Under 2017 levererade UNICEF rekordstora mängder livräddande produkter, som nötkräm, vaccin och mediciner till barn som drabbats av konflikter och katastrofer världen över. Och antalet barn som fick vaccin var det största någonsin – hela 123 miljoner barn har nu ett bättre skydd mot farliga sjukdomar.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2018 07 18
Uppdaterad |
2018 07 18
Rekordstora leveranser till barn i katastrofer
Ibland kan det kännas hopplöst när nyheterna rapporterar om katastrofer och konflikter där barn far illa. Då är det viktigt att också påminnas om det arbete som görs för att saker ska bli bättre, och att vi är många som vill vara med och hjälpa till för att skapa förändringar. Tack vare alla er som skänker gåvor till UNICEFs arbete, kunde vi under 2017 leverera rekordmånga livräddande produkter till barn i katastrofer världen över.
UNICEF-personal packar upp vattenreningstabletter och andra livräddande produkter som levererats via flygplan till byn Aburoc i Sydsudan. Foto: © UNICEF/Hatcher-Moore
I Jemen, Sydsudan, Somalia och nordöstra Nigeria är över 20 miljoner barn utsatta för torka, konflikt, på flykt, undernärda eller utan en skola att gå till. Hit levererade UNICEF bland annat enorma mängder högenergimjölk, högenergikex och utrustning för att mäta och väga barn och behandla dem mot undernäring.
Emmanuel John, 1,5 år, dricker högenergimjölk mot undernäring vid sjukhuset Al Shabbab i Juba, Sydsudan. Foto: © UNICEF/Gonzalez Farran
Afrikas horn som drabbats hårt av torka och undernäring fick nära en fjärdedel av UNICEFs leveranser av näringsprodukter. Som nötkräm till exempel, som kan rädda svårt undernärda barns liv. Mer än hälften av produkterna som köptes in var tillverkade av lokala producenter, för att öka effektiviteten och stötta lokala marknader.
Förutom näringsprodukterna levererade UNICEF också livräddande hjälp inom vatten och sanitet, vaccin och mediciner, liksom skolmaterial och kläder till barn och familjer i 61 länder. Det mesta skickades till Cox’s Bazar i Bangladesh för att hjälpa rohingyer på flykt, och till Jemen, Afrikas horn, Syrien, området runt Tchadsjön och till Sydsudan.
En pojke tvättar händerna i rent vatten som UNICEF levererat till flyktinglägret Unchiprang i Cox's Bazar, Bangladesh. Foto: © UNICEF/LeMoyne
Till Jemen, där omkring 22 miljoner människor är hårt drabbade av matbrist och ett sviktande sjukvårdssystem, skickade vi över 900 miljoner vattenreningstabletter och 33 miljoner doser vaccin.
Vi lyckades också under 2017 kraftigt sänka priset på vaccin. UNICEF är världsledande när det gäller vaccinering av barn. Vi är världens största inköpare av vaccin och de stora volymerna gör att vi kan pressa priset hos de företag som producerar vaccinen. Tack vare de lägre priserna kan många låginkomstländer köpa in vaccin till sina grundvaccineringsprogram, som de annars inte hade haft råd med.
Tasneem, tre år, får A-vitamin och vaccin mot mässling vid en vaccinationskampanj i Helwanieh, i östra delen av Aleppo, Syrien. Foto: © UNICEF/Al-Issa
Rekordmånga barn vaccinerades världen över under 2017, hela 123 miljoner. Statistik från WHO och UNICEF visar att nio av tio barn fick minst en dos vaccin mot difteri, stelkramp och kikhosta. Det globala vaccinskyddet mot mässling och röda hund har också ökat, från 35 procent 2010 till 52 procent idag. Det är goda nyheter!
Vill du veta mer om barns situation och hur UNICEF jobbar? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev:
Relaterade artiklar
UNICEF finns på plats i över 400 kriser och katastrofer. Vi behöver 2025 närmare 10 miljarder US-dollar för att kunna nå 109 miljoner barn i behov av humanitär hjälp.
Detta Öppna brev är ställt till den svenska regeringen från UNICEF Sverige, Rädda Barnen, Läkare Utan Gränser och Oxfam Sverige. Gemensamt för oss är att vi alla arbetar på plats i Gaza med att rädda liv. Och vi uppmanar nu den svenska regeringen att agera tydligare för att stoppa våldet och stå upp för den humanitära rätten.
UNICEF är på plats och levererar nödhjälp till tusentals barn i Libanon, Gaza och på Västbanken.