Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2016 01 23
Uppdaterad |
2016 01 23
Goda nyheter: Nu kan Enkhzul gå i skolan i sin hemstad
Enkhzul, 15, får nu extra stöd och trivs bra i sin skola. Foto: © UNICEF
Enkhzul är 15 år och älskar att dansa. Hon går i sjätte klass, tre år under sina jämnåriga, men det bekymrar henne inte. Enkhzul är döv och fick inte börja skolan förrän hon var 13 år. Då skickades hon till en specialskola för döva i Mongoliets huvudstad Ulan Bator, 80 mil hemifrån. Ingen i familjen kunde följa med och Enkhzul trivdes inte. Hon behandlades dåligt och längtade hem.
Tack vare stöd från UNICEF kunde skolan i Enkhzuls hemstad Murun skapa en mer inkluderande verksamhet, och ett center för barn med funktionsnedsättningar. Det innebär att även barn med funktionsnedsättning nu kan gå i vanliga klasser med extra stöd. Skolan anställde även en teckenspråkslärare som lär ut teckenspråk till de döva barnen, men också till de hörande lärare och elever som vill lära sig.
Så nu går Enkhzul och tre andra döva barn i vanliga klasser i Murun. Alla har 2-3 hörande klasskamrater som också lärt sig teckenspråk. Även om specialskolan var anpassad för döva föredrar Enkzhul skolan här. Nu trivs hon och mår bra, och får vara tillsammans med sin familj.
Det här tycker vi är riktigt goda nyheter! Vill du vara med och kämpa för fler framsteg för barn världen över? Bli Världsförälder idag.
Relaterade artiklar
Idag på internationella flickdagen riktar vi fokus på världens flickor och vikten av att öka deras tillgång till utbildning. När flickor får gå i skolan minskar risken att de gifts bort, dras in i barnarbete eller utsätts för våld och övergrepp.
Över 118 miljoner flickor världen över får inte gå i skolan. Anledningarna till att så många flickor berörs är flera, bland annat fattigdom, barnäktenskap och könsrelaterat våld. Fattiga familjer investerar i de flesta fall hellre i pojkars utbildning.
Merva, 7 år, löser med vana rörelser uppgifterna på engelska på sin surfplatta. Vissa av hennes klasskamrater har aldrig gått i skolan, fastän de är äldre. Men med hjälp av Akelius digitala språkskola kan lärarna möta varje barn där hen befinner sig.