©-UNICEF_Bindra-575x383.jpg

Ebolan lämnar tusentals

barn föräldralösa

Minst 3 700 barn i Guinea, Liberia och Sierra Leone har förlorat en eller båda föräldrarna i ebola sedan sjukdomsutbrottet startade i Västafrika. UNICEF uppskattar också att många barn lämnas ensamma då släktingar tar avstånd från barnen av rädsla för att smittas.

Skribent |

Publicerad |

2014 09 30

Uppdaterad |

2014 09 30

Ebolan lämnar tusentals barn föräldralösa

Två barn sitter vid en vägkant i Freetown, Sierra Leone. Foto: © UNICEF/Bindra

– Tusentals barn tvingas nu genomleva att deras föräldrar eller andra familjemedlemmar dör i ebola, säger Manuel Fontaine, UNICEFs regionchef för Väst- och Centralafrika. De här barnen behöver nu genast särskild omvårdnad och stöd, men många av dem känner sig oönskade eller överges till och med. Det vanliga är att barn som blivit föräldralösa tas om hand av någon släkting, men på vissa ställen har nu rädslan för ebola vuxit sig starkare än familjebanden.

Antalet dödsfall i ebola stiger och preliminära rapporter från Guinea, Liberia och Sierra Leone visar att antalet barn som blivit föräldralösa har stigit snabbt under de senaste veckorna. I mitten av oktober misstänker man att antalet kommer att ha fördubblats.

Vad gör UNICEF för barnen som drabbas?

Ebolautbrottet har fått svåra konsekvenser för barnens välmående, särskilt när familjemedlemmar avlider eller måste isoleras för att få behandling. UNICEF trappar upp insatserna mot ebolan, och använder både traditionella och nya sätt för att ge barnen psykologiskt och känslomässigt stöd: – En så vanlig mänsklig reaktion som att trösta ett sjukt barn innebär en potentiell dödsdom. Det är vad ebolan gör, säger Fontaine, och majoriteten av barnen som drabbats saknar fortfarande den vård de behöver. Vi kan inte bemöta den här krisen på vårt vanliga sätt. Vi behöver mer mod, och mycket mer resurser.

UNICEF har vädjat om 1,4 miljarder kronor för att kunna bemöta krisen och ge barn och familjer det stöd de behöver, liksom till förebyggande och skyddande insatser. Än så länge har bara 25 procent kommit in.

Hjälp barnen som drabbas av ebola och andra katastrofer. Ge en gåva till vår katastroffond idag. Tack!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Gaza-pojke-2023
Gaza

En månad har gått sedan konflikten mellan Israel och Hamas eskalerade. Med chock och fasa har världen följt utvecklingen, det ökande antalet liv som gått förlorade och den humanitära situationen i Gaza som blir alltmer desperat. Nu kräver vi, tillsammans med andra FN organisationer, ett omedelbart humanitärt eldupphör.

Barn-Gaza-2023
Gaza

Hundratals barn har dödats i Gaza och Israel. Hundratusentals är drabbade av våldet. Situationen i Gaza är katastrofal, med oavbrutna bombningar och massiv fördrivning av barn och familjer. Det finns inga säkra platser, säger UNICEFs verkställande direktör Catherine Russell.

Gaza-Israel-flicka-2023
Gaza

Hundratusentals barn och deras familjer har börjat fly norra Gaza inför hoten om storskaliga attacker. Detta följer på dagar av bombningar i Gaza efter de brutala attackerna mot Israel den 7 oktober.