MG_6307-575x383.jpg

Den 9 oktober förra året sköts den pakistanska skolflickan Malala i huvudet. Det var ett straff för hennes kamp för att flickor ska få gå i skola. Som vi vet så överlevde hon och har blivit en viktig förebild för många barn och unga världen över. Händelsen blev ett uppvaknande för många om att rätten till utbildning fortfarande är en kamp för 61 miljoner barn i världen.

Skribent |

Publicerad |

2013 05 17

Uppdaterad |

2013 05 17

Operation Dagsverke – en praktisk lektion i mänskliga rättigheter

Den här veckan har tiotusentals elever i Sverige valt att delta i den kampen. De är med i Operation Dagsverke och ger en dags arbete för att deras jämnåriga kamrater i Nepal ska få en chans till ett bättre liv tack vare en plats i ett klassrum.

MG_6307-575x383.jpg

Någon skola har valt att arrangera en loppis, andra ska sjunga på gator och torg och i många hem blir bilar städade och fönster putsade denna vecka. Men egentligen handlar den här dagen om mycket mer än putsade fönster och insamlade kronor. Den här dagen är en viktig påminnelse om att barn och unga världen över har mänskliga rättigheter och samma mänskliga värde, och att vi tillsammans kan göra något för att skapa förändring. Det är en praktisk lektion i solidaritet och civilt engagemang.

För lärare är det ett utmärk tillfälle att prata om frågor om hållbart globalt utvecklingsarbete, demokrati, barnkonventionen och jämlikhet. Alla skolor som är med i kampanjen får utbildningsmaterial av oss som kan användas i klassrummen för att diskutera dessa frågor. Och under den senaste månaden har UNICEFs specialutbildade Barnrättsinformatörer varit ute och föreläst i de skolor som anmält intresse.

I sommar fyller Malala 16 år. På sin födelsedag den 12 juli ska hon tala i FN. Kampen för alla barns rätt till utbildning fortsätter och vi är stolta över alla elever i Sverige som är med och bidrar.

Läs gärna mer om alla fantastiska insatser som görs här och följ kampen på #operationdagsverke

Kopiera länk

Relaterade artiklar

collage-2.jpg
Sverige

Ytterligare en annorlunda termin går mot sitt slut och trots speciella förutsättningar kunde Operation Dagsverke våren 2021 fira 60 år! Burkar har pantats, musik har spelats in, fågelmatare har byggts, digitala utställningar har genomförts och mycket mer. Kreativiteten har verkligen flödat och vi riktar ett stort tack till alla som varit med.

img_2066.jpeg
Sverige

I fredags var det dags för Operation Dagsverkes årliga konferens som lockade elever och lärare från hela landet för att få inspiration till sina kommande dagsverken. Skolaktiviteten har anordnats i svenska skolor sedan 1960-talet och firar i år imponerande 60 år.

julia-kvadrat-2.jpg
Lärare

På Nilaskolan i Malå flödar kreativiteten och entreprenörsandan. Skolan är i full gång med att planera inför årets Operation Dagsverke – ett projekt där eleverna får lära sig mer om barns rättigheter och samtidigt samla in pengar för att hjälpa utsatta barn i andra länder. Läraren Julia Ritzén delar här med sig av sina bästa tips för hur projektet kan skapa mervärde i undervisningen.