Brynäs IF för barns rätt till lek, vila och fritid

UNICEF och Brynäs IF har ingått ett långsiktigt samarbete som sträcker sig över fem år, mellan 2013 och 2018. Brynäs IF blir därmed den första ishockeyklubb i världen som ingår ett långsiktigt samarbete med UNICEF. Den gemensamma utgångspunkten för samarbetet är alla barns rätt till lek, vila och fritid.

–  Vi ser samarbetet som en möjlighet att både nå ut med UNICEFs budskap till en ny målgrupp och samla in pengar till vår verksamhet. Vi hoppas också att samarbetet med Brynäs ska inspirera andra klubbar att engagera sig för barns rättigheter och UNICEF, sade UNICEF Sveriges vice generalsekreterare Per Westberg när samarbetet lanserades den 20 november 2013.

Brynäs IF garanterar minst fem miljoner kronor till UNICEF under de fem år som samarbetet pågår . Pengarna kommer att gå till att utveckla UNICEFs verksamhet med lek och rekreation bland några av de mest utsatta barnen i världen.

En bra start

Brynäs IF har alltid prioriterat barn och ungdomar vid sidan av isen. Med verksamhetsområdet En bra start förstärker Brynäs IF föreningens sociala arbete. Inom verksamhetsområdet arbetar Brynäs för att ge fler barn och ungdomar en bra start i livet.

En bra start etablerades i samarbete med UNICEF och stöttar eldsjälar, lärare och ledare i deras dagliga arbete. Tillsammans med dessa och andra goda krafter arbetar En bra start för att ”omringa barnen” med goda förebilder och ledare, ge fler barn möjlighet att delta i konstruktiva och roliga aktiviteter samt hjälpa till så att fler barn klarar sin grundskoleutbildning. En bra start verkar också för att fler ungdomar ska få en bra start i sitt arbetsliv.

Basen i verksamheten är det arbete som sker lokalt i Gävle och regionalt i Gävleborg. För UNICEF är En bra start också ett långsiktigt pilotprojekt med målsättningen att skapa en modell och förebild för hur UNICEF, via idrottsföreningar, kan arbeta för att fler barn ska få sina rättigheter tillgodosedda. 

En anrik klubb med 13 SM-guld i ishockey

Kraften i Brynäs IF är sprungen ur ett sekel av fantastiska prestationer, historiska segrar och karaktäristiska förebilder, och laget har spelat i högsta serien sedan 1960. Brynäs IF har en kraft som engagerar och berör i Gävle med omnejd, men även ute i hela Sverige. Brynäs IF:s framtid och själ är föreningens egen ungdoms och juniorverksamhet. Den egna talangfabriken är en viktig del av klubbens identitet, och har de senaste åren fostrat fram många unga spelare till A-laget och NHL. Vid sidan av isen arbetar Brynäs IF för att vara en god och positiv kraft i det omgivande samhället. Brynäs IF arbetar kontinuerligt med att ta ett större ansvar för de många människorna, och framför allt barnen. På isen likväl som utanför.
 

Tillsammans med UNICEF ska vi arbeta för barns rättigheter och att fler barn ska få en bra start i livet. I Gävle, Sverige och i hela världen. Vi ser fram emot en spännande och meningsfull resa tillsammans med UNICEF och andra goda krafter som vill vara med och förbättra.”

Johan Cahling vice klubbdirektör Brynäs IF