Goda nyheter! UNICEF, Världshälsoorganisationen (WHO), Röda Korset och Läkare Utan Gränser har nu etablerat ett globalt lager för vaccin mot ebola, för att kunna agera snabbt och begränsa nya utbrott.
Skolelever i Demokratiska republiken Kongo har under den senaste tiden fått lära sig mer än att bara räkna, läsa och skriva. Numera får de även information om hur de genom handtvätt och undvikande av kroppskontakt kan minimera riskerna att drabbas av blödarfebern ebola.
Barnen i Demokratiska republiken Kongo påverkas allvarligt av ebolautbrottet. Var tionde som smittats är ett barn, och hundratals barn behöver psykosocialt stöd. UNICEF finns på plats och kämpar för att hjälpa drabbade familjer och stoppa spridningen.
Nyligen bekräftade regeringen i Demokratiska republiken Kongo ett nytt utbrott av ebola i landet. UNICEF finns på plats och kämpar för att stoppa spridningen av sjukdomen.
UNICEF välkomnar idag den fantastiska nyheten att Västafrika nu förklaras vara fritt från ebola! Detta efter att inga nya fall av sjukdomen har registrerats i Liberia på 42 dagar. Sierra Leone och Guinea förklarades fria i november och december.
UNICEF välkomnade i helgen den fantastiska nyheten att WHO deklarerat Sierra Leone som fritt från ebola. Nu fortsätter arbetet för att hjälpa dem som drabbats och stärka landet för eventuella framtida utbrott.
I Kankan i Guinea har UNICEF startat ett initiativ för att hjälpa barn att återhämta sig efter ebolautbrottet, genom lek. Här får barnen en chans att bearbeta sina upplevelser. Samtidigt motverkas stigmatisering av barn som varit sjuka eller förlorat föräldrar i ebola, som fyraåriga Assa.
Nu när eleverna i Guinea, Liberia och Sierra Leone går på sommarlov kan man konstatera att de nya hygienrutinerna på skolorna har fungerat. Inga elever eller lärare har smittats sen dess.
När vardagen kollapsar är det alltid barnen som drabbas värst. Och 2014 var ett ovanligt svårt år för miljontals barn världen över. UNICEF fanns på plats och bemötte 294 olika humanitära katastrofer i 98 länder under förra året. Här kan du läsa om resultaten för några av de insatserna.
UNICEF levererar just nu livräddande förnödenheter till Liberia efter landets första bekräftade fall av ebola på tre månader. Bland annat delar vi ut tält för att isolera dem som utsatts för smitta, hygienprodukter, klor och hinkar.
En ny rapport från UNICEF visar att barn utgör 20 procent av de som smittats med ebola i Guinea, Liberia och Sierra Leone. Rapporten visar hur dramatiskt sjukdomen påverkat barn i några av världens mest sårbara länder, och hur viktigt det är att stärka bland annat sjukvården för framtiden.
Idag möts FN, EU, UNICEF och många andra organisationer i Bryssel för att diskutera ebola. Även om stora framsteg har gjorts i kampen mot sjukdomen är krisen ännu inte över.
På måndag är det äntligen dags för barn i Liberia att gå tillbaka till skolan igen. På grund av ebola har skolorna hållit stängt sedan sju månader tillbaka. UNICEF arbetar för att se till att det är säkert för barnen i skolan, så att de inte riskerar att smittas av sjukdomen.
I Guinea, Sierra Leone och Liberia har omkring 16 600 barn blivit föräldralösa på grund av ebola. UNICEF arbetar för att identifiera ensamma barn och ser till att de får det stöd de behöver i en familj.
UNICEF vädjar nu om 25 miljarder kronor – den största summan någonsin – för att nå 62 miljoner barn som hotas av ett växande antal humanitära kriser runtom i världen. Det är en ökning med 8 miljarder kronor jämfört med förra året.
Skolorna i Guinea, Liberia och Sierra Leone fortsatte hålla stängt efter sommarlovet på grund av ebolautbrottet. Men nu öppnar skolorna i Guinea igen. UNICEF hjälper till att minska risken för spridning av ebola, genom att bland annat utbilda lärare och se till att barnen kan tvätta händerna.
Sjukvården i de eboladrabbade länderna är mycket hårt ansatt och en våg av mässlingsfall sveper nu över länderna. UNICEF hjälper regeringar och samhällen att återuppta vaccinationerna mot mässling, för att skydda barn mot den dödliga sjukdomen.
Sedan ebolautbrottet startade har UNICEF arbetat hårt för att bekämpa sjukdomen och förhindra ytterligare spridning. Men mer resurser behövs för att besegra viruset och för att stärka samhällena för framtiden.
2014 har varit ett mycket svårt år för många barn runt om i världen. Eskalerande konflikter har inneburit att miljontals barn utsatts för våld. Barn har tvångsrekryterats och till och med utgjort måltavlor för krigförande grupper. Men många kriser och konflikter får inte den uppmärksamhet som krävs. UNICEF kräver nu att världen måste ta sitt ansvar för att göra 2015 till ett bättre år för barnen.
Tillsammans med Liberias utbildningsdepartement har UNICEF utbildat tusentals lärare för att sprida information om hur man kan skydda sig mot ebola. Lärarna utbildas över hela landet för att sprida kunskap och stoppa spridningen av sjukdomen.
Under de senaste tre månaderna har UNICEF levererat 3 000 ton livräddande förnödenheter till Liberia, Sierra Leone och Guinea för att bekämpa ebola. UNICEF är en av de största leverantörerna av material i kampen mot sjukdomen, men ännu mer behövs.
Barn som blivit föräldralösa på grund av ebola behöver särskilt stöd. Det bästa är om de kan bo hos släktingar, men det är inte alltid möjligt. I Liberia har UNICEF utbildat personer som överlevt ebola för att ge barnen stöd och omvårdnad vid särskilda vårdcentraler. Idag gästbloggar Laurent Duvillier, kommunikationsspecialist vid UNICEF, om sitt besök vid en sådan vårdcentral i Monrovia.
Minst 3 700 barn i Guinea, Liberia och Sierra Leone har förlorat en eller båda föräldrarna i ebola sedan sjukdomsutbrottet startade i Västafrika. UNICEF uppskattar också att många barn lämnas ensamma då släktingar tar avstånd från barnen av rädsla för att smittas.
Antalet bekräftade fall av ebola stiger allt snabbare i Liberia och har nu nått 3 500. Nu har den första leveransen av skyddspaket för familjer anlänt. Totalt planerar UNICEF att leverera 50 000 paket som ska skydda familjer som själva vårdar sina anhöriga mot ebola.