I Kankan i Guinea har UNICEF startat ett initiativ för att hjälpa barn att återhämta sig efter ebolautbrottet, genom lek. Här får barnen en chans att bearbeta sina upplevelser. Samtidigt motverkas stigmatisering av barn som varit sjuka eller förlorat föräldrar i ebola, som fyraåriga Assa.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2015 11 06
Uppdaterad |
2015 11 06
Livsviktig lek hjälper Assa återhämta sig från ebola
Foto: © UNICEF/Gutcher
Assa, fyra år, bor i Kankan i Guinea. Här har UNICEF tillsammans med en lokal organisation startat en lekverksamhet där barn får träffas och leka sex dagar i veckan. Samtidigt får barn som drabbats av ebola psykosocialt stöd och en chans att prata om sina upplevelser.
För bara två veckor sedan ville dock inget av barnen där leka med Assa. Hon har överlevt ebola och de andra var rädda för att hon fortfarande skulle smittas. Men vid lektillfällena får barnen information och kunskap och nu är ingen rädd för Assa längre. När det är hennes tur att hoppa hopprep jublar de andra barnen och hon ler stort.
Lek är livsviktigt, särskilt för barn i kris
Lancine, elva år, förlorade sin mamma till ebola. Han deltar också i aktiviteterna och älskar när de spelar fotboll. Personalen berättar att det har hjälpt honom hantera förlusten av sin mamma. Lancine har själv inte drabbats av stigmatisering, men han lade märke att Assa till en början inte fick vara med:
– Men nu är det okej, säger han. Nu leker alla med henne. I framtiden, om jag ser någon som inte får vara med så ska jag gå fram och berätta varför det är fel.
Att få möjlighet att leka och skratta är absolut nödvändigt för att barn ska komma över traumatiska upplevelser. Därför arbetar UNICEF för att alla barn som Assa och Lancine ska få en chans att leka och bara vara barn.
Antalet barn som deltar i lekverksamheten ökar stadigt. Inga fall av ebola har registrerats i Kankan sedan i januari, men säkerheten är fortfarande hög. Alla barn tvättar händerna och temperaturen mäts så att ingen har feber, innan lekarna börjar.
Det här tycker vi är riktigt goda nyheter! Vill du vara med och kämpa för att fler barn över hela världen ska få den barndom de har rätt till? Bli Världsförälder idag.
Relaterade artiklar
Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.
Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.
Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.