Abbas musik skyddar barn från våld och övergrepp

Sedan 1979 har ABBA stöttat UNICEF genom att skänka royalties från låten Chiquitita, vilket fram till april 2024 genererat över 50 miljoner kronor till UNICEFs arbete och skyddat tusentals barn och unga.

UNICEFFöretagVåra samarbetspartners
Abbas musik skyddar barn från våld och övergrepp
Abba 1979 - getty images

År 2014 inleddes ett formellt samarbete där intäkterna från ABBAs ikoniska låt Chiquitita riktades till UNICEFs arbete i Guatemala, med fokus på flickors rättigheter. Våld och övergrepp mot barn är ett stort problem i landet och dagligen föder över 80 flickor (10 – 17 år) barn i Guatemala. Men tack vare royalties från Chiquitita så kunde UNICEF under 2023 stötta över 1 000 barn som utsatts för övergrepp. Fler än 10 000 barn som var i riskzonen för att utsättas för övergrepp fick skydd.

Bjorn Ulvaeus - pressbild

Det är så mycket elände här i världen. Så var det 1979 och så är det 2024. Vi ville bidra till att göra världen till en lite bättre plats och för oss var det självklart att stötta flickor som har det svårt. Bästa sättet att göra det på är genom vår musik. Jag hade aldrig kunnat drömma om att det skulle ge så mycket pengar. Vi hoppas att fler artister överväger att med sin musik bidra till UNICEFs arbete.

– Björn Ulvaeus

Laddningsbild från YouTube

Här finns egentligen en YouTube-video.

För att visa den behöver du tillåta marknadsföring i dina cookie-inställningar.

Ändra cookie-inställningar

Sedan 2021 donerar samtliga ABBA-medlemmar även sina intäkter från låten Little Things till UNICEFs arbete. Pengarna går till vårt globala arbete med att skydda barn från våld, övergrepp och exploatering, inte minst flickor som är särskilt utsatta.

Vi har alla ett ansvar gentemot våra barn, att låta dem växa upp i en trygg, kärleksfull och fridfull miljö, så att de kan blomstra och tro på framtiden.

– ABBA-medlemmarna Agnetha, Björn, Benny och Anni-Frid

ABBA - UNICEF

Genom UNICEFs arbete för flickors rättigheter har antalet flickor i världen som gifts bort minskat från 25 procent till 20 procent de senaste tio åren. Vi har upprättat program för att skydda barn från våld, utnyttjande och övergrepp i över 150 länder. Med ABBAs stöd kommer vi att kunna se till att ännu fler barn, inte minst flickor, kan stärkas och skyddas från våld.

Thank you for the music, ABBA!

abba-unicef-400x400

Relaterade artiklar

Abba 1979 - cropped for desktop
Guatemala

1979 släppte ABBA låten Chiquitita som blev en världshit. Intäkter från låten skänker ABBA sedan dess till UNICEFs arbete för flickors rättigheter. Fortfarande 45 år senare fortsätter Chiquitita att ge flickor i Guatemala en ny framtid.