Visste du att i vissa delar av världen anses det vara livsfarligt att vara i närheten av en flicka eller kvinna som har mens? Den här och många andra myter om mens drabbar miljontals flickor världen över, något som vi på UNICEF idag vill lyfta på internationella kvinnodagen.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2018 03 08
Uppdaterad |
2018 03 08
Myter om mens hindrar framsteg för flickor
I många kulturer är mens inte något man pratar om. Det kan ses som något smutsigt eller orent, och tystnaden kring mens leder till brist på kunskap och skadliga missuppfattningar.
Några myter om mens: Inget av det här är sant, men starka tabun och bristande utbildning kring mens gör att myterna är svåra att slå hål på och flickors utveckling hålls tillbaka.
Det är till exempel vanligt att flickor stannar hemma från och till slut hoppar av skolan när de får mens. Många blir retade och skäms, och brist på toaletter och sanitetsprodukter gör det svårt att sköta sin hygien i skolan.
Faozea, 14 år, har flytt från Centralafrikanska republiken och lever nu i flyktinglägret Danamadha i södra Tchad. Här har UNICEF delat ut bland annat hygienprodukter som tvättbara bindor för att hjälpa flickor som Faozea att kunna stanna i skolan. "Tidigare var jag inte bekväm med att gå till skolan när jag hade mens, men nu kan jag hålla mina kläder rena. Det är viktigt för mig att gå i skolan så jag kan bli lärare," säger Faozea. Foto: © UNICEF/Faffin
Vad gör UNICEF?
Att kämpa för flickors och kvinnors rättigheter hör till UNICEFs allra viktigaste uppgifter. Vi bidrar med forskning och utbildning för att hjälpa samhällen och regeringar att informera om mens och bryta tabun. För att flickor ska kunna stanna i skolan ser vi till att skolor i världens fattigaste områden får bra toaletter, tvål och rent vatten.
I katastrofer och kriser delar vi ut hygienprodukter som tvättbara bindor till kvinnor och flickor. Att kunna sköta sin hygien när man till exempel är på flykt är ovärderligt.
Stöd flickors rättigheter med en gåva. Swisha till 902 00 17. Till exempel räcker 45 kronor till fem tvättbara bindor.
Relaterade artiklar
Ett år efter att talibanerna tog makten i Afghanistan är situationen för landets barn värre än på länge. Afghanistan är idag en av de värsta platserna i världen för ett barn att växa upp på, och extra svårt är det för flickor.
I samband med internationella kvinnodagen vill vi uppmärksamma den diskriminering som många flickor utsätts för redan innan födseln. Och som förföljer dem livet ut. Vi vill göra det genom ett brev skrivet av afghanska Arifa Omid som väntar sitt tredje barn – sin första flicka.
Fler flickor går idag i skolan än någonsin tidigare, men mycket lite har förändrats när det gäller det våld och den diskriminering som flickor utsätts för, varnar UNICEF i en ny rapport.