Rätt till utbildning
Världen befinner sig i en global utbildningskris. Alla barn har rätt till en grundläggande utbildning av god kvalitet, ändå står 244 miljoner barn utanför skolan och många riskerar att aldrig komma ikapp i sin inlärning. De främsta orsakerna är fattigdom och diskriminering.
Antalet barn som går miste om sin utbildning har knappt minskat alls på tio år. Idag står 11,5 procent av världens barn i skolåldern utanför skolan, jämfört med 2007 då siffran var 12,8 procent, rapporterar UNICEF. En stor anledning är de katastrofer som just nu pågår i världen.
I dagarna går tusentals barn i Sverige till skolan för terminens första dag. Men för många syriska barn ser verkligheter annorlunda ut. Huda, sju år, var bara ett år när kriget bröt ut i landet och har aldrig gått i skolan.
Femtonåriga Ayat och hennes familj tvingades lämna sitt hem i Qamishly, Syrien för tre år sedan. Idag lever de i ett flyktingläger i Irak, tillsammans med cirka 250 andra familjer från Syrien. Tack vare UNICEF och partners har Ayat en skola att gå till om dagarna.
UNICEF Sverige välkomnar flera av förslagen som presenteras i Skolkommissionens slutbetänkande. Dock hade vi velat se ett ännu tydligare barnrättsperspektiv i vissa delar. Vi uppmanar regeringen att fortsätta utveckla skolan för alla barns rätt till en likvärdig utbildning.
I takt med att våldet minskar i Syrien kan nu fler barn återgå till skolan. De senaste veckorna har UNICEF varit med och öppnat 23 grundskolor i östra Aleppo.
Den här veckan delar vi med oss av goda nyheter. Idag kan du läsa om de 16 000 elever i östra Mosul som i dagarna äntligen fått återvända till sina skolor.
Idag är det den internationella dagen för personer med funktionsnedsättning. UNICEF arbetar världen över för att barn med funktionsnedsättning ska inkluderas i samhället och kämpar för att de ska få sina rättigheter tillgodosedda. Som Byambadorj, 15, i Mongoliet.
Förra veckan hölls årets Bokmässa i Göteborg. Där arrangerade UNICEF Sverige ett seminarium med fokus på hur barns rättigheter skyddas i långvariga konflikter. Här bloggar vår programhandläggare för internationella utvecklingsfrågor Eva Dalekant om vad som sades.
Skolan är livsviktig i katastrofer. Dels för att barnen inte ska stanna i sin utveckling, men också för att det är en bra plats för barn att återhämta sig från svåra upplevelser. Möt Sidiq, som med hjälp av UNICEF fått möjlighet att börja skolan i konfliktdrabbade Sydsudan.
Nya strider i Syrien har kraftigt förvärrat situationen för barnen i staden Aleppo. Under de senaste veckorna har många skolor attackerats, vilket får förödande konsekvenser för barnens möjlighet till utbildning.
I dagarna går tusentals barn i Sverige till skolan för terminens första dag. Men för 37 miljoner barn världen över ser verkligheten annorlunda ut. De kan just nu inte gå i skolan på grund av konflikter eller katastrofer. Och många som har en skola att gå till riskerar sina liv på vägen dit.
Inför mors dag passar vi på att hylla alla fantastiska mammor över hela världen. Trebarnsmamman Golsom i Afghanistan är en av dem. Hon reser runt på motorcykel i avlägsna bergstrakter för att se till att flickor får möjlighet att gå i skolan.
Idag har det gått ett år sedan Nepal drabbades av den första av två svåra jordbävningar som drabbade nära en miljon barn. UNICEF har under det senaste året arbetat hårt för att hjälpa barnen och deras familjer. Men mycket återstår att göra, särskilt när det gäller skolan.
I Bangladesh stöttar UNICEF ett initiativ för att förbättra kvaliteten på utbildning och barns inlärning i klassrummet. Tack vare det har Shushmita, sju år, nu lärt sig att läsa.
UNICEF vädjar nu om 24 miljarder kronor till katastrofarbetet för barn över hela världen under 2016. För första gången någonsin går största andelen till utbildning för barn i katastrofer. Främst gäller det syriska barn som akut behöver få gå i skola.
Den här veckan delar vi med oss av några goda nyheter från 2015. Idag berättar vi om Enkhzul från Mongoliet. Hon är döv och skickades långt hemifrån för att kunna gå i en specialskola. Men tack vare stöd från UNICEF fick Enkhzul möjlighet att gå i skolan i sin hemstad.
Nära 24 miljoner barn i 22 konfliktdrabbade länder går idag inte i skolan, visar ny data från UNICEF. Det är ungefär vart fjärde barn som bor i ett konfliktområde, i åldern 6-15 år. Värst är situationen i Sydsudan.
Konflikter och katastrofer drabbar alltid barnen hårdast. I Irak står nu nära två miljoner barn utanför skolan och ytterligare 1,2 miljoner riskerar att hoppa av. UNICEF finns på plats och kämpar för att ge alla barn en plats i ett klassrum.
I dagarna går tusentals barn i Sverige till skolan för terminens första dag. För många barn i Nepal ser verkligheten annorlunda ut. När jordbävningarna slog till tidigare i år totalförstördes många skolor. UNICEF kämpar för att alla barn i landet ska få komma tillbaka till skolbänken.
Igår var det skolstart igen för 14 000 barn som fått sina skolor förstörda i jordbävningarna. Men fortfarande saknar 985 000 barn en skola att gå till. UNICEF arbetar för att alla barn så snart som möjligt ska ha tillgång till utbildning.
Utspelen om lösningar och åtgärder för utsatta EU-migranter avlöser varandra. Nu senast var det migrationsminister Morgan Johansson som uttalade sig om att barn till EU-migranter inte ska få gå i skolan i Sverige. Vår programchef Christina Heilborn förklarar här varför barnen har rätt till skola enligt barnkonventionen.
Vi har idag en debattartikel i Svenska Dagbladet som tar avstamp i den pågående debatten om sjunkande skolresultat. UNICEF Sverige varnar för att skolkrisen inte får leda till att barns rättigheter åsidosätts och uppmanar till mer utbildning om barnkonventionen i skolan.
Minst 950 000 barn i Nepal riskerar att gå miste om sin utbildning. På flera platser har 90 procent av skolorna förstörts i jordbävningen. Fler tillfälliga skolor måste uppföras och skadade skolor måste repareras, rapporterar UNICEF idag.
Läraren Bo Söderlund från Arvika brann för utbildning under hela sitt liv. I sitt testamente valde han att donera en betydande del av sitt arv till UNICEF. Tack vare Bosses generösa testamentsgåva går nu 190 barn i skolan och har möjlighet att förändra sina liv.