SAFE-house.jpg

Skribent |

Publicerad |

2010 06 14

Uppdaterad |

2010 06 14

"Flickor i Zambia står inför otroligt många faror, hinder och tuffa problem som påverkar deras skolgång negativt" - Emma besöker FAWEZA (Forum for African Women Educationalists of Zambia)

Under min sista vecka som praktikant på UNICEF i Zambia har jag varit med organisationen FAWEZA (Forum for African Women Educationalists of Zambia) som i huvudsak stöttar utbildandet av unga kvinnor. Deras syfte är att skapa jämlika möjligheter för pojkar och flickor i skolan och att förse de utsatta flickorna med nödvändiga kunskaper för att klara svårigheter i vardagen.

Det känns som om jag fått följa en nedåtgående spiral, som FAWEZA bland andra, desperat försöker att få ett stopp på. Flickor i Zambia står inför otroligt många faror, hinder och tuffa problem som påverkar deras skolgång negativt. Allt som jag lärt mig under de tidigare veckorna knyts ihop här och jag ser en helhetsbild som jag tidigare inte förstått.

Många frågar varför jag valt att engagera mig i just utsatta barn, när det finns så många olika grupper som behöver hjälp. Min tanke har från början varit att eftersom jag inte kan göra allt, så ska jag fokusera på något där jag kan göra så mycket som möjligt. Jag förstår att vägen mot en värld utan fattigdom och misär är lång, och en förändring världen över kommer att ta tid. Desto viktigare är det att alla gör vad de kan så snart som möjligt!

Enligt mig är barnen en självklarhet att satsa på, de är ju faktiskt vår framtid. Det är de som kommer ta över och förhoppningsvis fortsätta arbetet för en rättvisare värld. Det är de som kommer fatta de stora besluten i framtiden och därför är det väl vårt ansvar att förbereda dem inför vad som komma skall? Det är vårt ansvar att ge dem tillräckligt med utbildning så att de kan utföra stordåd tillsammans.

Hemma i Sverige känns det som om vi är på god väg. I Sverige har barnen skolplikt och staten ser till att alla har råd med den grundläggande utbildningen. I Zambia gäller inte samma sak. Här ser jag överallt barn som vuxit upp för snabbt, som inte fått möjlighet till utbildning utan som istället kastas in i arbetslivet så snart de lärt sig gå, för att kunna överleva. Det är barn som berövats rätten att få vara just barn.

Speciellt utsatta är de unga flickor som axlas med stort ansvar i hemmen. Sedan länge har pojkars utbildning prioriterats högre och familjer som inte har råd med skolgången för alla sina barn väljer ofta att satsa på dem. En del flickor börjar i grundskolan, men när familjekonomin är knaper så blir de först att få lämna. De är till störst nytta i hemmet och kan därmed avlasta föräldrarnas hushållsarbete så att de har mer tid till avlönat jobb.

En annan orsak till varför flickorna i Zambia tvingas hoppa av sina studier är tonårsgraviditeter. Tack vare okunskap eller fattigdom blir unga flickor tidigt gravida och hoppar av skolan för att ta hand om sina barn.

SAFE-house.jpg
SAFE-house med 16 inackorderade gymnasieflickor i ett av Lusakas tuffaste slumområden

FAWEZA driver ett projekt som kallas SAFE-house där unga och speciellt utsatta flickor inackorderas för att studera i en tryggare tillvaro. Det är flickor som annars tvingas gå i timmar för att komma till närmaste skola och som därmed löper stor risk att utsättas för övergrepp eller andra olyckor.

Det är väldigt vanligt att flickor går långa distanser till och från skolan och när de kommer hem på eftermiddagarna så har de ansvar för matlagning och övriga hushållssysslor som hindrar dem från att göra läxor. De går sent till sängs och är uppe med tuppen för att hinna tillbaka till skolan i tid, utan att ha gjort sina skoluppgifter.

Många unga flickor tar därför hjälp av minibusschaufförer som erbjuder dem skjuts till eller från skolan. De åker med dem under en tid innan gentjänster börjar krävas och flickorna faller offer för sexuellt utnyttjande där de smittas av sjukdomar och ibland blir gravida.

FAWEZA vill förebygga problem som dessa genom att erbjuda boende för flickorna där de får mer tid till att fokusera på sina studier och minskar risken för övergrepp. Jag besökte ett SAFE-house med 16 inackorderade gymnasieflickor i ett av Lusakas tuffaste slumområden...

Kopiera länk

Relaterade artiklar

un0627014-scaled-e1660742072366.jpg
Afghanistan

Ett år efter att talibanerna tog makten i Afghanistan är situationen för landets barn värre än på länge. Afghanistan är idag en av de värsta platserna i världen för ett barn att växa upp på, och extra svårt är det för flickor.

arifa-omid-scaled-1.jpg
Internationella kvinnodagen

I samband med internationella kvinnodagen vill vi uppmärksamma den diskriminering som många flickor utsätts för redan innan födseln. Och som förföljer dem livet ut. Vi vill göra det genom ett brev skrivet av afghanska Arifa Omid som väntar sitt tredje barn – sin första flicka.

uni231917.jpg
Agenda 2030

Fler flickor går idag i skolan än någonsin tidigare, men mycket lite har förändrats när det gäller det våld och den diskriminering som flickor utsätts för, varnar UNICEF i en ny rapport.