uni312511.jpg

Jemen: läget för barnen har

aldrig varit mer akut

Situationen i Jemen är den största humanitära katastrofen i världen. När covid-19 nu sprider sig över landet drabbas barnen av ytterligare en katastrof. Läget för barnen har aldrig varit mer akut, och bristen på pengar har aldrig varit så stor.

Skribent |

Publicerad |

2020 06 16

Uppdaterad |

2020 06 16

Jemen: läget för barnen har aldrig varit mer akut

Sedan konflikten eskalerade i mars 2015 har landet blivit ett helvete på jorden för barnen som lever där. Vardagen kantas av våld, brist på mat och rent vatten, skolor och sjukhus har stängt eller förstörts. Mer än 24 miljoner människor – omkring 80 procent av befolkningen – behöver hjälp. 12,2 miljoner är barn.

Och värst av allt – katastrofen i Jemen är skapad av människor. Av vuxna. Men det är barnen som betalar det högsta priset.

Swisha en gåva nu till 902 00 17. Varje krona är livsviktig.

När covid-19 nu sprider sig över Jemen drabbas barnen av ännu en katastrof:

  • Behovet av rent vatten och sanitet är enormt. Bara hälften av landets vårdinrättningar är igång och det är stor brist på livsviktig utrustning, så som ansiktsmasker, skyddshandskar och syrgas. Många hälsoarbetare jobbar utan lön.

  • Antalet bekräftade fall av covid-19 i landet är få, men det är troligen ett resultat av bristen på möjlighet att testa människor för sjukdomen. Konflikten har redan raserat vårdinfrastrukturen i landet och covid-19 riskerar därmed att spridas snabbare än i andra länder.

  • Omkring två miljoner barn under fem år lider av akut undernäring och behöver behandling. 

  • Förstörelsen av skolor och sjukhus har lett till att barnen går miste om både utbildning och vård, något som hotar deras framtid. 

  • Redan före coronapandemin stod två miljoner barn i Jemen utanför skolan. Nu, när skolorna har stängt runtom i landet, har ytterligare fem miljoner barn förlorat sin plats i en skolbänk.

Läget är akut, och det finns inte tillräckligt med pengar för att UNICEF ska kunna göra de insatser som krävs. 8,4 miljoner människors tillgång till rent vatten hotas, varav fyra miljoner människor är direkt beroende av UNICEF. Omkring hälften är barn, och som alltid är barnen de mest utsatta.

Mer pengar behövs, och det är bråttom. Inom bara några veckor kommer vi annars inte kunna säkerställa att barnen får den hjälp de behöver med rent vatten, sanitet och hygien. Vattenpumpar kommer att sluta fungera på grund av brist på bränsle, och vi kommer inte att kunna leverera tillräckligt med hygienprodukter som tvål – något som är kritiskt viktigt för att förebygga spridningen av covid-19 och kolera.

Du kan hjälpa till. UNICEF arbetar hårt varje dag i Jemen för att rädda barns liv och hjälpa dem återfå sin barndom. Ge en gåva nu så är du med och ser till att vi kan fortsätta rädda barn från undernäring, och leverera rent vatten och produkter som skyddar mot covid-19.

Swisha en gåva nu till 902 00 17. Varje krona är livsviktig.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Gaza-pojke-2023
Gaza

En månad har gått sedan konflikten mellan Israel och Hamas eskalerade. Med chock och fasa har världen följt utvecklingen, det ökande antalet liv som gått förlorade och den humanitära situationen i Gaza som blir alltmer desperat. Nu kräver vi, tillsammans med andra FN organisationer, ett omedelbart humanitärt eldupphör.

Barn-Gaza-2023
Gaza

Hundratals barn har dödats i Gaza och Israel. Hundratusentals är drabbade av våldet. Situationen i Gaza är katastrofal, med oavbrutna bombningar och massiv fördrivning av barn och familjer. Det finns inga säkra platser, säger UNICEFs verkställande direktör Catherine Russell.

Gaza-Israel-flicka-2023
Gaza

Hundratusentals barn och deras familjer har börjat fly norra Gaza inför hoten om storskaliga attacker. Detta följer på dagar av bombningar i Gaza efter de brutala attackerna mot Israel den 7 oktober.