Diskriminering av flickor

Många flickor i världen, framför allt i låginkomstländer, går ett svårt liv till mötes. Redan innan de föds är flickorna ofta diskriminerade och orättvisorna fortsätter sedan för många genom hela livet.

un0627014-scaled-e1660742072366.jpg
Afghanistan

Ett år efter att talibanerna tog makten i Afghanistan är situationen för landets barn värre än på länge. Afghanistan är idag en av de värsta platserna i världen för ett barn att växa upp på, och extra svårt är det för flickor.

arifa-omid-scaled-1.jpg
Internationella kvinnodagen

I samband med internationella kvinnodagen vill vi uppmärksamma den diskriminering som många flickor utsätts för redan innan födseln. Och som förföljer dem livet ut. Vi vill göra det genom ett brev skrivet av afghanska Arifa Omid som väntar sitt tredje barn – sin första flicka.

uni231917.jpg
Agenda 2030

Fler flickor går idag i skolan än någonsin tidigare, men mycket lite har förändrats när det gäller det våld och den diskriminering som flickor utsätts för, varnar UNICEF i en ny rapport.

Bild_kvinnodagen-575x398.jpg
Mens

Visste du att i vissa delar av världen anses det vara livsfarligt att vara i närheten av en flicka eller kvinna som har mens? Den här och många andra myter om mens drabbar miljontals flickor världen över, något som vi på UNICEF idag vill lyfta på internationella kvinnodagen.

Flickdagen2017-575x345.jpg
Internationella flickdagen

Idag på internationella flickdagen sätter vi fokus på världens flickor – framför allt de miljoner flickor som lever i områden drabbade av konflikt eller naturkatastrofer. De riskerar att drabbas av av våld, tvingas in i barnarbete eller gifta sig medan de fortfarande är barn. Det arbetar UNICEF för att ändra på.

CAAFAGHands_Nigeria-575x383.jpg
Nigeria

I april 2014 kidnappade Boko Haram mer än 200 skolflickor i Chibok i norra Nigeria. Men nu kommer goda nyheter – 21 av flickorna har släppts! UNICEF hoppas nu att ännu fler kommer att friges och vi står redo att ge psykosocialt stöd och hjälp.

Hamesa-233x300.jpg
Nepal

En ny rapport från UNICEF visar hur ojämn fördelning av hushållsarbete håller hundratals miljoner flickor tillbaka och bland annat hindrar deras skolgång. Ett mönster som måste brytas nu, skriver Eva Dalekant, programhandläggare internationell utveckling, på FN:s internationella flickdag.

flickadagen1510-575x383.jpg
Internationella flickdagen

Idag är det FN:s internationella flickdag. Många flickor i världen lever i en utsatt situation styrd av diskriminerande och förtryckande traditioner, attityder och värderingar. Redan innan de föds är många flickor diskriminerade och orättvisorna fortsätter sedan genom hela livet.

Möte-med-Pendembu-Mothers-club-Kailahun-Sierra-Leone-575x383.jpg
Internationella flickdagen

Idag är det internationella flickdagen. Det är lätt att bli deppig och tappa tron på att en förändring är möjlig när man tar del av de omfattande övergrepp och kränkningar som världens flickor utsätts för.

UNI77840_Holt-575x383.jpg
Afrika

Idag anordnar UNICEF tillsammans med den brittiska regeringen ett toppmöte, Girl Summit, i London för att öka stödet för snabbare framsteg i kampen mot kvinnlig könsstympning och barnäktenskap. De två skadliga sedvänjorna påverkar miljontals flickor runt om i världen.

UNI127812_490.jpg
Indien

Jag tänker på hur mitt liv såg ut när jag var 15 år. Sista året i grundskolan och beslut kring vilken gymnasielinje jag skulle gå. Tennis, friidrott och kompisar. Jag inser nu hur ung och omogen jag var. Jag försöker föreställa mig att mina föräldrar presenterar min blivande man, färdiga bröllopsplaner och mitt nya, okända hem. Flytt till en ny stad, gift med en man jag inte älskar, gravid vid 16 år, utbildningsplanerna som bortblåsta och min nya uppgift i livet att serva och lyda min man och nya släkt. Mina egna drömmar och rättigheter skiter alla fullständigt i. Det vore ju helt sjukt. Och det är ju inte mindre sjukt om tjejen i fråga heter Basanti Devi och bor i Uttar Pradesh i Indien.