Jemen_bild_konflikt--900x506.jpg

Barnen måste komma först

under fredssamtalen om Jemen

”Levnadssituationen för miljontals barn i Jemen är inget annat än en skam. Och katastrofen är helt skapad av människor. Under de pågående fredssamtalen i Sverige måste barnen få komma i första hand”, säger Geert Cappelaere, chef för UNICEF i Mellanöstern.

Skribent |

Publicerad |

2018 12 06

Uppdaterad |

2018 12 06

Barnen måste komma först under fredssamtalen om Jemen

Konflikten i Jemen har lett till fruktansvärda konsekvenser för barnen. Över 2 700 barn har tvingats delta i strider, och fler än 6 700 har dödats eller skadats allvarligt. 1,5 miljoner barn har tvingats på flykt och förlorat sin barndom.

Jemen_bild_konflikt--900x506.jpg
Idag behöver i princip varje barn i Jemen humanitär hjälp för att överleva.Foto: © UNICEF/Abdulhaleem

Idag behöver i princip varje barn i Jemen humanitär hjälp för att överleva. Foto: © UNICEF/Abdulhaleem

Varje kväll somnar sju miljoner barn i Jemen hungriga. Varje dag kämpar 400 000 barn i landet mot svår akut undernäring och riskerar att dö vilken minut som helst. Över två miljoner barn har inte längre någon skola att gå till. Det är ofattbart hur många barn som har drabbats.

Bakom siffrorna finns riktiga barn, med ansikten, namn och drömmar

– Zakaria, en 12-årig pojke som jag träffade vid ett rehabcenter, vaktade sina getter när han klev på en landmina och skadades för livet. Han undrade om han någonsin skulle få se sin favoritget igen. Alia, nio år, låg och sov när hennes hus attackerades. Hon vaknade på sjukhus utan sina ben. Nu drömmer hon om att bli läkare, säger Geert Cappelaere, chef för UNICEF i Mellanöstern och Nordafrika.

UN0219928_leverans-Hodeidah-900x600.jpg
Livräddande produkter från UNICEF lastas av i Hodeidah. Varje dag finns UNICEFs personal på plats, dygnet runt, och kämpar för att hålla barnen i Jemen vid liv.Foto: © UNICEF

Livräddande produkter från UNICEF lastas av i Hodeidah. Varje dag finns UNICEFs personal på plats, dygnet runt, och kämpar för att hålla barnen i Jemen vid liv. Foto: © UNICEF

Idag behöver i princip varje barn i Jemen humanitär hjälp för att överleva

Stödet från UNICEF och andra humanitära organisationer räddar bokstavligen liv och ger barnen en strimma av hopp. Några exempel: Men det räcker inte för att lösa den här fruktansvärda krisen. Den enda vägen framåt är genom en politisk lösning där barnen prioriteras.

– UNICEF uppmanar alla som deltar i fredssamtalen i Sverige att sätta barnens behov före politiska, militära eller ekonomiska agendor. Barnens framtid ligger i deras händer, och de får inte bli svikna en gång till, säger Geert Cappelaere.

Vill du vara med och kämpa för barnen? I vår gåvoshop hittar du svältkatastrofpaketet vars produkter redan idag används på plats i bland annat Jemen och räddar liv:

 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Gaza-pojke-2023
Gaza

En månad har gått sedan konflikten mellan Israel och Hamas eskalerade. Med chock och fasa har världen följt utvecklingen, det ökande antalet liv som gått förlorade och den humanitära situationen i Gaza som blir alltmer desperat. Nu kräver vi, tillsammans med andra FN organisationer, ett omedelbart humanitärt eldupphör.

Barn-Gaza-2023
Gaza

Hundratals barn har dödats i Gaza och Israel. Hundratusentals är drabbade av våldet. Situationen i Gaza är katastrofal, med oavbrutna bombningar och massiv fördrivning av barn och familjer. Det finns inga säkra platser, säger UNICEFs verkställande direktör Catherine Russell.

Gaza-Israel-flicka-2023
Gaza

Hundratusentals barn och deras familjer har börjat fly norra Gaza inför hoten om storskaliga attacker. Detta följer på dagar av bombningar i Gaza efter de brutala attackerna mot Israel den 7 oktober.