Default hero image

2014 – ett förödande år

för barn i världen

2014 har varit ett mycket svårt år för många barn runt om i världen. Eskalerande konflikter har inneburit att miljontals barn utsatts för våld. Barn har tvångsrekryterats och till och med utgjort måltavlor för krigförande grupper. Men många kriser och konflikter får inte den uppmärksamhet som krävs. UNICEF kräver nu att världen måste ta sitt ansvar för att göra 2015 till ett bättre år för barnen.

Skribent |

Publicerad |

2014 12 08

Uppdaterad |

2014 12 08

2014 – ett förödande år för barn i världen

http://youtu.be/KoGsRbHdDQU

– 2014 har varit ett förödande år för miljontals barn. Barn har dödats i sina klassrum och i sina sovrum. De har blivit föräldralösa, kidnappade, torterade, rekryterade och till och med sålda som slavar. Inte på mycket länge har barn blivit utsatta för en sådan obeskrivlig brutalitet, säger UNICEFs högste chef Anthony Lake i ett uttalande.

Omkring 15 miljoner barn är fast i våldsamma konflikter i Centralafrikanska republiken, Irak, Sydsudan, Palestina, Syrien och Ukraina. Globalt lever 230 miljoner barn i länder och områden som drabbats av väpnade konflikter. I år har hundratals barn kidnappats från sina skolor eller på väg till skolan. Tiotusentals har rekryterats eller använts av beväpnade grupper. Attacker mot skolor och hälsocentraler och bruk av skolor för militära ändamål har ökat på många håll i världen. Många katastrofer glöms bort

Det stora antalet kriser under 2014 betydde att många kriser snabbt glömdes bort och fick liten uppmärksamhet. Långdragna konflikter i länder som Afghanistan, Demokratiska republiken Kongo, Nigeria, Pakistan, Somalia, Sudan och Jemen fortsatte att kräva ännu mer unga liv.

Det här året har också inneburit nya hot mot barns hälsa och välmående. Särskilt det stora utbrottet av ebola i Guinea, Liberia och Sierra Leone som har inneburit att tusentals barn blivit föräldralösa och uppskattningsvis 5 miljoner barn tvingats lämna skolan.

Vi fortsätter kämpa för barnen

Trots svårigheter att ta sig fram, osäkerhet och utmaningar med att få in pengar har UNICEF och andra humanitära organisationer arbetat tillsammans för att bistå med livsavgörande hjälp och annat stöd i form av utbildning och psykosocialt stöd för att hjälpa barn att växa upp på några av de farligaste platserna i världen. – Det är en ödets ironi att vi i år, när vi firar barnkonventionens 25-årsjubileum och har kunnat glädjas åt så många framsteg för barn globlalt, samtidigt måste konstatera att miljontals barns rättigheter så brutalt kränkts. Våld och trauma gör mer än att skada individuella barn, de underminerar hela samhällen. Världen kan och måste göra mer för att göra 2015 till ett mycket bättre år för alla barn, säger Anthony Lake.

Som Världsförälder kämpar du för barns rättigheter – varje dag, året runt. Du pratar med presidenter, du är på plats i alla katastrofer, du förhandlar med gerillaledare, du avskaffar skolavgifter och mycket mer. Bli Världsförälder idag och var med oss och kämpa för utsatta barn över hela världen. Tack.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Pojke Rafah - 2023 - cropped
Gaza

Akut brist på mat och snabb spridning av smittsamma sjukdomar hotar hundratusentals barns liv i norra Gaza, enligt en ny rapport.

pojkar - matkö Gaza 2023 - cropped
Gaza

En miljon barn i Gaza upplever en akut hungerkris, och mest sårbara är barn under fem år som riskerar svår och livshotande undernäring. Det enda som på allvar kan hindra tusentals fler barn från att dö är en omedelbar vapenvila.  

Syskonpar - Syrien 2023 - cropped
Jordbävning

Ett år har gått sedan två förödande jordbävningar och många efterskalv drabbade sydöstra Turkiet och Syrien. Sedan dess har vi jobbat med att nå så många som möjligt i området. Men nu kommer vintern och behovet av hjälp är fortsatt enormt.