Default hero image

Vilken vecka! Förra veckan var tiotusentals elever ute på gator och torg och samlade in pengar till Operation Dagsverke. Det är fortfarande skolor som har sina dagsverken kvar att genomföra och vi hoppas att ni också får en riktigt lyckad dag tillsammans för barnen.

Skribent |

Publicerad |

2013 05 20

Uppdaterad |

2013 05 20

Tack alla härliga elever för era bidrag till barnen i Nepal

[gallery ids="12938,12939,12940,12941,12934,12936,12935,12937,12944,12945,12942,12943"]

Kreativiteten var det ingen brist på. I Härnösand intervjuades Härnösands gymnasiums elever som sökte dagsverken i radion, i Delsbo begav sig bland annat Edes skolas elever ut på gatorna och spelade och jobbade på den lokala mataffären. I Malmö fick Backaskolan besök av Expressens stora buss och de tog sig in till centrala Malmö med bössor och skyltar i högsta hugg. I Stockholm hade Södra Latin en hel vecka avsatt för olika OD-aktiviteter varav en stor loppmarknad på Medborgarplatsen var mycket populär. Nyboda skolas musikelever gav sig även dem in till Medborgarplatsen för att glädja de förbipasserande med sin skönsång samtidigt som de samlade in pengar.

Ingeborg Ekblom från UNICEF Sveriges kontor besökte Almby skola i Örebro och här är hennes bild av en fartfylld dag tillsammans med eleverna:

Ballader, hit-låtar och rockmusik strömmade ut över Våghustorget i Örebro när talangfulla högstadieelever från Almby skola uppträdde till förmån för barnen i Nepal.

Musikglädjen gick inte att ta miste på. En grupp tjejer jammade tillsammans medan förstärkarna installerades. Resultatet blev en specialskriven sång om dagens aktivitet för Operation dagsverke med en uppmaning om att ge.

Fritz Candemo, 16 var en av de drivande bakom aktiviteten och han var nöjd med dagen

— Det har varit en bra dag, jätteroligt att spela. Det var väldigt varmt mitt på dagen, men alla tyckte att det var kul, berättade han för Expressens reporter.

Läraren Katrin Ragnarsson som undervisar i SO och svenska berättade att eleverna förberett sig genom att arbeta med materialet från UNICEF.

— Det känns meningsfullt att vara med, sa hon. Det märktes att eleverna tagit till sig av kunskapen. Deras argument för att få publiken att öppna plånboken var både kloka och genomtänkta.

Och när tre timmars musicerande och bösskramlande var över tog lärarna de välfyllda bössorna till skolan för att summera vad utomhuskonserten gett.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

collage-2.jpg
Sverige

Ytterligare en annorlunda termin går mot sitt slut och trots speciella förutsättningar kunde Operation Dagsverke våren 2021 fira 60 år! Burkar har pantats, musik har spelats in, fågelmatare har byggts, digitala utställningar har genomförts och mycket mer. Kreativiteten har verkligen flödat och vi riktar ett stort tack till alla som varit med.

img_2066.jpeg
Sverige

I fredags var det dags för Operation Dagsverkes årliga konferens som lockade elever och lärare från hela landet för att få inspiration till sina kommande dagsverken. Skolaktiviteten har anordnats i svenska skolor sedan 1960-talet och firar i år imponerande 60 år.

julia-kvadrat-2.jpg
Lärare

På Nilaskolan i Malå flödar kreativiteten och entreprenörsandan. Skolan är i full gång med att planera inför årets Operation Dagsverke – ett projekt där eleverna får lära sig mer om barns rättigheter och samtidigt samla in pengar för att hjälpa utsatta barn i andra länder. Läraren Julia Ritzén delar här med sig av sina bästa tips för hur projektet kan skapa mervärde i undervisningen.