unicef-eva-röse-operation-dagsverke-575x309.jpg

Elever samlade in 2,6

miljoner kronor till UNICEF

Sju skolor i Stockholms län placerar sig, tillsammans med skolor från Uppsala och Karlstad, på tio-i-topplistan när resultatet för vårens Operation Dagsverke räknats samman. Närmare 25 000 elever från hela landet engagerade sig för UNICEFs arbete i Nepal och samlade in totalt 2,6 miljoner kronor.

Skribent |

Publicerad |

2013 09 25

Uppdaterad |

2013 09 25

Elever samlade in 2,6 miljoner kronor till UNICEF

Eva Röse besökte Mälarhöjdens skola i går och gratulerade dem till årets fantastiska resultat. Eva berättade om betydelsen av de insamlade pengarna. Diplomet togs emot av Matilda och Alva från Elevrådet.

Mälarhöjdens skola som låg tvåa på förra årets lista, gjorde en rejäl uppryckning och lyckades samla in närmare 50 000 kronor mer än förra året. Det resulterade i en toppnotering år 2013. Eleverna gratulerades och fick ta emot diplom av UNICEF-ambassadören Eva Röse. Elevrådet berättade att de sålt bakverk, skramlat bössor och jobbat extra för att nå årets resultat.

– Det är roligt att engagera sig och känna att vi kan vara med och göra skillnad, säger Alva Fährlin, elevrådsrepresentant som varit särskild engagerad i Operation Dagsverke det här året.

Tio-i-topp Operation Dagsverke 2013:Operation Dagsverke

är en internationell insamlings- och informationskampanj som har arrangerats av svenska elever sedan 1960-talet. Från och med 2013 drivs kampanjen av UNICEF. Mellan den 13 och 17 maj gav sig elever från över 100 högstadie- och gymnasieskolor runt om i Sverige ut för att göra ett dagsverke för att hjälpa barn i andra delar av världen. I år gick de insamlade medlen till UNICEFs utbildningsprogram i Nepal där över 2,6 miljoner barn mellan 5-14 år arbetar och där över en halv miljon barn inte går i skolan.

– Tack vare elevernas insats kan UNICEF se till att fler barn i Nepal får börja i skolan. Att skolorna satsat på att öka elevernas kunskap om barns rättigheter är också ett viktigt resultat av kampanjen, säger Christina Heilborn programchef på UNICEF Sverige.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

collage-2.jpg
Sverige

Ytterligare en annorlunda termin går mot sitt slut och trots speciella förutsättningar kunde Operation Dagsverke våren 2021 fira 60 år! Burkar har pantats, musik har spelats in, fågelmatare har byggts, digitala utställningar har genomförts och mycket mer. Kreativiteten har verkligen flödat och vi riktar ett stort tack till alla som varit med.

img_2066.jpeg
Sverige

I fredags var det dags för Operation Dagsverkes årliga konferens som lockade elever och lärare från hela landet för att få inspiration till sina kommande dagsverken. Skolaktiviteten har anordnats i svenska skolor sedan 1960-talet och firar i år imponerande 60 år.

julia-kvadrat-2.jpg
Lärare

På Nilaskolan i Malå flödar kreativiteten och entreprenörsandan. Skolan är i full gång med att planera inför årets Operation Dagsverke – ett projekt där eleverna får lära sig mer om barns rättigheter och samtidigt samla in pengar för att hjälpa utsatta barn i andra länder. Läraren Julia Ritzén delar här med sig av sina bästa tips för hur projektet kan skapa mervärde i undervisningen.