man köper en förpackning blöjor. Med stöd av miljontals föräldrar har kampanjen hjälpt till att eliminera stelkramp hos mammor och deras nyfödda i 15 länder.

Men fortfarande riskerar miljontals barn i världen att inte växa upp till följd av stelkramp. En hälsosam start i livet är det viktigaste ett barn kan få och en förutsättning för att utvecklas. Ungefär 100 miljoner mammor och deras nyfödda, i 24 länder världen över, ligger fortfarande i riskzonen för att drabbas av stelkramp under förlossningen.

Vaccin till skydd för gravida och nyfödda

Varje år dör 58 000 nyfödda av stelkramp i samband med förlossningen. Stelkramp är en sjukdom som kan förebyggas med vaccin. Tack vare Pampers stöd har 300 miljoner doser vaccin kunnat delas ut, och målet att eliminera stelkramp hos mammor och nyfödda världen över finns inom räckhåll. Det räcker med tre doser stelkrampsvaccin under graviditeten för att skydda mot stelkramp under förlossningen. Mamman får skydd i fem år och den nyfödda bebisen under de två första mest kritiska månaderna.

Kampanjen bidrar även till att sprida kunskap om god hygien och vikten av vaccination för att minska risken för stelkramp. I många samhällen används gamla och ohygieniska metoder som kan innebära att navelsträngen skärs av med en bit bambu eller att såret täcks med aska som innehåller bakterier som kan orsaka stelkramp.

Pernilla och Bianca fick följa vaccinets väg

Nyligen besökte Pampers ambassadörer, Pernilla Wahlgren och Bianca Ingrosso, Kambodja för att med egna ögon se hur partnerskapet mellan Pampers och UNICEF fungerar. Resan finansierades av Pampers. Pernilla och Bianca fick följa vaccinets väg till avlägsna, fattiga byar och möta de mammor och nyfödda som är i störst behov av att få tillgång till stödet.

Pernilla Wahlgren som redan innan resan stöttat UNICEF som Världsförälder såg särskilt fram emot att kunna se hur hjälpen verkligen kommer fram och gör nytta:

– Som mamma gör det ont i hjärtat att veta att några av de mammor vi träffat fortfarande riskerar att drabbas av dödliga sjukdomar som stelkramp, som trots att den kan förebyggas med vaccin fortfarande drabbar så många. Genom att köpa Pampersblöjor märkta med UNICEF kan vi hjälpa till så att fler barn får en bättre start i livet, säger Pernilla Wahlgren.

Årets kampanj

Under perioden oktober till december 2014 kan svenska småbarnsföräldrar hjälpa Pampers och UNICEF att skydda kvinnor i fertil ålder samt mammor och deras nyfödda mot stelkramp.

För varje såld förpackning Pampersblöjor under kampanjperioden donerar Pampers ett stelkrampsvaccin till UNICEF, eller motsvarande kostnad som går till exempelvis utbildning och transporter. Läs mer om samarbetet här.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Vaccin - flicka - Mocambique 2023
Barnadödlighet

Vaccin är ett billigt och effektivt sätt att rädda barns liv och skydda samhällen mot livsfarliga sjukdomar. I år är det 50 år sedan WHO:s och UNICEFs globala barnvaccinationsprogram lanserades.

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.