UNICEFÄmne
Coronaviruset

Coronaviruset

Trots att barn oftast inte blev allvarligt sjuka i covid-19 så har konsekvenserna av pandemin drabbat dem hårt. UNICEF kämpar nu för att världen ska komma ikapp med den utbildningskris och hälsokris som uppstått.

uni326925.jpg
Coronaviruset

Världen befinner sig i en kamp mot klockan för att få fram vaccin mot covid-19. Aldrig tidigare har så mycket resurser samtidigt lagts på att stoppa spridningen av en sjukdom. Över 300 olika vaccin befinner sig i olika stadier av utveckling, och behovet av samordning och samarbete mellan världens länder är enormt.

uni346889.jpg
Coronaviruset

Antalet barn som dör före sin femårsdag var förra året 5,2 miljoner, eller cirka 14000 per dag. En rekordlåg nivå efter årtionden av framsteg. Men framstegen hotas nu av coronapandemin. Livsviktiga insatser för att rädda barns liv har avbrutits på grund av brist på resurser och rädsla för smittspridning.

uni322858.jpg
U-report

För att sprida information om coronaviruset och samtidigt ge barn en möjlighet att uttrycka sina åsikter använder UNICEF U-Report. En av alla våra innovativa lösningar, för att höra vad barn världen över tycker och tänker.

uni326925.jpg
Coronaviruset

UNICEF är redo för en stor utmaning: att leda insatser för inköp och leverans av ett framtida vaccin mot covid-19. Vi måste se till att alla länder har säker, snabb och rättvis tillgång till de första doserna när de är tillgängliga.

un0332992.jpg
Coronaviruset

6,7 miljoner barn riskerar att bli allvarligt undernärda på grund av coronapandemins konsekvenser varnar UNICEF. Det betyder att 10000 fler barn riskerar att dö varje månad innan året är slut. Och det är bara toppen av isberget om inte stora insatser görs nu.

uni313299-scaled.jpg
Coronaviruset

Att kunna tvätta händerna med tvål och vatten är en förutsättning för att skydda sig och andra från sjukdomar som covid-19. Men när skolor världen över nu kämpar för att öppna igen är det långt ifrån alla som har den möjligheten, visar en ny rapport från UNICEF och WHO.

uni338366.jpg
Jemen

Mitt under coronapandemin riskerar miljontals barn i Jemen att hamna på gränsen till svält. Det visar en ny rapport från UNICEF. Hjälparbetet är extremt underfinansierat och många insatser kommer snart att behöva avslutas om inte mer pengar kommer in, något som innebär fruktansvärda konsekvenser för barnen.

uni312511.jpg
Jemen

Situationen i Jemen är den största humanitära katastrofen i världen. När covid-19 nu sprider sig över landet drabbas barnen av ytterligare en katastrof. Läget för barnen har aldrig varit mer akut, och bristen på pengar har aldrig varit så stor.

Unicef Logo Swedish
Coronaviruset

Världen över talas det om hur coronaviruset påverkar människors vardag, men i diskussionerna hörs sällan barnens röster. I UNICEF Sveriges nya kartläggning har barnen fått komma till tals och med egna ord beskrivit hur de upplever att livet har påverkats av den pågående pandemin.

beskuren-scaled.jpg
Coronaviruset

Idag lanserar Greta Thunberg en kampanj tillsammans med den danska organisationen Human Act, som nyligen gav Gretas stiftelse ett pris för hennes insatser för klimatet. Priset utgör, tillsammans med den matchning som gjordes av Human Act, grundplåten i kampanjen som sker till förmån för UNICEF. Nu uppmanas ungdomar, experter, företagsledare och andra att vara med och bidra till att skydda barnen i den pågående pandemin.

uni316684.jpg
Mässling

Till följd av coronaviruset går många barn miste om vaccin mot andra farliga sjukdomar, som mässling och polio. För att skydda barn och förebygga utbrott av andra sjukdomar uppmanar UNICEF länder att fortsätta vaccinera i den mån det är möjligt och planera för ökade insatser när coronapandemin är under kontroll.

blogg_uni312595-scaled.jpg
Coronaviruset

Coronaviruset sprider sig snabbt över vår värld, och de miljontals barn som lever på flykt kommer inte att skonas. Sannolikt kommer viruset snart få fäste i flyktingläger, där många lever extremt trångt utan tillgång till rinnande vatten och sjukvård. UNICEF arbetar för att hindra spridning av viruset, men vi kan inte göra det ensamma.

un0344470.jpg
Coronaviruset

I många länder världen över har skolor stängt. Om vi inte agerar nu för att skydda barns rätt till utbildning kommer barnen i synnerhet, och samhällen i allmänhet, att lida av konsekvenserna lång tid framöver. UNICEF ökar nu arbetet för att se till att alla barn kan fortsätta sin utbildning.

ungdomar-och-corona-un011865-gilbertson.jpg
Coronaviruset

När skolor stänger på obestämd tid, fritidsaktiviteter ställs in och den vanliga kontakten med vänner uteblir på grund av coronaviruset, kan ungdomar känna sig både ensamma och oroliga. UNICEF har pratat med den erfarna ungdomspsykologen Lisa Damour, om hur du kan hjälpa de unga att hålla modet uppe.

stefan-sp-uni208660-chalasan.jpg
Coronaviruset

Stefan Swartling Peterson är UNICEFs globala hälsochef. Till vardags befinner han sig på huvudkontoret i New York, där hans roll är att leda UNICEFs arbete med att bekämpa och förhindra spridning av sjukdomar som hotar barns hälsa. De senaste månaderna har det handlat mycket om den smittsamma sjukdomen covid-19, ett virus som hela världen tvingas förhålla sig till. Men hur smittsam är egentligen sjukdomen och hur kan vi försöka undvika den? Stefan Swartling Peterson besvarar några vanligt förekommande frågor.

blogg-coronaoro-4.jpg
Coronaviruset

Det finns säkert barn som jublar nu när skolor övergår till distans- och fjärrundervisning i samband med utbrottet av det nya coronaviruset. Men det finns också de barn som inte gläds, utan som känner oro. UNICEF Sverige vill påminna beslutsfattare om att alla beslut som fattas ska, i enlighet med barnkonventionen, utgå ifrån barnets bästa.