Många elever i den svenska skolan känner inte till barns mänskliga rättigheter. Detta trots att det numera är skolans ansvar att lära ut detta. UNICEF startar nu ett pilotprojekt i sju skolor i Sverige för att undersöka vad som händer om skolans verksamhet genomsyras av FN:s barnkonvention.
UNICEF och Gothia Cup lanserar världens första svettmaskin. En maskin som utvinner svett ur kläder och renar den till drickbart vatten. Syftet är att uppmärksamma bristen på rent vatten i världen och samla in pengar till vattenreningstabletter för barn.
Det behövs en överenskommelse mellan alliansen och Miljöpartiet för att bryta socialt utanförskap bland barn. Det förslaget la UNICEF fram vid ett seminarium under Almedalsveckan i Visby på måndagen.
Genom åren har vi, Bris och Rädda barnen var för sig lyft fram utsatthet bland barn och unga, presenterat rapporter och ställt politiska krav kring socialt och ekonomiskt utanförskap. I dag ställer vi oss sida vid sida i en debattartikel på Aftonbladet.
Under Almedalsveckan i Visby nästa vecka finns vi på plats för att lyfta och debattera barnrättsfrågor och CSR med politiker, opinionsbildare och företag.
Debatten kring regeringens biståndspolitiska plattform har mest handlat om att den är försenad, men ett långt mycket större problem är att det civila samhället inte fått vara med i processen. Med anledning av detta skriver vi, tillsammans med flera svenska civilsamhällesorganisationer, en debattartikel i senaste numret av Sidas tidning Omvärlden (nr 5 2013).
På mitt första riktiga jobb lärde jag mig mycket av min kollega Mikael. Han tog sig fram på arbetsplatsen helt utan hjälpmedel, trots att han är blind sen födseln. Han kunde helt enkelt höra var väggar och möbler befann sig av ljudet när han gick.
Vilken vecka! Förra veckan var tiotusentals elever ute på gator och torg och samlade in pengar till Operation Dagsverke. Det är fortfarande skolor som har sina dagsverken kvar att genomföra och vi hoppas att ni också får en riktigt lyckad dag tillsammans för barnen.
Den 9 oktober förra året sköts den pakistanska skolflickan Malala i huvudet. Det var ett straff för hennes kamp för att flickor ska få gå i skola. Som vi vet så överlevde hon och har blivit en viktig förebild för många barn och unga världen över. Händelsen blev ett uppvaknande för många om att rätten till utbildning fortfarande är en kamp för 61 miljoner barn i världen.
Den här veckan är det dags för årets Operation Dagsverke för tiotusentals elever runt om i landet. De kommer att lämna skolbänken en dag för att kämpa för att andra barn ska kunna sitta i skolbänken i Nepal.
UNICEFs Världsföräldrar kämpar vid utsatta barns sida varje dag, året runt. Vilka är dessa vardagshjältar, vad är deras historia? Vi ringde upp Hans Dellenborg från Lidköping, stolt Världsförälder sedan 2007, och frågade honom om uppväxten i Etiopien, karriären som stridspilot och hur han fick sjunga med självaste Pavarotti. "När man har sett det jag har sett måste man göra något. Det är banne mig min plikt." säger Hans.
Den sista femtedelen. Att nå de 20 miljoner barn runt om i världen som är helt ovaccinerade. De som bor längst bort, inte nås av annan social service, som myndigheterna inte ser. Det var detta som vårt frukostseminarium igår handlade om.
”Farsan har alltid druckit och haft alkoholproblem. Första gången han slog mig var jag runt sex år, det var efter ett bråk. Jag blev helt paff. Så slog han en gång till och en gång till. Jag fattade inte riktigt att en förälder kunde göra nåt sånt. Efter det blev det mer och mer och han slog mig allt oftare. Jag ville bort från allt. I samband med det blev jag mobbad i skolan. Jag hade ångest och självmordstankar hela tiden och mådde för jävligt. En dag fick jag nog och stack hemifrån”.
UNICEF-ambassadörerna Mark Levengood, Eva Röse och David Hellenius står som galavärdar när Humorgalan - för varenda unge direktsänds den 1 maj i TV4. Och med en artistuppställning som är starkare än någonsin kommer kvällen bli något alldeles extra; Gyllene tider, Carola, Zara Larsson och Yohio kommer alla att bjuda på exklusiva liveuppträdanden.
Svenska företag ligger i framkant när det gäller CSR (företagens sociala ansvar). UNICEFs nya pilotprojekt, som involverar företag i arbetet kring Barnrättsprinciperna för företag, visar glädjande att det också är många som tar arbetet med barns rättigheter på allvar.
Nu gör vi en insats för att inspirera pedagoger inom förskolan att sätta fart på diskussionerna om barnets rättigheter – inte minst bland barn själva. Vi kommer, med stöd av Svenska PostkodLotteriet, att skicka ut en inspirationslåda om barnkonventionen till varenda förskola i landet.
I den pågående debatten om migrationsfrågor finns flera felaktiga påståenden, sammanblandning av begrepp och insinuanta formuleringar. Det handlar om polisens metoder för att verkställa utvisningar, myndigheters oförmåga att ta ansvar för barn som försvinner och regeringens svajighet när det handlar om synen på mänskliga rättigheter för till exempel papperslösa.
Barn utnyttjas hänsynslöst som handelsvaror. De säljs och köps som redskap för vuxna med ett enda syfte; att tjäna pengar. Idag på internationella brottsofferdagen kräver UNICEF bättre stöd till offer för människohandel.
Soley från Norrköping bestämde sig för att hon inte önskade sig några julklappar. Hon önskade sig pengar som hon ville ge till barn som inte har det lika bra som hon. I tisdags hälsade hon på oss på kontoret i Stockholm och överlämnade hela 3900 kr, julklappspengar och pengar hon tjänat ihop genom att sälja lussebullar på lokala Ica. Vilken hjälte!
Konsekvenser av att barns rättsliga ställning är svag i Sverige visar kampanjen "201 dödade kvinnor och barnen som blev kvar" som Aftonbladet för tillfället driver. Idag görs snäva bedömningar av vad ett barn har rätt till. För att barns rättigheter ska ges verkligt utrymme krävs att barnkonventionen blir svensk lag.
Varje tid och varje samhälle har sin syn på barn. Hur vi ser på barn får stor betydelse för hur vi agerar mot barn och hur barnet formar sin egen identitet. Därför är det viktigt att varje tid och alla som arbetar med barn, eller själva är föräldrar, reflekterar över vilken barnsyn som formar ens eget beteende.
Idag är det internationella dagen för mänskliga rättigheter. Vad har barns mänskliga rättigheter för status i Sverige?
Idag är det Internationella frivilligdagen vars syfte är att uppmärksamma och fira det ideella arbete som görs världen över för att skapa en bättre värld. I samband med detta delar UNICEF Sverige ut priset Årets frivillig för att synliggöra frivilligas insatser för UNICEF lokalt.