©-UNICEFNYHQ2015-1081Karki-575x347.jpg

Skolgången hotas för en

miljon barn i Nepal

Minst 950 000 barn i Nepal riskerar att gå miste om sin utbildning. På flera platser har 90 procent av skolorna förstörts i jordbävningen. Fler tillfälliga skolor måste uppföras och skadade skolor måste repareras, rapporterar UNICEF idag.

Skribent |

Publicerad |

2015 05 07

Uppdaterad |

2015 05 07

Skolgången hotas för en miljon barn i Nepal

Barn leker vid en av UNICEFs barnvänliga trygga platser, i Tundikhel, Katmandu. Här får barnen till exempel en chans att prata om vad de har varit med om. Foto: © UNICEF/Karki

Nära 24 000 klassrum skadades eller förstördes i jordbävningen för snart två veckor sedan. Tanken är att skolorna ska öppna igen den 15 maj, men utbildningskrisen förväntas växa ytterligare när allt mer information kommer från avlägsna delar av landet.

– Barnen som drabbats av jordbävningen är i akut behov livräddande förnödenheter som rent vatten och skydd, men skolor spelar också en mycket viktig roll i katastrofer, säger Tomoo Hozumi, chef för UNICEF i Nepal. Skolan ger barn en känsla av rutin och normalitet som kan hjälpa dem att komma över svåra upplevelser. Barnen får också information om hur de kan hålla sig friska och trygga, samtidigt som de skyddas mot våld och utnyttjande.

UNICEF är oroade att skolnärvaron i Nepal, som stigit från 64 procent 1990 till över 95 procent idag, riskerar att sjunka kraftigt efter jordbävningen. I de svårt drabbade områdena Gorkha, Sindhupalchok och Nuwakot uppskattas 90 procent av skolorna ha blivit förstörda. I vissa områden, till exempel i Katmandu, har nio av tio skolor använts som tillfälligt boende för människor på flykt.

UNICEF gör nu allt vi kan för att se till att barnen så snabbt som möjligt kan gå tillbaka till skolan. Vi sätter upp barnvänliga trygga platser och tillfälliga skolor i 14 distrikt som drabbats av jordbävningen. De skolor som inte raserats kommer att undersökas så att de är säkra för barnen att vara i.

Kämpa för barnen som drabbats av jordbävningen i Nepal. Ge en katastrofgåva idag så är du med och räddar barns liv. Tack!

 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Skolflicka - Afghanistan 2023
Afghanistan

Över 118 miljoner flickor världen över får inte gå i skolan. Anledningarna till att så många flickor berörs är flera, bland annat fattigdom, barnäktenskap och könsrelaterat våld. Fattiga familjer investerar i de flesta fall hellre i pojkars utbildning.

Usivak_Samira_Kadric_P6A1471_Bosnien_2023
Bosnien och Hercegovina

Merva, 7 år, löser med vana rörelser uppgifterna på engelska på sin surfplatta. Vissa av hennes klasskamrater har aldrig gått i skolan, fastän de är äldre. Men med hjälp av Akelius digitala språkskola kan lärarna möta varje barn där hen befinner sig.

Ukrainskabarn-skola-2023-16x9
Senaste nyheterna

När världen brinner är det inte skolböcker man vill skänka i första hand. Utbildning är inte första hjälpen. Men det är helt akut. Hoppet om en bättre värld, och ett bättre liv, ryms i en skolväska.