ABBAs musik räddar liv

Sedan 1979 har ABBA engagerat sig i UNICEFs arbete. 2014 inleddes ett formellt samarbete med målet att stärka barn och skydda dem från våld, inte minst flickor som är särskilt utsatta.

ABBA - UNICEF

Sedan 1979 har ABBA stöttat UNICEF genom låten Chiquitita, vilket fram till 2021 resulterade i intäkter på 44 miljoner kronor till UNICEF. År 2014 inledde UNICEF Sverige ett samarbete med ABBA-museet och därefter öronmärks intäkterna från Chiquitita till UNICEFs arbete i Guatemala, med fokus på flickors rättigheter.

Sedan 2021 donerar samtliga ABBA-medlemmar sina intäkter från låten Little Things till UNICEFs arbete. Pengarna går till vårt globala arbete med att skydda barn från våld, övergrepp och exploatering, inte minst flickor som är särskilt utsatta i spåren av coronapandemin.

Över en miljard barn utsätts för våld, inklusive sexuellt våld, varje år. Konsekvenserna är djupgående, bestående och ofta dödliga. Var tionde minut dör en ung flicka i världen på grund av våld. Men skydd av barn handlar inte bara om fysiskt våld - även den psykiska hälsan påverkar barns säkerhet och välbefinnande. Särskilt flickor står inför specifika utmaningar, som barnäktenskap och sexuellt våld.

Vi tror att det är omöjligt att utrota våld och fattigdom utan kvinnors egenmakt. Det är därför vi stödjer UNICEF i att skydda flickor från sexuellt våld och stärka dem genom Global Child Protection Fund. Det har vi gjort i många år med vår låt Chiquitita och nu har vi bestämt oss för att ge UNICEF en julklapp i form av en andra låt: Little Things från vårt album Voyage.

– ABBA-medlemmarna Agnetha, Björn, Benny och Anni-Frid

UNICEFs arbete för jämställdhet har bidragit till att minska antalet flickor som gifter sig med en av fyra förra decenniet, till en av fem idag. Vi har upprättat program för att skydda barn från våld, utnyttjande och övergrepp i över 150 länder. Med ABBAs stöd kommer vi att kunna se till att ännu fler barn, inte minst flickor, kan stärkas och skyddas från våld.

Thank you for the music, ABBA!

abba-unicef-400x400