Idag lanserar Greta Thunberg en kampanj tillsammans med den danska organisationen Human Act, som nyligen gav Gretas stiftelse ett pris för hennes insatser för klimatet. Priset utgör, tillsammans med den matchning som gjordes av Human Act, grundplåten i kampanjen som sker till förmån för UNICEF. Nu uppmanas ungdomar, experter, företagsledare och andra att vara med och bidra till att skydda barnen i den pågående pandemin.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2020 04 30
Uppdaterad |
2020 04 30
Greta Thunberg uppmanar sina följare att stötta UNICEF i kampen mot coronapandemin
Intäkterna från kampanjen går till UNICEFs insatser för att skydda barnen från såväl omedelbara som långsiktiga konsekvenser av pandemin, till exempel brist på mat, hårt belastad sjukvård, våld och förlorad skolgång. Mer konkret kommer stödet bland annat att gå till distribution av tvål, skyddsutrustning, sjukvårdsartiklar samt till olika informationskampanjer och utbildningsinsatser.
– Precis som klimatkrisen är coronapandemin en barnrättskris. Den kommer att påverka alla barn, nu och på sikt, men sårbara grupper kommer att drabbas allra värst. Jag uppmanar alla att, tillsammans med mig, stödja UNICEFs avgörande arbete att rädda barns liv, skydda deras hälsa och bidra till fortsatt utbildning, säger Greta Thunberg.
Barn riskerar att bli den grupp som drabbas hårdast av coronakrisen. 1,5 miljarder barn kan inte gå till skolan på grund av skolstängningar världen över. För miljoner barn är skolmaten deras enda mål mat och lärandet upphör för de barn där distansundervisning inte är möjlig. Livsviktiga vaccinationsprogram har avstannat, vilket är ett hot mot barns hälsa och överlevnad. Miljontals barn riskerar att hamna i extrem fattigdom som en följd av pandemin.
- Genom sitt engagemang för klimatet har Greta redan visat på vikten av att barn och unga får göra sina röster hörda i frågor som påverkar dem. Vi på UNICEF är mycket glada över att Greta valt att engagera sig även i denna fråga. Med sin starka röst visar hon hur denna kris riskerar barns liv och framtid och uppmanar oss att agera här och nu, säger Pernilla Baralt, UNICEF Sveriges generalsekreterare.
Vi måste alla agera och göra allt vi kan för att skydda de mest utsatta barnen och deras familjer, och vi måste göra det nu. Var med och rädda barns liv :
Relaterade artiklar
Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.
Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.
Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.