Jemen

Jemen är ett av de 190 länder där UNICEF finns på plats och arbetar, tillsammans med och på uppdrag av landets regering, för att skydda barns rättigheter enligt barnkonventionen.

jemen-fem-saker.jpg
Covax

Goda nyheter! Förra veckan levererades 360000 doser vaccin mot covid-19 för att bekämpa coronapandemin i Jemen. En viktig milstolpe för det krisdrabbade landet. Vaccinet kommer att skydda utsatta grupper som hälsoarbetare, så de kan fortsätta sitt livsviktiga arbete för barn och familjer.

uni312546.jpg
Jemen

Efter nästan sex år av konflikt är Jemen världens största humanitära kris, och en av de värsta platserna att leva på för ett barn. UNICEF finns där och arbetar för att rädda barns liv, hjälpa dem komma över krigets trauman och ge dem en möjlighet att få leka och lära sig igen.

uni366577.jpg
Jemen

Nya analyser visar att delar av Jemen nu är på gränsen till en svältkatastrof, med nivåer av matbrist som inte setts på två år. Redan första halvåret 2021 riskerar antalet drabbade att nästan tredubblas. Svält kan fortfarande undvikas, men för varje dag som går minskar möjligheterna och fler barn riskerar att dö. Tiden att agera är nu, och du kan hjälpa barnen.

Jemen-Mån-liggande.jpg
Jemen

Miljontals barns liv står på spel när Jemen närmar sig vad FN:s generalsekreterare beskrivit som den potentiellt värsta svältkatastrofen på flera årtionden. UNICEF finns på plats och arbetar dygnet runt för att ge barnen i Jemen den hjälp de behöver. Men situationen är desperat.

uni313428.jpg
Jemen

Allt fler barn under fem år är nu akut undernärda i Jemen. På vissa platser är antalet det högsta som någonsin registrerats – över en halv miljon fall i södra delen av landet, varnar UNICEF och andra FN-organisationer. Läget är mer än akut, och omvärlden måste agera nu om vi ska hinna rädda barns liv.

943853_1040333402699369_8351258301055180972_n.jpg
Jemen

Krisen i Jemen är den värsta humanitära katastrofen i världen. Härär fem saker du behöver veta om situationen för barnen som lever där.

uni338366.jpg
Jemen

Mitt under coronapandemin riskerar miljontals barn i Jemen att hamna på gränsen till svält. Det visar en ny rapport från UNICEF. Hjälparbetet är extremt underfinansierat och många insatser kommer snart att behöva avslutas om inte mer pengar kommer in, något som innebär fruktansvärda konsekvenser för barnen.

uni313430.jpg
Jemen

Jemen är ett helvete på jorden för varje barn som lever där. Åtta av tio barn behöver akut humanitär hjälp och ingenstans i landet kan barnen känna sig trygga. Coronapandemin som nu sveper över Jemen har förvärrat en redan förtvivlad situation. UNICEF finns där och kämpar för att rädda barns liv, men det är bråttom.

uni312511.jpg
Jemen

Situationen i Jemen är den största humanitära katastrofen i världen. När covid-19 nu sprider sig över landet drabbas barnen av ytterligare en katastrof. Läget för barnen har aldrig varit mer akut, och bristen på pengar har aldrig varit så stor.

Jemen_bild_konflikt--900x506.jpg
Jemen

”Levnadssituationen för miljontals barn i Jemen är inget annat än en skam. Och katastrofen är helt skapad av människor. Under de pågående fredssamtalen i Sverige måste barnen få komma i första hand”, säger Geert Cappelaere, chef för UNICEF i Mellanöstern.

Unicef Logo Swedish
Jemen

Situationen i Jemen är fruktansvärd, men UNICEF kommer aldrig att sluta kämpa för barnen. Och vårt arbete ger resultat. Även om det kan kännas hopplöst så går det att förändra barns liv, med rätt typ av insatser.

UN0253359-900x600.jpg
Jemen

Situationen för barnen i Jemen går snart inte längre att beskriva i ord. Jemen är ett helvete på jorden för varje enskilt barn som lever där. Med vaccin, rent vatten och inte minst näringsrik mat för att stoppa undernäringen, kämpar UNICEF för att hålla barnen vid liv. Men vi behöver din hjälp.

UN0188083-575x323.jpg
Jemen

Våldet mot barn världen över måste få ett slut nu. Den senaste tiden har flera attacker riktats mot barn och många har dödats eller skadats allvarligt. UNICEF uppmanar alla parter i konflikter runt om världen att respektera humanitära principer, och inte rikta våld mot barn.

UN066011-575x384.jpg
Jemen

Under 2017 levererade UNICEF rekordstora mängder livräddande produkter, som nötkräm, vaccin och mediciner till barn som drabbats av konflikter och katastrofer världen över. Och antalet barn som fick vaccin var det största någonsin – hela 123 miljoner barn har nu ett bättre skydd mot farliga sjukdomar.

UN0188089-575x383.jpg
Jemen

Kriget i Jemen har eskalerat ytterligare och staden Hodeidah är under attack. Hamnstaden är den viktigaste punkten i landet för att komma in med humanitär hjälp till befolkningen. Om hamnen stängs är risken stor att landet drabbas av en fullständig svältkatastrof. UNICEF finns på plats och kämpar för att rädda barns liv.

Jemen-Mån-liggande-575x383.jpg
Jemen

Sedan konflikten i Jemen bröt ut i mars 2015 har i genomsnitt fem barn dödats eller skadats varje dag. Mer än tre miljoner barn har fötts in i kriget och mer än elva miljoner barn är nu i behov av humanitär hjälp, visar en ny rapport från UNICEF. Det är nästan varje barn i landet.

UN0143440-575x383.jpg
Jemen

I Jemen pågår just nu den värsta humanitära krisen i världen. Nära sju miljoner människor vet inte var deras nästa mål mat ska komma ifrån, och hundratusentals barn riskerar att dö av undernäring. Blockaden av alla hamnar och flygplatser förvärrar nu läget och FN varnar för en svältkatastrof.

UN078078-575x383.jpg
Kolera

Kolerautbrottet i det konfliktdrabbade Jemen är det värsta i världen. Men tack vare enorma insatser från lokala hjältar och organisationer som UNICEF har antalet nya fall som rapporteras sjunkit med en tredjedel sedan juni.

UN057033-575x384.jpg
Världsvattenveckan

Just nu pågår Världsvattenveckan där experter och beslutsfattare samlas i Stockholm för att prata om utvecklingen inom vatten och sanitet i världen. Samtidigt varnar UNICEF för att mer än 180 miljoner människor som lever i länder som drabbats av konflikt, våld och instabilitet saknar tillgång till rent vatten.

UN068645-575x383.jpg
Svält

Tidigare i år deklarerade FN svält i delar av Sydsudan. Tack vare enorma insatser från organisationer som UNICEF och WFP har nivån i Sydsudan nu sänkts. Men läget är fortfarande mycket allvarligt. Även Somalia, Nigeria och Jemen lider av en allvarlig hungerkris. Men vad betyder svält egentligen? Och hur kan det fortfarande hända år 2017? Vi reder ut begreppen.

UN065871-575x391.jpg
Jemen

Över 200 000 människor i Jemen har blivit drabbade av kolera. På bara två månader har sjukdomen spridit sig i stora delar av landet. Mer än 1 300 människor har dött, varav en fjärdedel av dem var barn. I helgen gick UNICEFs högsta chef Anthony Lake ut och varnade för det värsta kolerautbrottet i världen.

Jemen-kolerautbrott-170602-575x383.jpg
Kolera

Under de senaste tre dagarna har fler än 10 000 fall av kolera rapporterats i Jemen. Varje dag söker mer än 1 000 barn vård för akuta diarréer – något som kan leda till döden genom uttorkning. UNICEF har skickat över 40 ton livräddande produkter som medicin och vätskeersättning för att rädda liv och bekämpa utbrottet.

UN057313-575x383.jpg
Jemen

Den pågående hungerkatastrofen får allvarliga konsekvenser för barnen. I Jemen lider nu lider 426 000 barn av svår undernäring. Ett år gamla Khawla vägde bara 5,9 kilo när hon togs till sjukhuset.

UN057346-575x383.jpg
Sydsudan

För mer än en månad sedan gick FN ut och deklarerade svält i Sydsudan. Nu står även Nigeria, Somalia och Jemen på randen till en svältkatastrof. Nya siffror visar att 27 miljoner människor beräknas sakna tillgång till rent vatten.