sierra-leone-tjej-blogg.jpg

Skribent |

Publicerad |

2010 10 29

Uppdaterad |

2010 10 29

Sierra Leone dag två - "Mothers Clubs" stöttar unga och utsatta tjejer

Dag två  på vår resa har handlat om flickor och olika sätt att hjälpa dem. Allt ifrån att de skall få gå i skolan till att tjejer inte skall tvingas gifta sig som tonåringar.

sierra-leone-tjej-blogg.jpg
En ung tjej i Sierra Leone

Hur hjälper man då tjejer med det vi tycker är självklart men inte är det för miljontals flickor. Svaret är förstås via kvinnor som av egen erfarenhet vet hur utsatt man kan vara som ung tjej. Ami Ansari är ordförande i en av de "Mothers Clubs" som UNICEF startat över hela Sierra Leone.

Ami har själv fött 14 barn! Tillsammans med de andra mammorna kämpar hon för att deras döttrar skall få chansen till ett anorlunda liv och en viktig del i det är att de skall få gå i skolan. Hon berättar stolt om de flickor som de hindrat från att giftas bort som unga. Hon visar oss också de odlingar som mammorna sköter tillsammans. På så sätt får de in pengar till den lilla fond som de kan använda när någon av flickorna behöver extra hjälp. En del av UNICEFs stöd till klubbarna är ett litet startkapital för den typen av småskalig affärsverksamhet.

Sierra-Leone-blogg.jpg
Mammor och barn på en liten odling

Senare under dagen möter vi en annan grupp av kvinnor som är stödpersoner för unga tjejer som går i skolan. De har just en utbildning för skolflickor om vad som händer i puberteten och hur viktigt det är att inte luras av de män som utnyttjar unga tjejer. Frågan som blir kvar hos mig vid dagens slut är varför det så ofta är kvinnor och inte män som tar ansvar för barnen. De får bli min avslutning, en uppmaning till de män som läser det här; låt oss se till att fler män engagerar sig för barns rättigheter!

/ Per Westberg

Kopiera länk

Relaterade artiklar

un0627014-scaled-e1660742072366.jpg
Afghanistan

Ett år efter att talibanerna tog makten i Afghanistan är situationen för landets barn värre än på länge. Afghanistan är idag en av de värsta platserna i världen för ett barn att växa upp på, och extra svårt är det för flickor.

arifa-omid-scaled-1.jpg
Internationella kvinnodagen

I samband med internationella kvinnodagen vill vi uppmärksamma den diskriminering som många flickor utsätts för redan innan födseln. Och som förföljer dem livet ut. Vi vill göra det genom ett brev skrivet av afghanska Arifa Omid som väntar sitt tredje barn – sin första flicka.

uni231917.jpg
Agenda 2030

Fler flickor går idag i skolan än någonsin tidigare, men mycket lite har förändrats när det gäller det våld och den diskriminering som flickor utsätts för, varnar UNICEF i en ny rapport.