unicef-uk-575x383.jpg

3 000 ton livräddande

förnödenheter mot ebola

Under de senaste tre månaderna har UNICEF levererat 3 000 ton livräddande förnödenheter till Liberia, Sierra Leone och Guinea för att bekämpa ebola. UNICEF är en av de största leverantörerna av material i kampen mot sjukdomen, men ännu mer behövs.

Skribent |

Publicerad |

2014 11 10

Uppdaterad |

2014 11 10

3 000 ton livräddande förnödenheter mot ebola

Personal vid UNICEFs stora katastroflager i Köpenhamn arbetar för att sätta ihop skyddspaket mot ebola. Foto: © UNICEF

UNICEF fortsätter att trappa upp insatserna för att stoppa spridningen och besegra ebolaviruset. Bland annat startar vi fler vårdinrättningar för att behandla ebolapatienter. Men flera delar av skyddsutrustningen för hälsoarbetare kan bara användas en gång i behandlingen av personer som har eller misstänks ha ebola, för att förhindra att smittan förs vidare. En enda hälsoarbetare kan behöva 6-9 uppsättningar per dag.

– Det här är den mest komplexa katastrof vi någonsin har upplevt, säger Shanelle Hall, chef för UNICEFs globala katastroflager. Leverantörskedjorna måste vara mycket flexibla och möta de extremt höga kraven på kvalitet. UNICEF samarbetar med regeringar och olika partners för att göra det möjligt att leverera dussintals nya produkter till nya platser.

UNICEF har kallat till ett stort möte i veckan för att diskutera situationen och skapa opinion för globalt samarbete när det gäller att leverera förnödenheter till kampen mot ebola. Flera nyckelaktörer kommer att vara på plats, däribland WHO, Läkare utan gränser och representanter för USA:s och Storbritanniens regeringar med flera.

UNICEF skickar regelbundet skyddsmaterial och livräddande produkter med hjälp av flyg, och nyligen även livräddande mediciner, medicinsk utrustning, klor och tvål med båt. För att stötta regeringarna i att starta nya vårdcentraler där ebolapatienter kan vårdas utanför hemmet, tillhandahåller vi också bland annat tält, sängar och madrasser.

©-UNICEF_Aaen-575x383.jpg
9 000 skyddspaket för familjer levereras till UNICEFs lager i Monrovia, Liberia. Härifrån skickas de sedan vidare till barn och familjer i områden som drabbats svårt av ebola.Foto: © UNICEF/Aaen

9 000 skyddspaket för familjer levereras till UNICEFs lager i Monrovia, Liberia. Härifrån skickas de sedan vidare till barn och familjer i områden som drabbats svårt av ebola. Foto: © UNICEF/Aaen

I till exempel Liberia används de förnödenheter som UNICEF skickar för att behandla patienter och för att se till att sjukvården kommer igång igen. Sedan utbrottet började har hundratusentals engångshandskar och annat material levererats till hälsoministeriet i landet. UNICEF levererar också klor till center där man behandlar mot ebola.

I Sierra Leone levereras skyddsutrustning – skyddskläder, handskar och skyddsglasögon, livräddande medicin och klor – till sjukhus, vårdcentraler och center där man behandlar mot ebola. Även här bygger UNICEF upp särskilda vårdcentraler där ebolapatienter kan vårdas utanför hemmet, och hit levereras skyddsutrustning och medicin, liksom tält, sängar och madrasser.

Läget är akut och mer hjälp behövs. Ge en gåva och hjälp till att stoppa spridningen av ebola och rädda barns liv. Tack! Här kan du läsa mer om hur vi arbetar på plats i de olika länderna.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Pojke bland rasmassor - Gaza - maj 2024
Gaza

Redan för flera månader sedan beskrev våra kollegor på plats Gaza som den värsta och farligaste platsen på jorden för barn. Sedan dess har det blivit värre. Mycket värre.

Flyktingar - Rafah - Gaza 2024
Gaza

UNICEFs talesperson James Elder har varit i Gaza flera gånger sedan kriget bröt ut. Här berättar han om barnen han träffade och den humanitära katastrofen som de lever i.

Barn i Gaza bland tält - cropped desktop - 2024
Gaza

Sedan kriget bröt ut i Gaza har över 14 000 barn dödats, vilket innebär fler än vart hundrade barn. Tusentals barn har dessutom skadats och förlorat sina föräldrar. Enligt UNICEF utsätts barn oproportionerligt hårt av kriget, trots att de ska vara skyddade.