Jemen_bild_konflikt--900x506.jpg

Barnen måste komma först

under fredssamtalen om Jemen

”Levnadssituationen för miljontals barn i Jemen är inget annat än en skam. Och katastrofen är helt skapad av människor. Under de pågående fredssamtalen i Sverige måste barnen få komma i första hand”, säger Geert Cappelaere, chef för UNICEF i Mellanöstern.

Skribent |

Publicerad |

2018 12 06

Uppdaterad |

2018 12 06

Barnen måste komma först under fredssamtalen om Jemen

Konflikten i Jemen har lett till fruktansvärda konsekvenser för barnen. Över 2 700 barn har tvingats delta i strider, och fler än 6 700 har dödats eller skadats allvarligt. 1,5 miljoner barn har tvingats på flykt och förlorat sin barndom.

Jemen_bild_konflikt--900x506.jpg
Idag behöver i princip varje barn i Jemen humanitär hjälp för att överleva.Foto: © UNICEF/Abdulhaleem

Idag behöver i princip varje barn i Jemen humanitär hjälp för att överleva. Foto: © UNICEF/Abdulhaleem

Varje kväll somnar sju miljoner barn i Jemen hungriga. Varje dag kämpar 400 000 barn i landet mot svår akut undernäring och riskerar att dö vilken minut som helst. Över två miljoner barn har inte längre någon skola att gå till. Det är ofattbart hur många barn som har drabbats.

Bakom siffrorna finns riktiga barn, med ansikten, namn och drömmar

– Zakaria, en 12-årig pojke som jag träffade vid ett rehabcenter, vaktade sina getter när han klev på en landmina och skadades för livet. Han undrade om han någonsin skulle få se sin favoritget igen. Alia, nio år, låg och sov när hennes hus attackerades. Hon vaknade på sjukhus utan sina ben. Nu drömmer hon om att bli läkare, säger Geert Cappelaere, chef för UNICEF i Mellanöstern och Nordafrika.

UN0219928_leverans-Hodeidah-900x600.jpg
Livräddande produkter från UNICEF lastas av i Hodeidah. Varje dag finns UNICEFs personal på plats, dygnet runt, och kämpar för att hålla barnen i Jemen vid liv.Foto: © UNICEF

Livräddande produkter från UNICEF lastas av i Hodeidah. Varje dag finns UNICEFs personal på plats, dygnet runt, och kämpar för att hålla barnen i Jemen vid liv. Foto: © UNICEF

Idag behöver i princip varje barn i Jemen humanitär hjälp för att överleva

Stödet från UNICEF och andra humanitära organisationer räddar bokstavligen liv och ger barnen en strimma av hopp. Några exempel: Men det räcker inte för att lösa den här fruktansvärda krisen. Den enda vägen framåt är genom en politisk lösning där barnen prioriteras.

– UNICEF uppmanar alla som deltar i fredssamtalen i Sverige att sätta barnens behov före politiska, militära eller ekonomiska agendor. Barnens framtid ligger i deras händer, och de får inte bli svikna en gång till, säger Geert Cappelaere.

Vill du vara med och kämpa för barnen? I vår gåvoshop hittar du svältkatastrofpaketet vars produkter redan idag används på plats i bland annat Jemen och räddar liv:

 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Pojke Rafah - 2023 - cropped
Gaza

Akut brist på mat och snabb spridning av smittsamma sjukdomar hotar hundratusentals barns liv i norra Gaza, enligt en ny rapport.

pojkar - matkö Gaza 2023 - cropped
Gaza

En miljon barn i Gaza upplever en akut hungerkris, och mest sårbara är barn under fem år som riskerar svår och livshotande undernäring. Det enda som på allvar kan hindra tusentals fler barn från att dö är en omedelbar vapenvila.  

Syskonpar - Syrien 2023 - cropped
Jordbävning

Ett år har gått sedan två förödande jordbävningar och många efterskalv drabbade sydöstra Turkiet och Syrien. Sedan dess har vi jobbat med att nå så många som möjligt i området. Men nu kommer vintern och behovet av hjälp är fortsatt enormt.